HOLMENKOLLEN/VEJLE: Torsdag kveld vant Kasper Harlem Fosser den individuelle sprinten i sentrum av Vejle, sørvest i Danmark. Som i fjor ble 23-åringen fra Holmenkollen og Heming verdensmester til tross for at det har vært svært trøblete måneder med skadeproblem.

– Hva gjorde at du klarte å prestere siden en lyskeskade har påvirke treningen siden oktober?

– Dess mer press, dess bedre klarer jeg å prestere, sier en enormt glad verdensmester.

Reiser utenlands

Nå reises det til Estland. Årsaken er at der skal EM i skogsorientering arrangeres i begynnelsen av august. Kasper reiser sammen med samboer Simona Aebersold som fikk sølv torsdag. De skal finne ut hvordan det skal orienteres. Men akkurat hvor mye skogsløping det blir, er Kasper noe usikker på.

– Siden oktober har jeg bare løpt én time i skogen, sier 1999-modellen.

Å løpe på ujevnt underlag i skogen er mye mer belastende for lyskeskaden enn å løpe på gress og asfalt.

I Estland blir orienteringsparet i fem dager før de reiser til Oslo. Der skal en MR tas i regi av Olympiatoppen.

– Innen VM kom vi fram til at den kunne tas etter VM.

Målet er å bli skadefri og også kunne løpe mye og fort i skogen.

Hadde forventninger

Bestefar Per Fosser, også bosatt på Holmenkollen, Heming-medlem og verdensmester i stafett i 1970, var sikker på at Kasper kunne lykkes etter sprint-kvalifiseringen torsdag morgen. Morfaren observerte med lettelse det han så. Barnebarnet kom i fint og rolig driv mot mål. Uttrykket tydet på at det fungerte.

Bestefaren ble enda mer sikker på suksess da han så finaleløypa, for det var uhyre krevende orientering. Kasper er utrolig til å finne fram, men det var usikkerhet var foran den siste konkurransen på VM. Lysken har nemlig voldt Kasper bry helt siden oktober.

– Torsdag kjente jeg ikke noe til lysken, sier 23-åringen.

To på rad

I fjor vant han langdistansen i VM. Den har mange norske vunnet tidligere, men på sprinten er han den første norske herre noensinne til å vinne.

– Sprintgullet rager høyest av alt du har oppnådd som følge av både skaden i forkant og den historiske triumfen?

– Det er umulig å sammenligne gullene, sier han.

– Hva gjør deg best?

– Jeg prøver å trene på nye måter og finner også kunnskap som tilsier hva som er lurt å gjøre.

Om lysken har voldet problem, har det på ingen måte stoppet den fysiske aktiviteten,.

– Han har trent meget godt, sier landslagssjef Janne Salmi.

Sto over én distanse

Lyskeskaden har påvirket treningen, men i mai viste Fosser at det er gjort en god jobb da han vant et verdenscupløp i Borås. Så et par uker før VM merket han igjen mer til lysken. Han sto over sprint-NM i Skien forrige uke og også tirsdagens knock out-sprint under VM som følge av belastningen på den med i alt fire konkurranser i løpet av samme dag. Fosser prioritere stafetten sist søndag da han bidro sterkt til at det ble bronse og sprinten med individuell start torsdag.

Ikke noe smertestillende

Fosser har hele tiden i det siste fått behandling av fysioterapeut for å lette på lyske-problemet. Det har vært opptil et par behandlinger om dagen.

– På den ene siden har han fått behandling for å få ut spenning og smertelindring av muskulaturen. Så handler om å gi behandling som skal gjøre at nerveimpulser blokkeres, sier landslagslege Håvard Dybdahl.

– Hva med tabletter av noe slag?

– Det tar han ikke noe av.

Fosser bestemte selv hva han skulle delta på i VM.

– Helseteamet bare rådgir, sier Dybdahl.

Samboerens opptur

Også samboer Simona Aebersold hadde hatt skadeproblem innen mesterskapet og også slitt med å komme i gang etter å ha hatt korona. Først et par uker før VM begynte det å fungere. Sveitseren endte med fjerdeplass på stafetten, femteplass på knock outen og så sølv til slutt.