LILLEAKER: Julen er over. Folk flest er tilbake i hverdagen, og skuler med mismot på bankkonto-statusen. Jula ble dyr i år også. Mange brukte penger på CC Vest. Her la vi igjen totalt 226 millioner på de tre siste ukene inkl julaften – en økning på 4 prosent fra året før. Hos Meny på CC Vest alene tikket det inn 57 millioner kroner på kassene i desember. Vinmonopolet noterte seg for 34 millioner. De to er hver for seg Norges største på mat og alkohol.

Viktig julehandel

Senterleder Kine Refsdal forteller at de 92 butikkene på CC Vest totalt hadde 2,5 millioner besøkende som la igjen 2,1 milliarder kroner i 2016 – en økning på 1,1 prosent fra 2015.


– Julehandelen er svært viktig for flere av våre butikker. Det er jo da folk kjøper gaver, og de typiske gavebutikkene merker dette i spesiell grad, sier Refsdal.

– Har CC Vest vokst fra seg, eller kommer det flere butikker?

– Vi er fornøyd med senterets nåværende butikkmiks – og det vil ikke bli foretatt større utvidelser de nærmeste årene, men naturlig løpende utskifting og oppgradering av konsepter, sier Refsdal.

Størst på mat

Daglig leder Jon Anders Henie hos Meny er vant til store tall året rundt, men julehandelen er selvsagt spesiell.


– Vi er meget fornøyd med julen også i år, sier Henie. – Vi hadde 116.000 kunder gjennom kassene her i desember, og det hele toppet seg med 6000 kunder og 4,2 millioner i omsetning 22. desember. Dagen etter, altså lille julaften, hadde vi 6400 kunder som la igjen 4,3 millioner kroner, sier Henie til Akersposten.no.

CC Vest Meny omsatte i 2016 for 450 millioner, og er dermed Norges klart største rene matbutikk. Av Menybutikkene finner vi forøvrig Røa på 2. plass. De omsetter for ca 60 % av det Meny CC Vest noterer seg for.

Tonnevis med kjøtt og fisk

Meny på CC Vest operer med store tall under julehandelen. Kjøttansvarlig, Mats Monsrud, forteller at det gikk med 8,5 tonn ribbe, 1,5 tonn stekt ribbe og 5,2 tonn pinnekjøtt. Fra fiskedisken forsvant det 2,3 tonn lutefisk, 1 tonn rakfisk og 1 tonn torsk.


Det ble vel sannsynligvis servert annen drikke enn julebrus til all denne julematen, men barna (og noen voksne?) skal også ha sitt. Derfor solgte CC Vest 20.300 flasker med Hamar julebrus! Butikken har for øvrig cirka 18.000 varelinjer. En vanlig Rema-butikk for eksempel har cirka 5000 varelinjer.

– Hos oss er det kvalitet og særlig norsk mat som folk etterspør. Kundene bryr seg i mindre grad om pris. Vi har kjøpesterke kunder, og derfor kan vi også tilby mange spesialiteter man ikke finner andre steder, sier Monsrud, som er veldig stolt av sin siste nyvinning – tørrmørning av kjøtt.

– Ja, dette skapet kalles «Dry Aged» og inneholder kjøtt som henger til mørning i opptil 30 dager. Dette er blitt et svært populært tilbud, og etterspørselen øker. Det koster mer enn vanlig mørnet kjøtt – men til gjengjeld får man helt super kvalitet, sier Monsrud.

Eksotiske varer

Butikksjef Rune Bratsbergengen føyer til at man gjerne tar inn eksotiske og spesielle varer.

– I år hadde vi for eksempel en lokal øltype her, «Beste vestkant». I løpet av seks uker hadde vi solgt ut det vi hadde. Daglig leder Jon Anders tilføyer:

– Det må vi blant annet takke omtalen på Akersposten.no for. Vi tar inn mer av ølet og synes det er hyggelig at vi kan tilby lokale produkter, sier Henie.

På spørsmål om Meny ønsker å vokse ytterligere , sier Henie:

– Vi skulle gjerne hatt mer plass, men som det er akkurat nå, har vi ingen mulighet for utvidelser.

Henie er også klar på at stengingen av på- og avkjøringsrampene i Granfosstunnelen innvirker på omsetningen.

– Det er nok en del som kjører forbi, og heller handler på Meny Fornebo eller Meny Jar, sier Henie.

CC Vest Meny eies av familien Slaattun. De startet opp på Majorstuen for over 40 år siden, og flyttet inn i CC Vests nye lokaler i 1989. Siden den gang har butikken nærmest vært for en pengemaskin å regne, og familiens holdingselskap som sitter på 98 prosent av aksjene, har tjent over 500 millioner kroner på butikken. Siste regnskapstall (fra 2015) viser at familien satt igjen med 45 millioner kroner.

Størst også på alkohol

Ved siden av Meny er det Vinmonopolet som kan vise til de største tallene på det populære senteret i ytre vest av Oslo. Butikksjef Asle Sæther kan nok en gang konstatere at han bestyrer Norges største Vinmonopol.


– Vi omsatte i desember for 34,3 millioner kroner og hadde et totalvolum på 148.000 liter. Det er vin som er det dominerende produkt, og en trend er at folk i økende grad kjøper lettere og lysere viner, inkludert musserende varianter, sier Sæther.

Interessant er det at salget av viner i øvre pris-sjikt også øker. Det er bare Aker Brygge som slår CC Vest i salg av viner som koster fra 250 kroner til over 1000 kroner flasken.

Sæther gjør opp 2016 med en omsetning på 223 millioner kroner og 1.090.000 solgte liter.

– Det er ingen som slår oss i Norge. Vi har vært Norges største pol i flere år, sier han og legger til at man merker en viss stagnasjon i omsetning takket være polet på Fornebo samt at polet i Sandvika har fått en mer attraktiv plassering. I tillegg kommer de trafikale utfordringer i forbindelse med oppussing av Granfosstunnelen, sier Sæther.

Tid for å spare...

Desember og julehandelen 2016 er historie. «Stillheten» har senket seg over CC Vest. Vinmonopolet regner med at omsetningen halveres i forhold til desember.

Folket har tatt sparebuksene på – enn så lenge.


Les også:

Felix (17) klar for Vålerenga

Ullern verst på luftforurensing, mens åsen vinner

– Her kommer flomlyset til å stå på full guffe

Stengt, stengt og stengt, men hva kommer i stedet?