HOLMENKOLLEN: - Det er fantastisk å få ut det beste man har inne, og det er i hoppbakken jeg virkelig føler at jeg har levert det jeg har inne. Samtidig er jeg i god form. Da blir ofte sluttresultatet veldig bra. Det er fantastisk når det er mye mennesker og mye familie til stede på hjemmebane, sier Riiber.

25-åringen er oppvokst "oppi lia her" som han selv beskriver det, ikke mange hundre meterne unna hoppbakken, og har vært på skianlegget så lenge han kan huske.

Jeg har vært her hele tiden, men jeg husker de skirennene som vi var å så på da jeg var rundt seks-syv-åtte år gammel, vi sto i "skålen" her og så på skihopping. Vi så på Adam Małysz, Bjørn Einar Romøren og flere av de norske hopperne, og så var det jo den gode, gamle fem-mila som vi så på. Så det har vært mye skiglede her for meg oppigjennom, sier Riiber.

Men det var ikke helt det som la grunnlaget for at han i dag er verdens beste kombinertløper med åtte VM-gull og fire sammenlagtseiere i verdenscupen.

– Jeg har alltid vært glad i å gå på ski, og jeg vil nok trekke fram de hytteturene vi har har hatt i marka, og jeg har alltid vært interessert i å gå på ski, jeg har en bror som har gjort det. Jeg har hatt mye skiglede siden vi var små, så det er nok der hovedgrunnlaget har blitt lagt, sier Riiber.

Men han innrømmer samtidig at det "spicer" alt opp å se heltene i Kollen.

Når man ser forbilder gjøre det bra, har man lyst til å gjøre det selv, sier Riiber.

LES OGSÅ: - Jeg mangler et OL-gull

Knuste alle

Og nå er han selv en av av de beste, kanskje den aller beste. I helgen viste han igjen hvorfor.

Etter å ha knust alle lørdag fortsatte han i samme stil i hoppbakken søndag morgen med 125 meter fra hele fem (!) færre avsatser enn de andre.

I dag har det vært litt mer vind og litt mer utfordrende i bakken, så jeg har gjort det veldig vanskelig sånn sett for juryen å sette fart. Jeg hoppet 140 i prøveomgangen i dag fra gate 8, og forholdene snudde veldig fort. Så det var utfordrende for juryen i dag, men jeg synes de gjorde det rette, sier Riiber.

Og i løypene er det heller ingen tvil om dagen.

– Jeg føler på en måte at jeg er i den langrennsformen som jeg vil og skal være i hvor jeg kan gå i front og trykke i fra. Det er en veldig god følelse, sier Heming-løperen.

Han gikk ut på langrennsdelen med tretten sekunder ned til østeriske Franz-Josef Rehrl, et forsprang han økte kjapt.

Først til halvminuttet, mens han halvveis hadde økt til minuttet. Rehrl ble på sin side tatt igjen av tyskerne Julian Schmid og Vinzenz Geiger.

Jeg ble litt motivert av de sekunderingene jeg fikk, at avstanden økte og man ønsker å optimalisere løpet, og prøve å gjøre det meste så overlegent som mulig. Det var en god følelse, sier Riiber.

Søndagens seier var hans 55. verdenscuptriumf.

Reddet "stumpene" med VM-gull

Etter fire sammenlagtseiere i verdenscupen tidligere har denne sesongen vært langt mer trøblete, og som han selv også oppsummerer som opp og ned-sesong.

Jeg lå jo an til å vinne verdenscupen sammenlagt veldig lett og var i rute til det, og så ble jeg syk og fikk mine problemer med parasitt. Jeg måtte på antibiotika-kur etter hvert, og det ble to måneder der jeg ikke var meg selv, sier Riiber.

Verdenscupen ga han opp og gjorde grep for å komme tilbake i form i tide til VM i Planica. Der tok han med seg fire VM-gull hjem.

Det å kunne få trent litt i forkant av mesterskapet og legge en ny plan for sesongen var viktig for å redde stumpene, fordi det var ikke noe gøy å ikke være med å prege de skirennene jeg stilte opp i før VM. Det var godt å komme i form i igjen og gjøre rent bord i Planica, sier Riiber.

- Hvordan opplevde du mesterskapet?

- Jeg var veldig spent i forkant av det mesterskapet med hvordan det skulle gå, men når jeg fikk det første indviduelle gullet, så gikk skuldrene fra ørene og ned. Jeg slappet av og jeg følte at jeg presterte bedre og bedre utover i mesterskapet, så det var rett og slett en fantastisk følelse å bare kjenne at ok, nå har jeg reddet sesongen på mange måter. Den er ikke mislykket som jeg var litt egstelig for, sier Riiber.

Om to uker venter sesongens siste to renn i Lahtis i Finland.

- Jeg er veldig motivert til å ta ut mitt beste der også, smiler 25-åringen.