OSLO VEST (?, red.anm.): Smestad-duoen Tina (Melissa Astrup, 25) og Bettina (Norlevo Fleischmann, 25) gir bort alle streaming-inntekter fra musikken de har skrevet.

Det skriver Universal i en pressemelding.

– Men hvordan fungerer dette, og hva er formålet?

– Hver gang du hører på en av låtene våre går inntektene rett til «TOBF». Én gang i året vil «TOBF» dele ut penger til privatpersoner på Smestad, som ønsker å begrense skatt på egen formue eller eiendom.

Kjent fra «Torsdag kveld»

Duoen Tina og Bettina ble først kjent for det norske folk gjennom videoblogger i humorprogrammet Torsdag Kveld fra Nydalen. De siste årene har det vært stille fra jentene, men i fjor kunne man i mediene lese at jentene hadde signert kontrakt med Universal. I forbindelse med slipp av en ny EP med sanger, oppretter jentene fondet.

Bettina sier: – Da Tina dreit seg ut på Vixen, trodde hun at karrieren var over. Men så ble hun kontaktet av Universal som ville signere platekontrakt. Vi lovte hverandre på fylla hos Universal sin sommerfest at vi skulle gi bort alle streaming-inntekter, og av alle prosjekter vi har gjennomført til nå er dette det vi har angret mest på.

Noen vil hevde at dette minner veldig om Karpe sitt fond PAF.no?

– De som mener det kan forberede seg på et sivilt søksmål og se hvor langt de kommer med de påstandene. Vi har penger, vi har advokater og vi har tid. Eneste vi mangler er empati! Men én likhet har fondet med Karpe sitt. Vi gir også penger til flyktninger; skatteflyktninger, sier de to artistene samstemte.

Store på TikTok

Tina og Bettina har revitalisert seg på TikTok og har i følgende stund over 69.000 følgere. Det siste halve året har de sluppet låter som «Nå fingres julen inn», «Brannbil», «Chickelacke 2022» og «Jentene fra Helvete», der sistnevnte har 500.000 streams.

Tina utdyper: – Det som er digg med dette fondet, er at det høres lukrativt ut. Man tjener jo nesten ikke noe på Spotify uansett, så det kommer jo kanskje til å komme inn penger til maks en halvtimes advokatsalær i løpet av et år».

- Ja det er digg for da føles det ikke som vi taper så mye. Vi hater å tape, og vi hater tapere. Dessuten har vi laget en klausul i kontrakten at fondets skapere kan ta ut lønn og utbytte, så vi sitter temmelig safe, sier Bettina.

I forbindelse med fondet TOBF.no (Tina og Bettina Foundation) slipper også jentene 3 sanger fra filmen «Tina og Bettina: The Movie».

– Fansene våre på TikTok har etterspurt om vi kan slippe de gamle sangene, og vi synes i utgangspunktet det er litt frekt av fansen å stille krav. Men så skjønte vi at vi kunne bli cancelled og upopulære hvis vi ikke gjorde det, så da gjorde vi det. Det har vært sjukt mye pes for å være ærlig.

– Men selv om det ikke vil bli mye i dette fondet, kommer dere jo uansett til å måtte gi bort litt. Strider ikke litt i mot deres natur?

Vi er født på Smestad, så å gi dette tilbake til ressurssterke mennesker i samme situasjon som oss føles feil, men allikevel en forlengelse av det foreldrene våre ha lært oss: Trekk opp stigen. Forsyn deg to ganger. Spisse albuer og størst først.