ULLERN: – Man kan si det slik at i fjor så reiste jeg fra Sverige for å være med å hjelpe til, og jeg visste ingenting, men så kjentes det bra ut, sier sportslig leder i Ullern, Daniel Svedberg.

Da Matti Myllykoski takket for seg som sportslig leder i vinter og flyttet hjem til Sverige, tok det ikke lang tid før Ullern henvendte seg til forrige sesongs trener.

Selv har 50-åringen bakgrunn som sportslig leder i klubber som IF Boltic og Gripen Trollhättan BK, i tillegg har han spilt bandy på toppnivå.

Jeg vet hva prisen for å ta seg hele veien er, hvor mye man må trene og forberede seg, og jeg forstår hva bra lederskap kontra et dårligere lederskap betyr for spillere og utvikling og jeg vet hva bra klubbmennesker betyr for en hel klubb, sier Svedberg.

Styreleder Mattis Bentzen beskriver svensken som "et funn".

- Han er en fantastisk ressurs som ny sportslig leder, så han blir sentral i klubbutviklingen, sier Bentzen.

Vil ha et Ullern-perspektiv på A-laget

Og nå håper man at Svedberg skal være med å løfte ungdomsavdelingen i klubben.

Selv trekker svensken fram klubbens G07-årgang som fikk med seg et NM-gull i vinter.

Som hvordan kan vi få G07-årgangen vår, som vant NM-gull i år, til å fortsette å spille sånn at de kan bli en del av det vi har, og hvordan kan vi få flere 07-generasjoner, sier Svedberg.

Og nøkkelen til det mener Ullern-duoen er klubbens bandyskole, som Bentzen forteller har rundt 60 til 70 barn hvert år, og beskriver bandyskolen som en viktig og morsom rekrutteringsarena.

– For mange barn og foreldre er dette det første møtet med Ullern Bandy. Derfor må vi ha en så bra bandyskole som overhodet mulig, der vi gir barna en morsom og enkel innføring i det å gå på skøyter før vi bygger på med annet bandyrelatert. Når de er ferdige der er det viktig å finne en dedikert lagleder som samler troppene, tar initiativ, og bygger lagkulturen, mener Bentzen.

Om noen år er målet at å ha et Ullern-perspektiv på A-laget etter hvert.

Vi synes det er viktig å ha et bra lag, men vi synes også det er viktig å ha egne spillere som fortsetter å spille slik at de tar seg hele veien, og at de har et mål, sier Svedberg.

Og på guttesiden ser det greit ut med elleve rene Ullern-lag, mens det på jentesiden er mye verre.

Der er det kun ett lag.

Det som skjedde var at de eldste jentene forsvant i fjor, og nå har vi vel fjorten jenter som spiller på Divas, som består av flere aldersgrupper. Fra bandyskolen og noen yngre lag, så har vi masse jenter som kommer opp, men de er ikke i noe lag ennå. De spiller sammen med gutter nå, men de skal inn i Divas på sikt, forklarer Bentzen.

Hvordan skal dere få jentesiden opp og stå?

– Jeg tror vi må adressere de ildsjelene som sitter nærmest jenteprosjektet. Der har vi krefter i dag, og vi har krefter på vei opp i de yngre lagene, men det handler om å gi jenter et miljø de kan blomstre i, og derfor den Divas-tanken der de har tilhørighet med andre jenter. For du ser jo på fotballen også at det er mer klikkbasert enn det gutter er, så de er mer avhengige av å ha venninner rundt seg, så vi må ha et sterkt jentemiljø. Vi får bygge på det vi har, forsterke og få inn flere jenter, forteller Bentzen.

Seriestart

Litt forsinket ble seriestarten i år, på grunn av en mild første halvdel av november.

Vi mister to uker med oppkjøring på egen is eller på stor flate og det er synd, men jeg tenker at det er likt for alle Oslo-klubber. Jeg tror ikke vi mister utøvere av den grunn, sier Bentzen.

Etter at Ullern nesten måtte bygge nytt lag forrige sesong, ser det bedre ut foran sesongen.

Året før hadde man semifinale, og så mistet man nesten hele laget, mange fra rekruttlaget kom opp. Vi hadde ikke så bra forutsetninger forrige sesong spillermessig, men i år har vi fått beholde mye, og nesten alle som spilte forrige sesong har valgt å fortsette, sier Svedberg.

Foran denne sesongen har Ullern hentet inn Oskar Bremler, som spilte i klubben fra 2014-2016, samt Casper Kamfjord, men ellers velger man å se i sine yngre rekker.

– Tre av spillerne som er født i 2004, fikk være med å spille forrige sesong, og de har hatt en super utvikling. Nå har vi to til, og kan de ha samme utvikling, så blir vi bedre. Vi tror ikke på å kjøpe inn en russer eller en finsk spiller. Vi har ingenting i mot dem, men vi tror på at vi skal ta fra dem vi har, og så skal vi gjøre en bedre prestasjon enn i fjor, sier Svedberg.

Da måtte Ullern ut i kvalifisering for å beholde plassen i eliteserien.

Det var den siste matchen på Høvikbanen, og vi slapp inn et mål på det siste skuddet, og det gjorde at vi havnet i kvalifisering. Hadde vi ikke sluppet inn det målet hadde vi havnet i sluttspill, og det hadde vært en suksess. Det ble i stedet en litt negativ slutt, men vi har mange superdyktige bandyspillere, og da kan vi fortsette å bygge et lag, et spill og en strategi som orker å trene på en bra måte, så kommer vi til å være bedre, sier Svedberg.

PS! Første kamp i eliteserien er unnagjort for Ullern denne uken, og resultatet ble 2-5-tap borte mot Drammen.

Herrenes eliteserie har i år tre lag fra Akerspostens område. Her kan du lese mer om de andre to lagene: