Slusene åpner seg. Regnet detter ned i bøtter og spann. Vannet gjør gater og veier om til rene elver. Mye regn på kort tid er den nye normalen. Det er også hetebølger.

Styrtregn vil finne sted, gang på gang. Det er en del av klimaendringene. I en rapport fra konsulentfirmaet Verisk Maplecroft, går det fram at det som blir mest alvorlig for Oslo, er økt nedbør. Det er all grunn til å regne med at hovedstadens innbyggere vil se mer nedbør om høsten og vinteren. Er hovedstaden i stand til å ta unna for alt vannet, eller blir flom et dagligdags fenomen?

Vi ser allerede nå hvordan store dammer kan blokkere veinettet. Biler kjører seg fast i vann i underganger fordi vannet har ingen steder å gjøre av seg på kort tid. Regndråpene må bare samle seg hvis avløp ikke finnes. Parkeringsplasser i kjellere vil bli utrygge steder. Og vann er også en mester til å undergrave, slik at det kan rase både her og der.

Media har vært fulle av den ekstreme varmen, som har herjet Europa. Også her i hovedstaden har plussgradene vært slik at skyggen enkelte dager har vært det beste stedet å oppholde seg. Det er all grunn til å regne med Oslo også vil oppleve flere og mer ekstreme hetebølger i årene som kommer. Men også langt opp i nord, har en i år fått kjenne på hva sommervarme er.

Rapporten viser at Nord-Europa kommer best ut. Aller minst utsatt er Krasnojarsk i Sibir, Russland. De havnet på 576. plass av de 576 største byene som er med i undersøkelsen. Oslo kommer på plassen bak – altså nest best ut. Også Glasgow (573), Helsinki (569) og København (563), er blant de minst utsatte.

Sør og Sørøst-Asia kommer verst ut av undersøkelsen. 99 av de 100 mest utsatte byene i verden ligger i Asia. 1, 4 milliarder mennesker bor i 414 byer med høy eller ekstrem risiko for forskjellige klima- og miljøendringer. De som står bak rapporten har tatt for seg forurensing, vannmangel, ekstremvarme, naturkatastrofer og sårbarhet for klimaendringer.

Selv om Oslo kommer godt ut av undersøkelsen, viser rapporten fra dette uavhengige, internasjonale analysebyrået, at livskvaliteten og utsikten for økonomisk vekst i verden vil bli påvirket.

Våre politikere, enten de styrer landet eller kommunene, må sørge for at det planlegges med tanke på klimaendringene. Planleggere må sørge for å gjøre oss innbyggere klima-sikre. For vi har ikke noe valg, vi må tilpasse oss den nye virkeligheten. Noe annet nytter ikke, for varme og vann er krefter som er langt mektigere enn maktens kvinner og menn.