Høstdepresjon er ganske vanlig. En regner med at rundt 150.000 personer blir hardt rammet. Det er trolig så mange som rundt 400.000 mennesker som kjenner på at livet og trivsel på langt nær er den samme når den lyse delen av døgnet, blir stadig kortere. Det blir mørkt også i den enkeltes sinn. For noen blir det veldig mørkt, dessverre.

Heldigvis kan noe gjøres for å se lysere på livet. Kan hende trenger du litt drahjelp? Kanskje er det en venn, bekjent eller en i nærmiljøet som kan være med deg på vei ut til et sted hvor lyset slipper inn?

Det høres så enkelt og greit ut, men hadde det vært lett, hadde færre vært deprimert. Men husk, det du selv tenker er med på å bestemme hvordan du har det. Tenker du negative tanker, blir livet trist. Tenker du oppløftende og glade tanker, så blir både du og dagen lysere og livsmotet er på vei inn i livet igjen.

Et nytt år står for døren. Seniorsentrene, for eksempel, kan tilby ulike aktiviteter – alt fra kaffe og hyggeprat, til trim, kurs og foredrag. Ta en titt og se på hva som ligger foran deg av fristelser. Kikk i programmene, som forteller om tilbudene – enten det er i papirutgave eller på nettet. Se hva du kan delta i. Finn ut av hva du kan ha lyst til å være med på. Kanskje nabosenteret litt lenger unna har akkurat det tilbudet du kan tenke deg? Det er bare å forsyne seg.

Ikke la avstanden stoppe deg. Ta kontakt. Se om en dør åpnes. Det viktigste er at du gjør noe selv for å komme i gang med noe som kan gi deg en godfølelse. Engasjer deg i noe. Engasjement er i tillegg til å gi deg en godfølelse, også en livsforlenger. Sitter du hjemme og venter på at depresjonen skal gå over, skjer det ingen ting.

Noe av det jeg synes er så fantastisk med et nytt år, er følelsen av å få en ny mulighet. En kan starte på nytt. Jeg vet jo at det er tull, men det ligger noe håp i det som er fortrøstningsfullt. Men for all del, ikke tro at all omveltning skal gjøres på én dag. Det tar tid til å komme fra mørket til lyset, men det er viktig å begynne på reisen. Vi er nå inne i den tiden av året hvor dagene faktiske blir lengre og lysere. Det er alltid godt å gå en lysere tid i møte.