FROGNERPARKEN (Avisa Oslo): Fredag formiddag skapte aksjonistgruppa «Stopp Oljeletinga» furore i Vigelandsparken, da de griset til den kjente Monolitten og flere av statuene rundt med oransje maling.

Lørdag ettermiddag, er statuene vasket og alle tegn på aksjonen fjernet.


Museet politianmelder saken

Marte Grette, kurator ved Vigelandmuseet opplyser til Avisa Oslo at dette ble gjort allerede fredag, rett etter hendelsen.

Det var Vigelandmuseets konservatorer og firmaet Stopp Tagging som rengjorde statuene.

– Var det noen risiko for permanente skader på statuene?

De brukte heldigvis vannbasert maling, og den hadde ikke rukket å tørke. Vi har derfor fått fjernet det overfladiske, sier Grette.

– Men granitt er porøst og har hull nok til at maling kan trekke inn. Foreløpig er det ikke satt i gang noe dypere restaureringsarbeid, men vi skal følge med i tiden som kommer på de delene av monolittskulpturene som ble rammet, og se om det er behov for ytterligere rengjøring.

På spørsmål om hva museet tenker om aksjonen sier hun:

– Dette er hærverk på et fredet kulturminne og vil bli politianmeldt.

Aksjonen var en reaksjon på det de mener er et skuffende klimatoppmøte i Egypt, og norsk olje – og gassutvinning.

To aksjonister ble innbrakt til politiet i påvente av en straffereaksjon, etter at de nektet å frivillig forlate området. De måtte bli fysisk flyttet av politiet. Se video av bortvisningen her.

Lørdag ettermiddag opplyser krimleder Eivind Håndstad til Avisa Oslo at politiet foreløpig kan ikke si noe om hva reaksjonen er

– Saken er fremdeles under etterforskning. Det er ikke kommet noen reaksjon fra politiet, sier Håndstad.

Han opplyser om at aksjonistene ikke befinner seg i politiets varetekt.

Aksjonen vakte sterke reaksjoner, både fra tilskuere og fra politisk hold. Høyre-politiker Mehmet Kaan kalte det vandalisme, og byrådsleder Raymond Johansen mente aksjonen var «høl i huet».

– Vi gjør ikke dette ut av det blå, vi gjør det fordi det er så kritisk nå. Vi har så liten tid for å unngå total samfunnskollaps, sa talspersonen for aktivistene, Astrid Rem fredag.