ULLERN: Ullern Frivilligsentral, Bydel Ullern/NAV Ullern og NAF har i august arrangert sykkel- og trafikkopplæringskurs for flyktninger. Målet var å få de som ikke var trygge på sykkel til å lære og sykle på en god og trygg måte. Samarbeidsprosjektet kom i stand med tilskudd fra IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet).

Plutselige fotgjengere

Uteplassen ved Ullern Frivilligsentral har vært treningsarena der sykkelopplæring har stått i fokus. Store og små har lært å sykle eller blitt trygge syklister. Gamle biler fra NAF dannet rammen om opplæringen. En sykkelløype med ulike hindre og "plutselige" fotgjengere var rigget til. Deltakerne fikk øvet seg på å observere og å bremse fort! I tillegg fikk de lære seg ulike trafikkskilt og gi tegn i trafikken.

- Bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten deltok også i sykkelløypen. Kjempekult at hun deltok! sier Esther Marie Lier, leder på Ullern Frivilligsentral.

Ønsker å sykle

Etter gjennomført sykkelkurs fikk deltakerne sykkelhjelm, refleksvest og sykkellås, samt diplomer og mulighet for å kjøpe seg sin egen sykkel til en svært god pris. Her har frivillige bidratt til et meget hyggelig og nyttig arrangement!

- Ullern Frivilligsentral gjennom flere år fått tilbakemeldinger om at mange av flyktningene ønsker å lære seg å sykle og å kunne eie en sykkel. Vi tenker at dette er veldig positivt . Oslo er en fin sykkelby hvor det blir stadig mer tilrettelagt for sykling. Det er også bra med fysisk aktivitet. Man kan også spare transportkostnader og det har også en veldig stor miljøgevinst, sier Esther Marie Lier, leder på Ullern Frivilligsentral.


Syklene er skaffet gjennom Ullern Frivilligsentral/ Kirkens Bymisjon sitt arbeidstreningsprosjektet "Fra Loft til Stue" i samarbeid med Paa Hjul/Kirkens Bymisjon som har reparert syklene og ferdigstilt dem til salg. Syklene kan billig kjøpes av deltakerne og sponses gjennom IMDI midlene.

- Takk også til OK:sykkel på Lambertseter som lot oss kjøpe sykler til svært reduserte priser, sier Lier.

- Veldig gøy

Boshra Almemsany er en av dem som virkelig har lært seg kunsten å sykle! Boshra er fra Syria og har vært i Norge i litt over to år. Hun forteller at hun har syklet litt for veldig lenge siden, men aldri vært trygg på sykkel. Men nå: Etter tre sykkelkurs føler hun seg trygg på sykkel i trafikken, hun har lært å gi tegn når hun skal svinge, og til og med lært ulike trafikkskilt

.- Det har vært veldig gøy å være med på dette, sier hun.


- Det er viktig å lære noe vi kan ta med oss hjem, forteller flyktningene fra Ukraina. Noe vi kan bruke når vi kommer hjem og skal bygge opp landet vårt igjen. De liker at eldre er frivillige og vil gjerne ta med seg at det er bruk for de eldre i frivillig arbeid, sier Irene Schmeling, frivilligkoordinator på Ullern Frivilligsentral.