SØRKEDALEN: – Vi tenkte på det i fjor at det var en nedtur at ikke begge fikk dratt til junior-VM, så det er veldig spesielt og gøy at det skjer i år. Du har sett sånne duoer som Lucas Braathen og Atle Lie McGrath, som også har kjent hverandre fra de var yngre og kjørte sammen på klubbnivå, sier Oscar Andreas, som var med i junior-VM for ett år siden.

For de to Ready-alpinistene har kjent hverandre i mange år.

Da de var åtte-ni år gamle, begynte de å trene sammen i Ready og har siden trent mye sammen på Kvitfjell, og de har også gått sammen på NTG Ungdomsskole i Bærum før de begynte på skigymnaset NTG i Bærum.

Vi har veldig forskjellige styrker og svakheter, så vi utfyller hverandre veldig bra. Skimessig kjører han rundere og jeg litt tettere, og etter trening ser vi alltid på video. For meg, så pleier jeg alltid å se på Oscar, for han er veldig god på det jeg jobber med, sier Simen.

Og de har hele tiden jobbet mot et felles mål.

Vi trener sammen hver dag, og vi har opp igjennom oppveksten hatt samme drøm, og jobbet sammen mot det, forklarer Simen.


Fem øvelser på en uke

Men først venter verdensmesterskapet i St. Anton i Østerrike som begynte tirsdag og som varer frem til 25. januar. I løpet av mesterskapet skal det konkurreres i fem disipliner; utfor, Super-G, Super-kombi, storslalåm og slalåm pluss at det skal være en team-konkurranse.

Tirsdag hadde de første utfortrening hvor Simen ble nummer fire og Oscar Andreas nummer åtte. Første konkurranse starter torsdag med utfor.

Jeg tror jeg gleder meg mest til Super-G og storslalåm. I forhold til det jeg har prestert tidligere, så tror jeg at det er det jeg er best i på papiret. Det er der jeg har størst muligheter, men også fordi at det ikke går alt for fort og litt mer teknisk, sier Oscar Andreas.

Også Simen har sine favoritt-øvelser.

– For min del ser jeg veldig frem til fartsdisiplinene, altså utfor, Super-G og storslalåm. Det er der jeg, på papiret, har mest sannsynlighet for å lykkes der nede. Det ser jeg veldig frem til og så ser jeg frem til slalåm hvor jeg kan være litt underdog og senke skuldrene, forteller Simen.

For de som har fulgt med på langrenn, alpint og hopprenn i Mellom-Europa, så har man kanskje lagt merke til at på grunn av mildvær, så er det ikke særlig mye snø.

Det er gutta forberedt på, og Oscar Andreas er forberedt på at det kan bli hardt underlag.

Jeg tror det kommer til å være mye terreng siden det er lite snø og jeg tror det kommer til å være veldig krevende, og så tror jeg egentlig det kommer til å være fordel for meg og Simen at det er tøft, sier Oscar Andreas.

Hvordan da?

– Jeg tror kanskje de klassiske utforløperne fra Østerrike og Sveits kanskje har kjørt mer på utforski, og da kjører de mer smooth-terreng. De er veldig god på gli, mens jeg og Simen er litt "råere" i skallen, så vi greier å ofre liv og lemmer i forhold til de. Jeg tror det vil være fordel for oss hvis det er tåkete, forklarer Oscar Andreas.

Simen er enig.

Det er mange utenlandske som på papiret er veldig godt rangert i for eksempel Super-G, men sånn som jeg har sett den traseen der nede, så ser den ganske teknisk ut, og jeg og Oscar er veldig gode teknisk når det kommer til fart, sier Simen.

I alt er fjorten alpinister tatt ut til VM; syv jenter og syv gutter. Med er også Hemings Tollef Haugen og Jesper Wahlqvist.

– Vi kjenner godt Tollef og så kjenner jeg Jesper fra tidligere i år. Jeg tror det blir en fin sammensveiset gruppe; Tollef som litt klovn som vi kan le litt av, Jesper som litt jordnær som Simen, og så prøver jeg å lage litt show sammen med Tollef, forklarer Oscar Andreas.

Snakker fortsatt om et resultat

Veien til å bli alpinister var ganske kort for både Oscar Andreas og Simen.

Førstnevnte beskriver at han var "ganske ung" da han begynte med alpint på Beitostølen.

– Vi sto mye på ski i barnebakken på Beitostølen, sier Oscar Andreas.

Simen husker på sin side at han fikk ski i gave da han var på ferie i Namsos.

- Jeg tror jeg var mye i Lommedalen helt i starten i barnebakken der og så gikk det over til at pappa meldte meg inn i Ready, og så fikk vi hytte på Kvitfjell etter hvert som Oscar og Elias gjorde, sier Simen.

Elias er en god kamerat av begge, og alpinistene trekker frem faren hans som en viktig bidragsyter.

– Faren hans er tidligere landslagstrener og kan veldig mye, så han satte løypene for oss, holdt treninger for oss i juleferier, vinterferier og påskeferier i alle år som jeg kan huske. Det var en veldig viktig faktor for oss begge egentlig til at vi har kommet så langt som vi har kommet, sier Simen.

Begge gjorde det ganske bra, og da de var elleve og tolv år ble de nummer en og to i det som kalles uoffisielt NM, ifølge Simens far.

Det var mitt første år der vi kjørte mot hverandre hvor Simen var ganske stor favoritt; han hadde gjort det bra året før og så hadde jeg et ganske godt run der jeg ikke hadde gjort noe feil, og så hadde Simen en liten feil på flata som vi alltid har diskutert hva som skjedde. Tidene viser at han ville vunnet om han ikke hadde fått den feilen, men vi snakker om det fortsatt at jeg slo han med syv hundredeler, sier Oscar Andreas med et lite smil.