RØA/HOLMEN: Karoline G. Herlofsen fra Røa og Marianne Krogness fra Holmen har jobbet sammen i 15 år, og det har hele tiden vært barna som har vært den viktigste målgruppen og kilden til inspirasjon. Med 10 hørespill for NRK radio, tre CD’er og en rykende fersk bok på samvittigheten har de to lekne og lekende damene vært Molly & Partner og funnet på mye sprell, både musikalsk og verbalt.
Forestillingen «Jeg vil heller danse på bordet» har de vist rundt 120 ganger de siste årene, fra Svalbard i nord til Søgne i sør.
– Vi har god kontakt med både barna og foreldrene, og vi elsker å høre barnas spontane reaksjoner, at de blir trukket inn i handlingen, sier Krogness.
Hun er kjent gjennom musikk og komedie for flere generasjoner. Hvem husker vel ikke Krogness som Sandra Salamander i Tramteaterets Pelle Parafins Bjøljeband tidlig på 80-tallet. Eller som den litt slitne dama i de ikoniske Shell-reklamene på 90-tallet.
Hun har også blant annet samarbeidet med Trond Kirkvaag og spilt i «Annie» på Forum Scene i Bergen.
Karoline G. Herlofsen har lang erfaring som prosjektutvikler, manusforfatter, regissør og artist. Hun har jobbet med en rekke TV, radio og revyproduksjoner – og har jobbet med personligheter som Hilde Lyrån, Geir Schau og Lisa Tønne. For tiden jobber hun med Line Verndahl, hvor de lager podcasten «Innsiden».
Drøyt år med trafikk – så ble det trafikksang
De siste årene har det altså vært Molly & Partner de to har konsentrert seg mest om. I fjor sommer gjorde de en jobb for Trygg Trafikk, under Arendalsuka.
– Vi lagde en konsert som hadde trafikalt innhold. Da Trygg Trafikk gjennom Barnas Trafikklubb så skulle lage en ny sang, dans og en video, mente vi at den sangen burde vi være involvert i! sier Herlofsen.
Et år senere er den nye videoen klar. «Sammen gjør vi trafikken trygg der vi bor!» synger de i låta de har kalt «Se og bli sett!», og de har selv skrevet teksten. Musikken er lagd av Kjetil Røst Nilsen og Thomas Kongshavn. På videoen har de fått med seg David Chocron på regi og Camilla Tellefsen som koreograf.
Her kan du se og høre "Se og bli sett!"
Kurs i trafikk
– Visste du at en mobiltelefon veier 22 kilo hvis du krasjer i 90 kilometer i timen? Eller at en koffert på 15 kilo veier 750 kilo hvis du krasjer i 50? spør Karoline Herlofsen. – Slikt kan de voksne tenke over når de lar barna sitte med en løs ipad i baksetet.
De to er naturlig nok blitt mer opptatt av trafikksikkerhet enn noen gang før, etter at de det siste drøye året har jobbet sammen med Trygg Trafikk.
– Det er klart vi nå tenker mer på trafikksikkerhet. Jeg holder faktisk litt kurs for Trygg Trafikk, sier Herlofsen og påpeker at trafikksikkerheten er en helt annen i dag enn da Barnas Trafikklubb hadde tusener av barn som medlemmer på 70- og 80-tallet.
– Heldigvis! Den gangen var det opptil fem ganger flere drepte i trafikken enn det er i dag, samtidig som det langt mindre trafikk, sier hun. – Men det er for eksempel alt for mange ryggeulykker med barn involvert, sier hun.
– Vi vil jo at barn skal få vokse opp, sier hun.
Trendy gjenbruk
– Men Molly & Partner da? Hvordan er de i trafikken?
– Molly & Partner kjører ikke bil, men har sykkel og trillebår, sier Krogness.
De forteller mer enn gjerne litt om deres alter egos univers, som altså har tre CD’er, 10 hørespill og 120 forestillinger å vise til.
– Molly & Partner har aldri penger, men de har et hemmelig hull bak sofaen, der det kommer ut godteri hver dag. Så farter de rundt og bytter til seg ting. Her om dagen byttet de til seg en stålampe som viste seg å ha tilhørt selveste Snåsamannen, forteller Marianne «Molly» Krogness.
I duoen er det Karoline «Partner» Herlofsen som holder regnskap og prøver å passe på at ikke Molly tar helt av og ender helt i minus i byttehandlene.
Her kan du se og høre "Se og bli sett!"
– Det var jo katastrofe da jeg brukte alt godteriet og byttet til oss en helt ubrukelig ting, en sjokoladefontene som ikke virket, sier «Molly».
– Hun trodde nemlig at en sjokoladefontene lager sjokolade helt selv, men det gjør den jo ikke! sier Partner oppgitt og forteller om hvordan Molly i et forsøk på å fikse sjokoladefontenen, ble hun hengende fast på veggen med superlim.
Etter mye frem og tilbake og litt frustrasjon viste det seg heldigvis at ordføreren i byen hadde en lett ufyselig og bortskjemt datter som hadde ett eneste ønske: Hun ville ha en sjokoladefontene. Og dermed var det kvitt problemet.
– Molly vil gjerne spise godteri til alle måltider, men Partner sørger for at det blir litt grønnsaker og balanse, smiler Herlofsen.
– Vi har det veldig moro når vi lager disse historiene, sier Krogness. – Det så barnslig og så moro!
– Ja, fantasien sprudler når vi holder på, sier Herlofsen.
En farsott?
Men tilbake til alvoret, til temaet som Molly & Partner, Krogness og Herlofsen virkelig brenner for i disse dager, barn og trafikksikkerhet.
«Sammen gjør vi trafikken trygg der vi bor,» synger Molly & Partner, og nå er håpet at både barnehagebarn og skolebarn vil få øyne og ører opp for sangen og dansen.
– Kanskje vi må lære oss dansen også nå? sier Krogness og titter på Herlofsen.
– Ja! Og kanskje vi får elever på en skole i nærheten til å danse sammen med oss? sier Herlofsen og lar dermed utfordringen henge i luften. Det er fullt mulig at Krogness og Herlofsen og Molly & Partner stiller opp!
Trygg Trafikk:
– Sangen er jo så fengende. Jeg går og nynner på den hele tiden, sier Ragnhild Meisfjord i Trygg Trafikk. Hun forteller at deres Barnas Trafikklubb har en litt annen måte å jobbe på i dag enn den gangen klubben hadde tusenvis av barn som fikk tilsendt materiell i posten.
– Vi har nå først og fremst målgruppen vår i barnehagene, som har en veldig viktig rolle i utviklingen av barna. Det er der de får mye av opplæringen om trafikk, sier Meisfjord.
– Uansett hvor du bor, er du trafikant fra dag én. Barn må lære seg tidlig å bruke blikket, og selv om de ser mye, er det ikke alle som ser dem i trafikken, fordi de er små, sier hun.
Nylig gjennomførte Trygg Trafikk en undersøkelse i fire bydeler i Oslo, forskjellige steder i byen, for å finne ut av hvor mange barnehager som har trafikkopplæring i sin årsplanene som ligger på kommunens nettsider.
– Det var to bydeler i øst og to i vest. Rundt 21 prosent jobber med trafikk i årsplanene sine, sier hun og legger ikke skjul på at hun syns det er et altfor lavt tall.
– Hvis du spør foreldre hva de syns er viktig for barna, er det at de er trygge. Å lære algebra i barnehagen er vel og bra, men det fører ikke til at barna er tryggere, sier hun og foreslår i stedet at man kan ta med seg matematikk og andre temaer ut, for eksempel når man lærer om trafikk.
– Når man går over et gangfelt, kan man snakke med barna om former. Også kan man snakke om, hvor fort er egentlig 30? Hvor fort er 50? sier hun. – Å gå på tur er en kjerneoppgave for en barnenage, og den kan man gjøre mye ut av.
Her kan du se og høre "Se og bli sett!"
Også på skolene
Selv om barnehagen er førstprioritet for trafikkopplæringen og Barnas Trafikklubb nå, jobbes det også opp mot skolene, særlig de laveste trinnene.
– Det er et nasjonalt mål at 80 prosent av skolebarna skal gå eller sykle til skolen, og da er det mye som taler for at skolen har et ansvar for fysisk aktivitet og trafikkopplæring, sier Meisfjord, som forteller at en av deres oppgaver er å legge til rette for at informasjonen skal være tilgjengelig.
– Nå lager vi for eksempel en portal som skal hete Sykkeldyktig.no, sier hun. Det gjør vi sammen med Norges Automobil Forbund, Syklistenes Landsforening og Norges Cyckleforbund. Vi tror portalen vil gjøre det mye lettere for skolene å finne frem når de skal ha trafikkopplæring på sykkel for elevene.
Sangen og dansen «Se og bli sett» skal bidra til å gjøre læringen litt mer leken og livlig.
– Å synge og danse er jo noe barn liker. På tilbakemeldingene ser vi at sangen har blitt en suksess. Vi oppfordrer skolene til å bruke sangen og dansen i flere fag, f. eks kroppsøving og musikk. Da kan trafikksikkerhet bli et lekent tema, sier Meisfjord.
Her kan du se og høre "Se og bli sett!"