RØA: – Det har vært en veldig tung start, og vi hadde selvsagt, både tro og ambisjoner om å ha bedre resultater enn det vi har fått til nå. Likevel er det viktig at vi ikke lar resultatene tære på sånn at vi kan fokusere på det positive, for denne sesongen er jo veldig rar. De første kampene er egentlig treningskamper, sier Svastuen.

Selv har hun derimot måttet sitte på sidelinjen etter at hun røk menisken da hun skled på isen i januar.

Kneet vred seg, så jeg vet ikke akkurat hva som skjedde, men menisken røk i hvert fall. Det er ordentlig kjipt, og jeg trodde heller ikke at det kom til å være så ille. Jeg tok MR-bilde, og så viste det seg at det var en ordentlig skade. Men det er ikke noe vits å tenke tilbake på det som har skjedd. Det er bare å fokusere fremover, sier Svastuen.

Hva er status så langt?

– Det går veldig bra. Denne uka er jeg i gang med å løpe, og nå har jeg program med både styrketrening, hopping, sykling og løping, så jeg ligger foran skjema faktisk ut fra den vanlige standard for sånne typer menisk-skader, sier Svastuen, som håper å være tilbake på banen i august.

Espås tilbake for Røa

En annen spiller som Røa har måttet klare seg uten en rekke av kampene denne sesongen, er Tuva Espås. 23-åringen ødela albuen på en samling med U23-landslaget i april, men spilte fra start mot Stabæk.

Jeg var på samling, og så røk jeg leddbåndet i albuen og røk delvis av en sene samtidig. Jeg gikk opp i en duell, og idet jeg skulle ta meg for, havnet armen litt bak kroppen så bøyes albuen litt feil vei, sier Espås.

Men selv om Espås spilte fra start mot Stabæk, så har hun et stykke igjen til toppformen.

– Jeg må komme litt inn i det igjen. Jeg en stund i dag, men så går tanken tom. Så får man jobbe med at den ikke skal gå tom, men ha mer å gi, sier Espås.

Og mot naborival Stabæk fikk Røa en tøff start.

0-1 kom etter bare fem minutter da Stabæks Melissa Linn Berman Bjånesøy stanget inn innlegget fra Maren Hagfors Thoresen.

0-2 kom tolv minutter senere da Stabæks Zara Katarina Jönsson fikk litt for mye rom og plass til å kontre inn scoringen.

Det er ikke bra. I første omgang står vi for mye med lua i hånden. Vi er ikke på, så vi får det dessverre ikke til, sier trener Geir Nordby.

Selv om Røa klarte å presse Stabæk bakover, så var angrepsspillet så og si ikke-eksisterende. Det er også Nordby enig i.

– Det er riktig, sier han.

Hvorfor klarer dere ikke å sette noe angrepsspill?

– Jeg vet ikke. Jeg har ikke noe svar, svarer Nordby.

Hva kan dere gjøre?

– Det vi ikke kan gjøre er å ikke gi seg. Vi må prøve å få bedre treninger, sier Nordby.

Fjelldal med dobbelsjanse

Til pause sto det 0-2 til gjestene, og etter hvilen gjorde Nordby noen endringer på laget. Det ga respons da Tuva Espås fire minutter ut i andre omgang la inn fra høyrekanten til Vilde Fjelldal, som først headet i tverrliggeren før den påfølgende skuddet gikk like over.

– Det er sånn som det er nå dessverre. Vi får ikke ballen i mål og vi er så nærme. Vi har to i tverrliggeren i dag, og det kunne vært stang inn, men det er stang ut. Så vi må jobbe med å få disse marginene på vår side og så må vi ta tak i de tingene vi jobber med nå.

Det virker ikke som dere helt har troen på det dere holder på med utpå der?

– Det er vanskelig å komme fra førstedivisjon hvor vi ikke tapte en eneste kamp i serien, og komme opp hit og møte et helt annet nivå. Det er en kjempeovergang, og vi er et veldig ungt lag. Vi trenger mer erfaring. Jeg vet ikke hva vi skal finne på, sier Espås.

Etter hvert virket det som om luften gikk litt ut av ballongen for Røa, og syv minutter før slutt økte Silje Bjørneboe til 0-3 for Stabæk med et knallskudd fra rundt 16 meter.

– Det er et bra skudd og igjen, så har de mer flyt og de ser ut som et lag med selvtillit. Vi må finne frem til oss selv og grave frem den selvtilliten, sier Espås.

Det er sluttspillet som gjelder

Nå hadde også Malene Wik Alfredsen et knallskudd like før slutt, men skuddet gikk i tverrliggeren. Dermed endte det med 0-3 for Røa. Trener Nordby var ikke fornøyd etter matchen.

Vi er veldig skuffet over prestasjonen vår, sier Nordby.

Det nye seriesystemet med at de seks siste lagene i Toppserien starter med null poeng i kvalifiseringsspill mot de to beste lagene fra 1. divisjon, er omdiskutert, men for Røa er det alfa omega.

– Seriesystemet er helt feil. Det er ikke riktig slik det er nå, men for oss er det gull verdt, fordi vi ikke får noe poeng. Men generelt sett skal det ikke være sånn, sier Nordby.

Espås er klar på at Røa må hente erfaring gjennom grunnspillet i Toppserien.

- Det er sluttspillet som gjelder, og hvis vi ikke vinner noen kamper der, så går vi jo ned. Det er det jo ingen som vil i klubben, for det er mange som var med på nedrykket, så vi får bare løse det, forteller Espås.

KAMPFAKTA:

Røa 0 (0)

Stabæk (2)

Toppserien grunnspill fotball, kvinner

Røa kunstgress

Røa: Hildegunn Sævik - Synne Masdal, Mia Rostad Huse (46;Oline Brekke Fuglem), Vilde Anett Fjelldal, Tuva Lotte Leschbrandt Espås (86; Malene Wik Alfredsen), Synne Vatshelle Raa, Frida Berg Lyshoel (46; Christina Elise Osnes-Ringen), Nadia Ryan Pinto (46; Birgitte Bjørlykhaug), Rakel Jagtøien Renolen (83; Mia Hambro Svendsen), Solveig Engås, Sarah Alexandra Lilleberg Suphellen.

Mål: 0-1 (5) Melissa Linn Berman Bjånesøy, 0-2 (17) Zara Katarina Jönsson, 0-3 (83) Silje Bjørneboe.

Dommer: Marit Buhaug Folstad (Buvik IL - fotball)

Tilskuere: 209