ULLERN: Da Esther Marie Lier i januar ble kåret av våre lesere til Årets Medmenneske i Akersposten 2016, fikk hun 10.000 kroner av Møller Bil Oslo Vest. Pengene skulle hun gi bort til et godt, lokalt formål, og valget falt på Ullern IF. Fredag var hun på besøk på Ullernbanen for å snakke med styreleder Svein Storjord og daglig leder Hans Skageng. Der var også markedssjef for Volkswagen hos Møller Bil Oslo Vest, Erik Strangstadstuen.

Lier, som er leder for Ullern frivilligsentral, gir pengene til Ullern Idrettsforening for idretten er en stor arena for frivillig arbeid.

– Foreldre som gjør mye for sine og andres barn, tenker ofte ikke på at det er frivillig arbeid, men det er det. Jeg vil hedre dem litt, gi dem min honnør, sier Lier, som også er leder for smarbeidsutvalget for frivillige i Bydel Ullern. Her har hun kontakt med blant andre Hans Skageng fra Ullern IF.

Et omtrentlig overslag viser at det antakelig er minst 5-600 foreldre som legger en innsats for breddeidretten bare i Ullern IF.

Hjertesak

På spørsmål om Esther Marie Lier har noen spesielle hjertesaker hun brenner for, svarer hun at hun er svært opptatt av at alle skal få lov til være med i idretten. Hun mener det er spesielt viktig å hjelpe barn og ungdommer som faller utenfor fordi økonomien hindrer dem.

Styreleder Storjord forteller at de i idrettsforeningen hjelper en god del barn og ungdom allerede. Det kan være med utstyr eller redusert medlemsavgift.

– Ingen skal bli stengt ute på grunn av økonomi. Det ville være fint å øremerke tilskuddet til den gruppen, og det kan vi gjøre, sier Storjord.

– Vi vet det er barnefamilier i Bydel Ullern som lever under fattigdomsgrensen. Noen av disse har Ullern IF kontakt med. Slik sett kan denne gaven være med å gi flere mulighet til å drive med idrett, sier Årets Medmenneske, Lier.

Hun forteller historien om en av de syriske flyktningen nylg ankommet Bydel Ullern. Han ville veldig gjerne komme i gang med språktrening og et sosialt liv, for eksempel gjennom å være med på fotball. Hovedproblemet var at han ikke hadde utstyr, og heller ikke råd til det.

– Da ringte jeg Hans i Ullern, og han ordnet med fotballsko og leggbeskyttere. Nå er han i full gang, og det betyr veldig mye, sier Lier.

Møller Bil Oslo Vest er allerede er med som sponsor på Ullernbanen, og markedssjef for Volkswagen, Erik Strangstadstuen, sier at formålet Lier har valgt for pengene, er midt i blinken.

– De barna eller ungdommene som kanskje ikke har råd til dyre fotballsko, kan likevel få bli med og skape bånd og vennskap i klubben. Hvis det er et par sko det er snakk om, er det en billig investering, sier Strangstadstuen. – Hvis vi kan være med og bidra til at noen barn får spille fotball, er det veldig viktig.

Frivillighet under press

Til tross for at det er en enorm frivillig innsats som legges ned i breddeidretten, merkes det i Ullern IF at det må jobbes intenst for å opprettholde aktiviteten.

LES OGSÅ: Hun er Årets Medmenneske

– Frivilligheten er under press. Mange ser på idrettslaget som en tjenesteyter. Det er en utvikling vi må jobbe hardt i mot, for å beholde dugnadsinnsatsen.
Om man driver med idrett, musikk, speidern eller hva det er, den frivillige innsats må være der, sier Svein Storjord.

Videre til annen frivillig innsats?

– Når det er gode ting som skjer, om man er barn, ungdom eller voksen, så kan det skape vennskap, i hvert fall et «her og nå-fellesskap». All positiv kontakt du får som barn og ungdom, drar du med deg videre i livet, sier Esther Marie Lier, som har en ekstra, liten baktanke med å hedre de frivillige i idretten:

– Når barna ikke lenger er aktive i idretten, kan jo foreldre fortsette med annen frivillig innsats! smiler hun. Og da er for eksempel Ullern frivilligsentral et fint sted å begynne…


Les også:

Som barn snakket Esther jevnlig med prostituerte og rusmisbrukere – nå er hun Årets Medmenneske!

Tre til 16 etasjer på "nye" Montebello

Stor oppslutning rundt "Stopp raseringen av Smestad"

Lena er tidenes største norske gullvinner