Du, jeg og alle andre har opplevd at vi må gå videre i livet. Noen har tøffere hendelser å legge bak seg enn andre, og noen makter rett og slett ikke å komme videre. Livet kan stoppe helt opp. En kan nærmest oppleve at noe har trykket på stand by-knappen. Opplevelsen blir for voldsom. Livet kan være brutalt.

Enkelte hendelser er så store at selv om de på en grusom måte rammer enkeltmennesker, så berøres vi sammen. Vi deler opplevelsen selv om vi ikke var der. En slik hendelse er den som skjedde i Regjeringskvartalet 22. juli i 2011 klokken 15.25. Jeg vil tro mange husker hvor de var, da bomben smalt. Selv var jeg hjemme og lurte på hva det var for noe. Knapt to timer senere startet skytingen på Utøya. Noe helt utenkelig var i gang.

Etter en slik terroraksjon skal både de som ble rammet samt samfunn, gå videre. Mandag 24. oktober – selve FN-dagen – kommer stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap) til Ullern kultursenter og skal snakke om det å gå videre. Hun var selv på Utøya. Oslos befolkning har senere sett henne i rollen som varaordfører. Nå representerer hun oss i nasjonalforsamlingen.

Hvordan har veien fra Utøya og til i dag vært for henne? Det vil hun gi oss innsikt i på MandagsSTOPPEN. Vi som kommer og hører henne berette, har alle små og store hendelser med oss i ryggsekken. Opplevelser vi har måttet takle. Hendelser vi bærer med oss gjennom livet – og som vi hanskes med på ulike måter.

Koronapandemien er en kollektiv hendelse, som rammet en hel verden. Alle måtte håndtere sykdom og nedstengning. Viruset var med på å forsterke, kanskje øke, verdens største fellesskap – nemlig ensomheten. Det sies at hver fjerde her i landet får kjenne på følelsen av ensomhet.

Svenskene har laget en fin fjernsynsserie, som NRK1 viser. «När livet vender» – en poetisk tittel – men hvor en snakker om det aller vanskeligste som hender en i livet. Det er av betydning at vi snakker om det som rammer oss. Det kan bli for tungt å bære for den enkelte og ved å dele tanker og opplevelser, kan vi være med på å gjøre livet lettere for andre.

– Vi mennesker trenger hverandre, uttalte bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i Akersposten 10. oktober i forbindelse med at det er den årlige Verdensdagen for psykisk helse. Jeg er så enig. La oss gjøre nettopp det – komme sammen, danne nettverk, være der for hverandre. Da skaper vi fellesskap. Du og jeg vil få det bedre, men det vil også samfunnet som sådan også få.

Mandag 24. oktober kl. 12 treffes vi på MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter.