HOLMEN/SLEMDAL: Godt skjult bak Rema 1000 på Holmen skjuler det seg et eget univers av farger, lukter og en Slemdal-familie som har gjort suksess i Norge og internasjonalt.

Det som begynte med hårstrikker hjemme på kjøkkenbenken, er i dag en bedrift med ni ansatte og leverandører i hele Europa.

Overveldende vekst

Men hvem og hva er Bon Dep, og hvordan har familiebedriften vokst fra null til overveldende omsetning og inntjening?

I lokalet på Holmen er det hektisk, det skal lages nye kolleksjoner, varer skal pakkes og prises, og utstyr til å rigge seg opp på flere internasjonale messer til våren, skal organiseres og sendes. Fra å være to gründere, er det dag ni personer i firmaet. De er en ung gjeng som jobber i Bon Dep.

– Bortsett fra Lars og meg er den eldste i firmaet 30 år. Vi liker unge folk, sier Vibeke og smiler.

Drømte om å bli husmor

Det startet så smått i 2017. Da besto firmaet bare av ekteparet Lars og Vibeke Grønseth. De hadde gått i gang med et modig prosjekt; starte egen bedrift med fargerike hårstrikker – Kknekki. I 2012 ble selskapet Bon Dep etablert.

– Nå har vi strikker i 540 ulike fargekombinasjoner, forteller Vibeke. Hennes vei til å bli gründer av millionbedrift er ikke helt tradisjonell.

– Jeg har ikke fullført videregående, og har ingen annen utdannelse. Min største drøm var å bli husmor, sier hun og smiler.

Hårstrikkene som tok av i hele Europa

Men etter at alle de tre barna i familien var nådd skolealder, startet hun interiørbutikk med en venninne. Hun erfarte at det ikke var så lett å tjene penger på interiør, så etter hvert kom ideen om hårstrikker. I dag leverer Bon Dep produkter til mer enn 3500 butikker rundt om i Europa, og det er ikke lenger bare hårstrikker de leverer.

I hyllene i lokalet på Holmen er det ulike varianter av hårpynt, smykkeskrin, vesker og toalettmapper og Mac-covere i fargerike blomstermønstre. Og smykker. Det er det datteren Marikken som står bak. Da hun var ferdig på videregående, jobbet hun en periode på lageret til familiebedriften.

Datter med eget konsept

I dag er hun 24 år, og har allerede sin egen smykkekolleksjon; Emilia by Bon Dep, som er en del av firmaet.

– Jeg hadde lyst på øreringer med steiner, og tenkte at jeg kunne lage dem selv, sier Marikken, som gjerne henter inspirasjon fra hva venninner liker. Hovedideen er å levere smykker som kan bygges selv, med en basis ørering, kjede eller armbånd, som kan suppleres og varieres med nye charms.

– Det er veldig gøy, nå studerer jeg markedsledelse ved siden av, men har en helt annen innstilling til å studere nå som jeg har jobbet med å bygge en merkevare og lært masse, sier Marikken.

Arbeid som livsstil

Med stor etterspørsel og kraftig vekst, kunne Bon Dep blitt et stort konsern. Det ønsker ikke familien. I alle fall ikke foreløpig.

– Skulle vi blitt større, måtte vi organisert oss på en helt annen måte og blitt mange flere ansatte. Og da kunne vi ikke vært her. Der et stort pluss å holde til i nærområdet med kort vei til jobben, sier Vibeke.


Å komme dit Bon Dep er i dag, har selvsagt kostet, innrømmer familien.

– Det har vært en lang vei hit, og vi har i perioder jobbet veldig mye, sier Lars.

– Er det utfordrende å ha familiemedlemmer som kollegaer?

Lars og Vibeke ser på hverandre.

– Nei, det er først og fremst veldig praktisk, og stort sett hyggelig.

At de er tre familiemedlemmer som har Bon Dep som livsstil, gjør at samtalene rundt bordet hjemme stort sett handler om bedriften, planer og ideer.

– Men vi kjeder oss aldri, legger Vibeke til, og kikker på klokken. Det er mye som skal pakkes og administreres og leverandører som skal følges opp.

Og for de som skulle lure, navnet Bon Dep er sammensatt av Bon, som betyr god på fransk, og Dep som betyr pen på vietnamesisk.