HOFF: Den Lyngør-baserte kunstneren Ida Monrad Haugen drysser i disse dager litt pop-art sørlandsmagi over Harbitz Torg med sin desemberutstilling.

Selv om dette selvfølgelig var tungt, fikk hun tid til noe hun har hatt lyst til veldig lenge; å lage bilder. I tiden som fulgte besøkte hun steder langs kysten og tegnet motiver fra blant annet Risør, Tvedestrand og Lyngør. Og flere byer, øyer og grender står nå for tur.

Nytt blikk på kystkultur

– På Sørlandet er det ikke noe problem å finne motivene. De finnes overalt. I gater og smug. I en skakk lyktestolpe. I styrhuset på en gammel båt, i en gammel bøye dekket med tang eller gamle, godt brukte flytevester. Motiver som har en verdi for kystkulturen - velbrukte ting som har en betydning og som var viktige for mennesker som levde her tidligere, det bruker jeg, sier Ida.

– Det som er mest utfordrende, er å velge ut noen. Jeg har en stor entusiasme for, og kjærlighet til, miljøet og den kulturen jeg vokste opp med.

Bildene til Ida er fargesterke, inspirert av pop-art og gir en skikkelig vitamininnsprøyting i hverdagen.

– Jeg blir veldig glad når publikum sier at de liker fargene jeg setter sammen, og at jeg farger gater og hus på en annerledes måte. Mange kommer tilbake og vil ha flere bilder i samlingen sin. Og unge mennesker som flytter hjemmefra, kjøper med seg bildene mine fordi savnet av Sørlandet blir så stort, sier hun.

Liten smak av Sørlandet

– Vi ønsket oss en nettopp liten smak av Sørlandet, som er et sted veldig mange av våre kunder har en tilknytning til gjennom ferieboliger og båtliv, sier Cathrine Gram på Harbitz Torg om valget av månedens kunstner.

– Idas bilder minner oss om at solen snart snur, og gir gladfølelsen av sommer gjennom gjennom hele året. Dette er den perfekte gaven til alle som har, eller som gjerne skulle hatt et feriested langs med kysten.

Foto, penn, pensel eller digitalt

Ida Monrad Haugen (f. 1971) fra Lyngør er kunstner, grafisk designer og illustratør. Arbeidene hennes er ofte fargerike og gjerne med motiver hentet fra sørlandskysten. Hun bruker blandingsteknikker og arbeider med foto, penn, pensel eller digitalt. Frihåndstegning og maling har vært en interesse fra tidlig barndom, og hun har mange års erfaring fra reklamebransjen. Siden 2012 har hun bodd og jobbet på Gjeving i Tvedestrand kommune.

Utstillingen henger til medio januar.