SKØYEN: Når Kirkens Bymisjon er mottaker for den årlige tv-aksjonen først kommende søndag, 21. oktober, engasjerer det naturligvis ekstra hos Ullern Frivilligsentral, som drives av nettopp Kirkens Bymisjon.

Tirsdag morgen, idet morgenrushet var i ferd med å ta seg opp ved Skøyen stasjon, var oransje fargen som dominerte. Der sto representanter for Ullern Frivilligsentral sammen med blant andre en stor gruppe med andreklassinger fra Ullern videregående skole og andre frivillige og delte ut gratis oransje skjerf og klementiner.

Det er i år syvende gang Kirkens Bymisjons skjerf-aksjon går av stabelen, og direktør i organisasjonen, Janne Raanes, som også var tilstede ved Skøyen stasjon tirsdag morgen, forteller at det er ekstra stort engasjement rundt aksjonen i år, ettersom NRKs tv-aksjon bare er noen dager unna.

– Det er bare fem dager til tv-aksjonen, og det aller viktigste nå er at vi får mange bøssebærere. Dette er en påminnelse om at noe skjer denne uken, sier Raanes til Akersposten.

– Folk venter på at det skal banke på døren på søndag, og vi merker at det er veldig stort engasjement rundt temaet i år, sier hun.

«Mindre alene sammen» er slagordet for årets tv-aksjon, hvor pengene altså går til Kirkens Bymisjon.

– Alle kan kjenne seg igjen i temaet. Dette er alles aksjon, ikke bare vår, påpeker Raanes.

– Inviter folk inn

Leder for Ullern Frivilighetssentral, Esther Marie Lier, sier at mange føler seg utenfor.

– Vi vil ha et varmere og mer inkluderende samfunn. Utfordringen til alle er å invitere folk inn, se den andre, la alle få oppleve at de er en del av et større samfunn. Sammen er vi sterkere, sier Lier.

I fjor ble det landet over strikket mer enn 15.000 oransje skjerf til den årlige aksjonen. I år anslås det at denne rekorden er knust.

Engasjerte elever

Det har vært strikket i bydelsadministrasjon, på frivillighetssentralen, i foreninger og på institusjoner. Og ikke minst på Ullern videregående skole, spesielt blant elevene som går i andre klasse på helse- og oppvekstfag.

– Vi ønsker å være med på å gjøre samfunnet litt varmere, sier Ullern-elev Kaisa Kristoffersen, som forteller at de har vært aktive på strikkefronten denne høsten.

– Nå er vi blitt så gode at vi er i gang med å strikke gensere, sier klassevenninnen Julie Elisabeth Moe.

– Hvordan tar folk i mot dere når dere ønsker å gi dem et gratis skjerf eller en klementin?

– Noen skjønner det, mens andre går bort fordi de tror vi vil selge dem noe, sier Julie.

Skjerfene kan de forbipasserende enten beholde til eget bruk, eller de kan velge å gi bort til noen som trenger dem enda mer, påpeker Esther Marie Lier.

– Skjerfene er strikket med masse varme og omsorg. Vi gir dem ut med kjærlighet, sier hun.

– Å bry seg om dem man ikke kjenner

Om det er noe som selges denne morgen på Skøyen, må det være budskapet om å stille som bøssebærer søndag. I Bydel Ullern er det Stoppestedet på Lilleaker som er selve bøssesentralen, og her vil det være en utstilling søndag.

Irene Sandved, som jobber med integrering ved Ullern Frivilligsentral, er opptatt av at man når man går med bøsse søndag, har muligheten til å tenke litt annerledes, kanskje gå sammen med noen man ikke kjenner?

– Det vanlige er jo at man går sammen med venner eller familien, men vi prøver å sette sammen andre team. Her kan man bli kjent med noen andre, finne nye møtepunkter, sier hun.

– Dette med å inkludere er viktig, å bry seg om dem man ikke kjenner. Det er et veldig godt tema i år, det favner alle, sier Sandved.

Bydelsutvalgets leder i Ullern, Carl Oscar Pedersen (H), stoppet også innom aksjonen tirsdag morgen på vei til jobb. Han har også stor sans for årets tema i tv-aksjonen.

– Nærhet er det som betyr noe for alle. Hver enkelt av oss betyr mye for våre medmennesker. En person kan derfor utgjøre en forskjell for mange. Det er en viktig påminnelse.