VINDEREN: – Da pandemien kom, ble vi nødt til å stenge i tre måneder, og det hadde langvarige skadevirkninger. Det har vært tøft, men vi kom oss gjennom det, sier Daisy Hiis.

Hun driver klesbutikk på Vinderentorvet, og er en av butikkveteranene på senteret. For 20 år siden startet hun å selge brukttøy og prøvekolleksjoner i sitt hjem på Ris, før hun åpnet bruktbutikk på Holmen. Ferden gikk så videre til Vinderen.

Daisy Hiis mener butikkene i nærområdet er en viktig del av lokalmiljøet, og oppfordrer til å bruke dem.

Bare et tastetrykk unna

I mars 2020 opplevde vi det mest dramatiske inngrepet i fredstid. Butikker og sentre lukket dørene, og vi ble sittende hjemme. Dermed ble kjøpsvanene våre flyttet til nettet.

Denne julen står folk fritt til å handle hvor de vil, enten det er foran en dataskjerm eller ute i butikk. Den erfarne forretningskvinnen driver også nettbutikk, men foretrekker at kundene fysisk besøker butikken.

– Folk trenger ofte hjelp med å finne størrelser, og det kan vi ikke gjøre for dem om de ikke er her, sier hun.

Anne Bakken driver DeAna på det samme senteret. Hun forteller også om en økning i nettsalget i etterkant av koronakrisen.

– Det er en helt annen trafikk på nett nå enn før, til tross for at vi har åpnet opp igjen. Det er heldigvis fortsatt en del som foretrekker å gå i butikk og handle, sier Bakken.

Prisene går opp

Butikksjef hos Daisy, Janicke Evensen Hagen, tror folk er blitt mer avventende med å impulshandle i butikk. Pandemien tok slutt, men mange er fortsatt usikre av andre årsaker.

– Nå som strømregningene er høye, og prisene generelt har økt, så er det klart at folk er mer forsiktige, sier Hagen.

Daisy understreker at også råvarer fra leverandørene har blitt dyrere.

– Før kunne du få et veldig fint ullskjerf for en 500-lapp, så da var det kanskje lettere å rive med seg et skjerf på impuls, sier hun.

– Forsiktige optimister

Til tross for postpandemi og inflasjon, har butikkeierne på Vinderen troen på at dette blir en god førjulstid.

– Vi selger mange gaveartikler, og det tror jeg kundene våre vet. I en butikk får du dessuten julegaven ekstra fint pakket inn, noe nettbutikkene ikke tilbyr, sier Daisy.

Skal vi tro statistikk, har lokalbutikkene medvind i år. I en undersøkelse foretatt av Oslo Handelsstands Forening (OHF), gjengitt av Avisa Oslo, svarte 57 prosent av de spurte at de ville handle i nærbutikkene sine før jul. Det er ti prosentpoeng mer enn i fjor. Andelen som ville handle på nett har hatt en tilsvarende nedgang, ni prosentpoeng siden i fjor.

Leder i OHF, Bjørn Næss tror utviklingen skyldes endrede vaner fra pandemien og flere har hjemmekontor.

Anne Bakken hos DeAna vet ikke om hun tør å stole helt på OHFs spådom, men har likevel håp.

– Vi er forsiktige optimister, sier Bakken.

Daisy Hiis forteller hun ser frem til førjulstiden, og tror kundene vil møte opp.

– Ta deg en tur ut, vi er her for å gi kundene en god shoppingopplevelse. Vil kundene fortsette å ha nærbutikkene, må de handle, sier Daisy.

Les også

Nå må alle gode krefter trå til på Vinderen