HOVSETER: Rett før jul hvert år besøker Dronning Sonja en institusjon i Oslo. Denne gangen falt valget på det nye Hovseterhjemmet, som skinner i vintersolen når Hennes Majestet kommer smilende på besøk. Ordfører Marianne Borgen, bydelsutvalgsleder Lars Asbjørn Hanssen, bydelsdirektør Elisabeth Vennevold og Hovseterhjemmets leder Inger Johanne Walstad, er blant dem som tar henne i mot.

#
Men de aller første Dronningen stifter bekjentskap med på Hovseter, er ikke en del av det offisielle programmet. Barn og ansatte fra Vestjordet barnehage, som ligger på Hovseter, har nemlig lest på Akersposten at selveste Dronningen skal komme på besøk, og de lar ikke anledningen til å møte en vaskeekte dronning gå fra seg.

De har stilt opp med flagg, tatt med seg en julenisse, og stilt seg opp. Hurraropene runger, og det blir nesten et snev av 17. mai uten hovedinngangen til sykehjemmet.

Bekjent av Kong Olav

Inne på hjemmet er beboerne på Hovseterhjemmet er naturligvis i ekstra godt humør på denne spesielle dagen, og det er Liten Selmer (94) som får æren av å overrekke blomster og ønske henne velkommen.

Akersposten tar en liten prat med Selmer før Dronningen ankommer, og hun kan fortelle at hun har møtt Dronningen flere ganger.

– Det er alltid hyggelig, jeg har møtt henne flere ganger før, men jeg kjenner ikke på noen måte, sier hun. – Min mann og jeg seilte regattaer, og vi møtte Kong Olav mange ganger. Han var utrolig jovial.

Og ganske riktig. Når Dronningen møter Selmer, sier hun: – Det er du som har sted på Tjøme!

– Ja, der sitter jeg og ser ned på dere, smiler Hovseterhjemmet-beboeren.

Som i et småfly

Oppe i åttende etasje venter de andre beboerne, der Dronningen får med seg en julegudstjeneste. Etterpå får Dronningen servert nystekt julekake med brunost, og hun og og ordføreren får prate med noen av beboerne, blant andre Bjørn Apold. Akersposten får en liten prat med ham på forhånd. Apold kan fortelle at han har bodd i bydelen i 72 år av sitt liv.

– Nå bor jeg her, i syvende etasje, sier Apold og skryter veldig av det nye Hovseterhjemmet.

– Dette er jo ikke noe gamlehjem. Det er helt nytt! sier han og forteller om første gang han så utsikten fra syvende, på avdeling Bogstad, hvor han bor.

– Det var nesten som å sitte i et småfly, sier han fornøyd.

– Og nå skal du møte Dronning Sonja. Hvordan klarte du å få henne til bords?

– Det var vel noen som tok i mot bestikkelser, humrer han.

– Er du nervøs?

– Finnes ikke!

– Praktfullt

Og når Dronningen kommer, snakker de om løst og fast. Når Akersposten etterpå spør Dronningen om hennes inntrykk av sykehjemmet, nevner hun først utsikten.

– Det har en praktfull utsikt, og det er et flott sykehjem, sier hun. – Også var det veldig mange fornøyde beboere her!


Følg Akersposten på Facebook