Under den årlige seremonien i Framtidsbiblioteket kom vietnamesisk-amerikanske Ocean Vuong og tyske Judith Schalansky for å overlevere sine nyskrevne og hemmelige tekster. De blir først mulige å lese om rundt hundre år.

Tusen trær ble plantet på Vettakollen i Nordmarka i 2014, og hundre år senere skal disse trærne felles for å bli til papir til en bokantologi. Den blir først mulig å lese i 2114.

Tusen trær

Oslos ordfører Marianne Borgen sier Framtidsbiblioteket er en stolthet for byen.

– Det bygger bro mellom dagens og fremtidige generasjoner. Framtidsbiblioteket er en gave og et symbol på fremtidshåp. Jeg er så stolt over at dette er plassert i Oslos skoger. Manuskriptene blir bevart og holdt hemmelig i det vakre Stillerommet i Deichman Bjørvika, sier Borgen i en pressemelding fra kongehuset.

Til nå har ni forfattere bidratt med nye tekster: Margaret Atwood (2014), David Mitchell (2015), Sjón (2016), Elif Shafak (2017), Han Kang (2018), Karl Ove Knausgård (2019), Tsitsi Dangarembga, og i år Ocean Vuong, og Judith Schalansky.

Ville stikke av

Kronprinsparets mye omtalte sjarmtroll Molly Fiskebolle – en labradoodle – prøvde seg med en avstikker, men ble raskt hentet inn igjen.

Hunden hoppet kjapt rett ut av bilen og for av gårde, men kom altså ikke så langt. Resten av turen gikk hun pent i bånd med en sporty antrukket kronprinsesse.

– Det er superfint vær, og jeg har kost meg ute, sa hun til NTB.

(©NTB)