LILLEAKER: Mandag 5. september klokken 18.00 kan du oppleve henne på Folkets Hus på Lilleaker i kabareten «Tidene skifter».

– Norske lærere – deriblant min far – var med i det opprøret, fortsetter Nylund, som har laget et musikalsk kåseri med stemmer fra Berlin.

Meningen var at hun skulle ha premiere på stykket i forbindelse med frigjøringsmarkeringen, men så kom pandemien.

– Diktatorer forstår hvilken betydning lærerne har i arbeidet med å påvirke unge menneskers tanker, sier Nylund. Under krigen her i landet, ble 11.000 lærere arrestert. Mange havnet på Grini, hennes far ble sendt til en fangeleir i Kirkenes.

– Nettopp fordi de ikke ville være med på å nazifisere skolebarna.

Stemmer fra Berlin

Stemmene Nylund har hentet fram fra Berlin, er tekster fra Bertolt Brecht, Heinrich Heine og Johann Wolfgang von Goethe. Musikken er det blant andre Kurt Weill og Hanns Eisler som står bak.

– Hvorfor har du laget dette musikalske kåseriet?

– Jeg stilte meg spørsmålet: kan poesi, sang og musikk åpne hjertene våre for et land vi har hatt et vanskelig forhold til? Dette er bakgrunnen for denne reisen i tekster og musikk.

Nylund håper det. Hun har på mange måter laget en forsoningsreise.

– Fortsatt skjer det at tyske turister ikke føler seg velkomne her i ladet, selv om det nå er mange år siden annen verdenskrig sluttet. Hvordan kommer det til å bli når krigen i Ukraina en gang tar slutt? Hvilke langsiktige spor vil denne krigen sette?

Den som behersker tangentene, er pianist og komponist Arhhild Vik.

Brennaktuelt

Hennes musikalske kabaret er brennaktuelt. Krigen som nå foregår i Europa, er et grufullt bakteppe til forestillingen Liv Hege Nylund, regissør og tidligere teatersjef ved Turnéteateret i Trøndelag, framfører.

– Akkurat nå foregår det en lærerstreik her i landet, og det er 80 år siden norske lærere reiste seg i protest mot NS-myndighetenes krav om at skolen skulle være med på å oppdra ungdommen i det nye livs- og samfunnssystemet, sier Nylund. For henne er det en forsoningsreise.

– Jeg er blitt kjent med tyske tekster og musikk, sier Nylund, som er født i 1947. Hun er et av de mange etterkrigsbarna som opplevde at tysk kunst og kultur nærmest var ikkeeksisterende.

Mandag 5. september klokken 18.00 kan du oppleve henne på Folkets Hus på Lilleaker i kabareten «Tidene skifter».