(Avisa Oslo)

Koronatallene øker, og hundretusener kan bli smittet i sommer. Det er omikronvarianten BA.5. som i løpet av noen uker vil bli den dominerende varianten, uttalte FHI i helgen.

Helsebyråd Robert Steen sier til Avisa Oslo at smittebølgen som ble spådd til høsten, ser ut til å komme allerede i sommer.

– Selv om det er sol og sommer, oppfordrer jeg Oslos borgere til å følge med på situasjonen og holde seg oppdatert om rådene fra de nasjonale myndighetene. Nå ser det ut til at smittetallene øker og at en ny smittebølge kan være på vei ved inngangen til sommerferien.

– Jeg tar utgangspunkt i at de som er vaksinert og eller har gjennomgått sykdom, er fortsatt godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Jeg er mest bekymret for de sårbare gruppene og de som ikke er vaksinert, sier Steen.

Lite sporing

Helsebyråden opplyser om at det i forrige uke ble registrert 221 nye smittetilfeller i Oslo. Det er en økning på 32 prosent fra uka før.

– Økningen i smittetallene fra forrige uke kan knyttes til aldersgruppene rundt 30 til 59 år. Samtidig er det snakk om lave tallverdier, og sannsynligvis kun en mindre del av det reelle antall smittede, sier Steen til Avisa Oslo.

Til NTB sier assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad at det er dårlig oversikt over smitteomfanget i Europa og i Norge.

– Men vi ser på innleggelsestallene at smitten har tatt seg litt opp i juni.

Kommer med oppfordring

Over 391.000 av Oslos innbyggere har tre vaksinedoser eller mer. Robert Steen håper at etternølerne også blir en del av statistikken:

– Det er ikke for sent å vaksinere seg, vi har fortsatt tilbud om dette ved vaksinesenteret i Nydalen. Hvis du ikke har vaksinert deg, så gjør det.

Han oppfordrer samtidig til noe hyggeligere i samme slengen:

– Jeg håper folk er ute og nyter alt den flotte byen vår har å by på, og generelt oppfordrer jeg Oslofolk til å ta seg en is og nyte sommeren og friheten.

Steen minner om at alle bydeler tilbyr gratis selvtester for dem som ønsker å teste seg ved luftveissymptomer.

  • Her er Oslo kommunes oversikt over utdeling av selvtester i byen.

Forberedt på økning

Den nye BA. 5-varianten sprer seg lettere, men den ser foreløpig ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom, ifølge FHIs Preben Aavitsland.

Robert Steen sier at man kan forholde seg til korona på samme måte som man ville gjort ved en hvilken som helst annen luftveisinfeksjon før pandemien:

– Føler du deg syk og har nyoppståtte luftveissymptomer, bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk. Du bør også unngå kontakt med personer som har økt risiko for å bli alvorlig syke. Er du syk og har behov for helsehjelp, oppsøker du lege som normalt.

At det kan komme en økning i smittetallene i forbindelse med ferie og reisevirksomhet, slik som tidligere år, er noe vi må være forberedt på, mener helsebyråden.

– Omfanget og konsekvensene av dette er for tidlig å si, men det som er sikkert er at vi har blitt gode på pandemihåndtering i Oslo. Hvis du er dårlig, bør du bli hjemme. Det er som vanlig. Så skal folk være trygge på at vi følger tett med på utviklingen i smittesituasjonen.

WHO advarer: Pandemien er ikke over

På et møte mellom G20-landenes helseministre i Indonesia 20. juni, gikk WHO ut og advarte mot likegyldighet mot covid-19.

Risikoen for nye varianter av koronavirus er fremdeles til stede, understreker WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– WHO er stadig svært bekymret for at mangelen på testing og sekvensering gjør oss blinde når det gjelder koronavirusets evolusjon, sa Tedros.

Antall registrerte covid-tilfeller har gått ned med 90 prosent globalt siden smittetoppen i januar, og koronarestriksjonene er så godt som borte i en lang rekke land. Men oppfatningen om at pandemien er over, er feil, påpeker WHO-sjefen.

– Vi er like bekymret for at lærepengene vi skaffet oss under pandemien vil gå til spille, og at pandemiens syklus og forsømmelse vil bli gjentatt, advarer han.