(Avisa Oslo)

– Rødt Oslo er ikke prinsipielt mot Fornebubanen, men har alltid prioritert andre prosjekter, som T-bane mot Nedre Romerike, nedbygging av Trondheimsveien og Fossumdiagonalen høyere. Sånn som situasjonen er nå er det ikke en krone igjen til andre viktige kollektivprosjekter i Oslo. Det blir ikke penger på mange år til nye Majorstua stasjon, Volvatsvingen og ny sentrumstunnel på T-banen, som kan gi flere avganger på alle linjer. Det er heller ikke penger til lokk over E6 på Furuset i Groruddalen eller miljøtunnel på Manglerud. Det er meningsløst at det nesten alltid er penger til motorvei, men aldri nok penger til kollektivtransport, sier leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri i en pressemelding.

Partiet skriver at de har jobbet grundig med å gå gjennom finansieringsplanen og mulige kostnadskutt for Fornebubanen, og landet på at de ikke kan støtte den, i og med at Oslo må bidra med 57 prosent av utgiftene og at regjeringen har sagt nei til å bidra med mer penger til prosjektet.

– Det er klart at vi nå skulle ønske at bygginga av banen aldri ble satt i gang, eller at man krevde at kollektiv- og samferdselsløsninger var på plass før boliger. Situasjonen vi står i nå er vanskelig, og det har vært delte meninger i vårt parti også. Likevel er det umulig for oss å si ja til et ukjent antall milliarder til Fornebubanen nå. Våre løfter til velgerne var å kjempe for lavere kollektivpriser og bedre kollektivtilbud i Oslo øst, sier gruppeleder for Rødts bystyregruppe, Eivor Evenrud.

Hun legger til:

– Hadde det vært opp til oss, hadde vi skrota ny E18 og bygd kollektiv. Vi håper staten til slutt også ser at det er det klokeste valget nå.

Det vil si at MDG, Venstre, Høyre og KrF sier ja til banen, mens Frp, Folkets parti FNB, Senterpartiet og Rødt sier nei.

Arbeiderpartiet, SV og enkeltrepresentanten Danny Chaudhry har foreløpig ikke bestemt seg.