VOKSENKOLLEN: Det er med takknemlighet vi vil huske ham og alle opplevelsene han ga oss, sier Gahr Støre (Ap).

Skuespiller, regissør og teatersjef Toralv Maurstad hedres med begravelse på statens bekostning. Maurstad døde fredag, 95 år gammel.

Toralv Maurstad bodde på Voksenkollen.

Statsbegravelse

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen. Maurstads etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

– Toralv Maurstads scenekunst og karisma var enestående. Han traff et bredt publikum og var en person som mange nordmenn følte de kjente. Han vil bli husket som en ruvende scenekunstner, en betydningsfull teatersjef og en av de største kulturpersonlighetene i vår tid, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Teatermannen

Maurstad hadde en lang karriere som skuespiller, regissør og teatersjef og var blant Norges mest markante skikkelser i norsk teater fra 1950-tallet. Han ledet Oslo Nye Teater i perioden 1967–1978 og Nationaltheatret fra 1978 til 1986.

Maurstad var utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art i London, og han debuterte i 1949 ved Trøndelag Teater. Blant Maurstads mest sentrale roller er tittelrollen i Henrik Ibsens «Peer Gynt» i ulike oppsetninger fra 1955 til så sent som i 2018, da Maurstad var 91 år.

Maurstad har utgitt selvbiografiene «Du store min…» (1971) og «For et liv: historier jeg bare har fortalt mine venner» (2012). Toralv Maurstad fikk Æres-Amanda i 1999 og Oslo bys kulturpris i 2014.

Friluftskar

Maurstad elsket friluftslivet og var aktiv og i god fysisk form til langt opp i årene. Etter en fisketur i 2016 fikk han slag og falt om på familiegården i Nordfjord, men 89-åringen kom raskt i gang med opptrening. To år senere var han tilbake på teaterscenen, som en aldrende Peer Gynt på Det Norske Teatret.

Han var sønn av skuespillerne Alfred og Tordis Maurstad og halvbror av skuespiller Mari Maurstad. Han giftet seg med skuespiller Beate Eriksen i 1999. Han hadde tidligere vært gift med skuespiller Eva Henning og med Anne-Ma Burum.

Se bildeserien helt øverst i saken.

Toralv Maurstad

  • Født 24. november 1926 i Bærum. Død 4. november 2022.
  • Debuterte på Nationaltheatret sju år gammel i «Et vintereventyr».
  • Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art i London.
  • Sjef for Oslo Nye Teater 1967–1978 og Nationaltheatret 1978–1986.
  • Spilte tittelrollen i Henrik Ibsens «Peer Gynt» flere ganger. Han har også regissert flere stykker, blant annet farser på Det Norske Teatret. Han har hatt en rekke filmroller og spilte en gjennomgående rolle i TV-serien Hotel Cæsar på TV 2.
  • Mottok Heddaprisens ærespris i 2005 for innsatsen i «Vente på Godot» og Heddaprisen for beste mannlige skuespiller i 2017 for forestillingen «Overføring». Han har også fått Æres-Amanda og Oslo bys kulturpris.
  • Utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1974.

Kilde: Store Norske Leksikon