SLEMDAL: I disse dager feires det at Slemdal skole fyller både rundt og flott. Skolen, som de siste årene har fått en total rehabilitering, fyller 100 år, men fremstår som rene ungdommen, med sine nye, tidsriktige lokaler.
Som jubilant skal Slemdal skoles elever gå tidlig i barnetoget på 17. mai, som nummer to. Tirsdag fikk skolen storfint besøk av stortingspresident Masud Gharakhani. Til Akersposten forteller han at han liker å sette av tid til å besøke skoler, blant annet for å fortelle litt om hvordan demokratiet fungerer i Norge.
Det var da også en svært lydhør forsamling, hele 6. trinn, som hadde samlet seg for å høre stortingspresidenten fortelle.
Rett fra krigssonen
– Jeg kommer nesten rett fra besøk i Ukraina, åpnet han. Sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt hadde han dagen før vært i Kyiv, og de fikk høre sterke historier fra krigen – og se noe av de store ødeleggelsene.
– Det var veldig sterkt å være der, sa Gharakhani, som fortalte at det var et poeng at de skulle komme dit nettopp på 8. mai, frigjøringsdagen.
– Noe av det første som skjedde, var at vi la ned krans med norske og ukrainske farger, og nasjonalsangene ble spilt. Vi var der ute og så det med egne øyne, og det var tøft. Dette skal ikke skje i 2022, sa han og innrømmet at det hadde blitt noen tårer.
– Det er stor kontrast å komme hjem til Norge igjen, sa stortingspresidenten.
Viktige spørsmål
Det ble åpnet for spørsmål fra sjetteklassingene. Han ble spurt om både hvordan hans hverdag på Stortinget er, og hvordan han ble engasjert i politikk. Han ble også spurt om hvordan han opplevde å se nedsettende kommentarer i ulike kommentarfelt da han fikk jobben som stortingspresident, med bakgrunn i at han er født i Iran. Han kom for øvrig til Norge da han var fem år gammel, da det var krig i Iran.
– Ja, det var mange gufne kommentarer, og det er trist at det skal være sånn, sa han og viste til hvor viktig det er å vise respekt for hverandre.
– Det som gleder meg veldig, er at når jeg kommer på besøk på skolene, så snakkes det om dette. Det er viktig. Der har voksne mye å lære, sa han.
Gharakhani fortalte at han bruker mye tid på å snakke om demokrati, ikke minst til barn og ungdom.
– Vi er heldige som bor i verdens beste land, sa han. – Og det skal være et godt land å bo i også i fremtiden.
Rundtur
Stortingspresidenten fikk naturligvis en rundtur på Slemdal skole, hvor rektor Vegard Kjesbu stolt kunne fortelle litt om forvandlingen fra det som var gammelt, utdatert, nedslitt og delvis helsefarlig, til dagens moderne skole med god luft, dempet lyd, ny kunst, tidsriktige rom og utstyr.
Han fortalte om hvordan levde i eksil i flere år i FO-bygget på Huseby og delvis på nye Holmen skole, og at det var en utfordring, men at de klarte å finne gode løsninger.
Biblioteket er blant skolens største stoltheter. I det gamle lokalet som rommet skatehall, er det nå bøkene som regjerer, og bøker går aldri av moten.
– Dette er et sted elevene har lyst til å være, sa rektor Kjesbu.
Sløydsalen var de også innom, og stortingspresidenten kunne fortelle at han likte sløyd. På vei ut av salen avslørte han imidlertid at han nylig hadde møtt på sin gamle sløydlærer, som hadde sagt at «det er bra du ikke ble snekker!».