(Avisa Oslo)

SISTE: Aksjonistene ble rundt klokka 12.20 båret bort fra stedet av politiet etter å ha blitt bortvist uten å frivillig forlate området.

– Som følge av handlingen på monolitten blir det opprettet en sak. I utgangspunktet ble de (aksjonistene, red.anm.) bortvist fra stedet, noe de nektet å etterkomme. De er innbrakt til politiet. Der vil de bli framlagt en reaksjon etter hvert, sier krimleder Mona Nordby til Avisa Oslo.

Politiet kan ikke si noe om hva reaksjonen er på dette stadiet.


Vil dokumentere skadeverket

– Vi tar kontakt med personene som er involvert. Vi vil dokumentere skadeverket som er utført og vurdere videre tiltak, sa politiet tidligere.

Det er aksjonistgruppa «Stopp Oljeletinga» som står bak tilgrisingen av statuene.

De opplyser om at aksjonen er gjennomført som en reaksjon på det de mener er et skuffende klimatoppmøte i Egypt, og krever at regjeringen:

«Erklærer umiddelbar stans i all videre leting etter ny olje og gass på norsk sokkel», samt «legger fram en konkret plan for rettferdig omstilling for dagens oljearbeidere».

  • SE AVISA OSLOS DIREKTESENDING HER.

– Respektløst

Iñigo Eraña Jauregui fra Baskerland i Spania har tidligere vært i Norge og Vigelandsparken. Han har med seg familie på en firedagers tur i Oslo og skulle vise dem monolitten.

Malingen så de fra lang avstand. Han reagerer på hvordan aktivistene protesterer.

– Jeg synes at å protestere mot oljeleting i Norge er greit og at alle har rett til å gjøre det, men jeg synes ikke dette er den rette måten å gjøre det på. Målet er fint, men jeg synes ikke at det å male over et sted for turister i Oslo er måten å gjøre det på.

Han fortsetter:

– De får oppmerksomheten de vil ha, men her synes jeg det er litt respektløst å gjøre det mot dette området.

Derfor gjør de det

Astrid Rem i Stopp oljeletinga svarer på spørsmål fra Avisa Oslo:

– Hvorfor har dere gjort dette?

– Regjeringen vår er nede i Egypt og skylder på andre, og sier andre må gjøre mer for å håndtere klimaendringene, og at vi gjør så mye her til lands. Det er ikke greit at det ikke er lov å snakke høyt om det største og viktigste Norge kan gjøre for verden: Å legge en plan for å avvikle olje- og gassnæringen.

– Hvorfor Monolitten?

– Fordi det er veldig kjent. Kun det. Vi bruker alt vi kan komme på av kreative måter å få en ærlig og ordentlig og nødvengid debatt i landet her. Vi må snakke om at vi må stoppe oljeletinga.

– Tror dere det hjelper å gjøre slikt?

– Ja, vi vet at folk blir sure for dette, men vi tror det hjelper vår sak fordi det er noe som rører seg. Problemet fram til nå er at ting ikke rører seg nok. Det skjer ikke nok. Folk vil ikke tenke på det.

Hun forsikrer om at den oransje fargen er tynnet ut, vannbasert maling.

– Man kan finne fram hageslangen for å få det bort.

Avisa Oslos reporter på stedet spør aksjonistene om hvorfor de ikke kunne aksjonert på en lovlig måte:

– Fordi det er blitt gjort i mange tiår tidligere, uten å ha fungert, sier Joachim Skahjem (24).

Selv etter at politiet er på stedet, ble aksjonistene fortsatt sittende ved Monolitten.

– Vi mener ikke at vi har gjort noe galt, og kommer ikke til å gå frivillig inn i en politibil.

– Dere kommer til å bli båret bort?

– Det gjør vi nok, sa de før akkurat dette skjedde.