Var det noe koronapandemien viste oss, så var det at det er meget smart å ha lager. Det er ikke så smart at vi lever i den tro at vi bare kan bestille det vi trenger når vi trenger det – og vips, så er det på døra.

Har vi lært? Det kan virke som om det er et stykke igjen. Da jeg gikk inn i butikken og handlet den andre dagen i januar, sa jeg at de måtte strø utenfor. Svaret var: Det er tomt.

Nå var det ikke bare den butikken som verken hadde sand eller salt. Hele byen var gått tom, og det midt på vinteren. Kommunen hadde heller ikke. Ja, det koster å ha lager, men det er en del av beredskapen vår. Ikke minst i vinterlandet Norge. Vi vet at vinteren melder sin ankomst, men vi vet ikke lenger på hvilken måte og hvordan den vil arte seg. Klimaendringene gjør vintrene mer uforutsigbare enn tidligere. Nå strømmer skiturister til Norge for på skidestinasjonene ute i Europa, sliter de. Enkelte steder må de stenge. De mangler snø – også høyt til fjells.

Varmebølgen som har herjet i store deler av Europa, omfattet blant annet nabolandet Danmark. Den sørlige delen av landet vårt får en smakebit – sånn som i disse dager. Også om natten er det nå plutselig plussgrader.

Forskere har vært ute i media og sagt at hålke er noe vi kommer til å oppleve oftere. Ja, ikke bare det, det skal bli verre. Vi har vært vitne til at tørke og oversvømmelser er en del av vår nye klimavirkelighet på Jorden. Vi har vel ikke tatt det ordentlig inn over oss at det speilblanke kan bli en del av vår virkelighet i vintrene som ligger foran oss.

Det er de raske temperatursvingningene rundt null grader som gjør at veinettet blir skøytebaner. Forskerne forbereder oss på at hålke kan prege vintrene fordi årstiden vil bli preget av at den blir kortere, våtere og mildere. Mye tyder på at vi i fremtiden kan vinke farvel til den hvite julen – i alle fall vil den bli sjeldnere. I gjennomsnitt har vintertemperaturen her i landet økt med rundt to grader siden 1960.

Men kanskje kommer vi om noen år til å slippe unna de speilblanke tilstandene her i byen. Forskerne forventer at områder langs kysten i Sør-Norge blir varmere. Det vil blant annet innebære varmegrader hele året. Når vi er kommet dit, slipper vi flere av disse nullgraderspasseringene, som gir oss hålkeføre. Behovet for sand og salt vil bli borte.

Men før den tid kommer, bør noen finne opp en hålkemaskin. Jeg ser for meg noe à la en gressklipper. I stedet for et knivblad måtte en ha en hakkemaskin. Bytte ut kniven med et slags belte som vil pigge opp isen. At de fleste nå kjører på piggfrie dekk, gjør at veibanen blir blankpolert. Altså gjør dekkene vi er oppfordret til å kjøpe, det vondt verre. Vil det være smartere å kjøre over med en nyutviklet hålkemaskin som pigger opp i stedet for å bruke salt og sand?

Les også

Jeg fikk en pangstart på 2023