ØRAKER: Om få dager sparkes det omdiskuterte fotball-VM i Qatar, og temaet hvitvasking og korrupsjon i internasjonal idrett diskuteres bredt. I den anledning inviterte Ullern fotball til foredrag med journalist og forsker Andreas Selliaas tirsdag kveld for å fortelle om utbredt hvitvasking og korrupsjon i idretten.
– Hvitvasking og korrupsjon er forkastelig og rystende. Dette er noe vi som fotballklubb ønsker å ta avstand fra og engasjere oss i, og med den stemmen vi har, bidra til at det blir mindre av det, sier styreleder i Ullern fotball, Nils-Einar Eliassen, til Akersposten.
Så for en uke siden inviterte man Selliaas til å holde foredrag for ungdommene i klubben, og mellom 40 og 50 var til stede.
– Vi er strålende fornøyde med innlegget til Selliaas. Han er en kunnskapsrik og engasjerende foreleser som ga oss et innblikk i en rystende ukultur i sporten generelt, og fotballen spesielt. På den måten ga han oss et bedre grunnlag for å fatte egne beslutninger som enkeltmennesker og som fotballklubb om hva vi gjør og hva vi står for, sier Eliassen.
Ullern i mindretall
Ullern IF tok tidlig standpunkt da de stemte for boikott av mesterskapet under et ekstraordinært forbundsting i juni 2021, men avstemningen endte 368–121 i favør nei-siden.
– Vi hadde en runde i klubben på det i forkant av forbundstinget i fotballen hvor man skulle ta stilling til boikott eller ikke, og etter den runden var vi enige om at vi skulle stemme for boikott av Qatar-VM. Vi tenkte at det var et bidrag for å vise at vi tar tydelig avstand til den ukulturen som finnes, sier Eliassen.
– Hvordan kan dere som klubb jobbe for å ha ren fotball?
– Én ting er at vi deltar i de forumene hvor fotballen blir invitert til å diskutere dette, og at vi må bruke vår stemme på forbundstinget. Den andre måten er at vi jobber med verdier i klubben, at medlemmer har kunnskap om dette og at vi forfekter sunne og ekte verdier som fotballklubb, og at vi tar en plass i lokalsamfunnet ved å invitere til foredrag og andre lignende aktiviteter hvor dette er på agendaen. Vi skal være en stemme i bydelen, sier Eliassen.
- Små lag som Ullern kan påvirke
I foredraget gikk Selliaas hardt ut mot FIFA, Qatar, Saudi Arabia, hvitvasking i idretten, og selvfølgelig temaet mange nå kanskje er opptatt av, fotball-VM i Qatar som snart sparkes i gang.
Selv mener han at man bør stille flere spørsmål om måten FIFA opptrådde på, og om Qatar burde fått mesterskapet.
– Da burde man stille spørsmål om de burde fått det; nei. Burde man ha fratatt dem det; ja. Men når man ikke har fått gjort det, så hva kan vi gjøre da? Da har det vært rettet søkelys på migrantarbeiderne i Qatar for eksempel, at de blir behandlet dårlig, at mange dør. Da er det særlig viktig at den såkalte fotballfamilien engasjerer seg sånn at arven etter VM blir så god som mulig, sier Selliaas.
– Og hvorfor fikk de VM?
– Det er jo på grunn av korrupsjon. Som jeg prøvde å fortelle i foredraget, det som var veldig spesielt med tildelingen av dette mesterskapet, var at det var to mesterskap som ble tildelt samtidig; 2018 og 2022. Da man hadde bestemt det, så bestemte man i tillegg at Europa skulle få 2018 og resten av verden skulle få 2022. Det gjorde at Qatar og Russland inngikk en allianse der de hjalp hverandre med å få hvert sitt mesterskap. I den alliansen ble det gjort en del suspekte ting, blant annet korrupsjon, sier han.
Selv har han engasjert seg i korrupsjon og hvitvasking i idretten generelt sett, og driver blant annet nettstedet idrettspolitikk.no hvor han tar opp ulike ting innen temaet.
Videre forteller han at det har vært en del henvendelser, og han reiser rundt til blant andre videregående skoler og idrettslag og medier for å viderebringe informasjon.
– Det jeg vil, er å fortelle om det jeg kan og opplyse mest mulig om det som har skjedd, og få folk til å tenke over hvilken vei fotballen går, og da gjøre seg opp noen meninger og kanskje valg, at man har lyst til å engasjere seg i fotballen sånn at fotballen blir et bedre sted, sier han.
– Hvorfor er det viktig at lag som Ullern tar tak?
– Jeg synes det er viktig at fotballag og idrettslag har et bevisst forhold til hva som skjer, både nasjonalt og internasjonalt, og at man er bevisst på utviklingen i særlig fotballen. Og så er det et godt eksempel på at lokalt engasjement fører til om ikke en endring, men i hvert fall en debatt. Lise Klavenes, fotballpresidenten, hadde aldri blitt fotballpresident og stått i Qatar og snakket FIFA midt i mot uten at det hadde vært et grasrotengasjement i Norge, sier Selliaas.
Han peker også på at Ullern stemte for boikott mot mesterskapet i Qatar.
– De var veldig aktive i den debatten og tok et tydelig standpunkt. Nå ble det ikke boikott, men det at man diskuterte boikott, har bidratt til at Norges fotballforbund har endret seg, og at man har prøvd å påvirke internasjonalt. Det viser at når et lite lag som Ullern engasjerer og samler seg, så kan det faktisk påvirke, sier Selliaas.