RØA: Det er Ullern, Røa og Bygdøy historielag som inviterer til bokbad på biblioteket torsdag 8. desember kl. 18.00. Temaet er lokalhistorisk litteratur, og det er tre helt ulike bøker som står i fokus denne kvelden.

Tre lokalhistorieforfattere er på plass, og programmet ser slik ut:

  • Finn Holden forteller om og fra sin nyeste bok "Bogstadveien. En gate blir til".
  • Reidar Martinsen presenterer sin bok om "Forunderlige Lilleaker".
  • Nils Carl Aspenberg forteller om "Ulfs busser" og om mannen bak navnet, fotografen og samferdselshistorikeren Ulf Berntsen.

I tillegg blir det kaffe og kringle, og det blir mulig å se noen av historielagets tidligere bøker for de som trenger julegaver til seg selv eller andre.

Akersposten har tidligere omtalt Reidar Martinsens store verk om Lilleakers historie. Les saken her:

Ulf Berntsen, en original

Røa-mannen Nils Carl Aspenberg, svært aktiv gjennom mange år i Ullern, Røa og Bygdøy historielag, har skrevet en lang rekke lokalhistoriske bøker. Hans siste bok er imidlertid om en kar fra Eiksmarka, senere Oslo. Ulf Berntsen.

– Ulf var virkelig en original. og en humorist. Han var mannen som stiftet Norsk Jernbaneklubb, en stor klubb som nå har flere tusen medlemmer. Dette med tog, busser og båter var en ren hobby for ham, sier Nils Carl Aspenberg.

Ulf, som døde for tre år siden, hadde også et lidenskapelig forhold til sykkel, men ikke på den måten at han syklet Trondheim-Oslo eller andre «vanlige» ruter.

– Nei, han dro gjerne på sykkeltur på Bjørnøya eller på Svalbard, de verste stedene der ingen andre hadde syklet. Han syklet også over Hardangervidda og helt til Rjukan. Det er jo ikke akkurat veier og sånn, og hadde bare en vanlig sykkel.

– Og når han skulle besøke svigerfamilie på vestlandet, hadde han 100 måter å komme seg dit på, med sykkel, tog, buss og båt. Ulf var en eventyrer, sier Aspenberg.

Ulf etterlot seg blant annet et arkiv på mer enn 10.000 bilder, og mange av disse er med i boken, som tar utgangspunkt i busser Norge rundt – og naturligvis mange av Ulfs opplevelser på sine litt annerledes turer.