OSLO: Planen var at eliteseriene i bandy skulle hatt oppstart denne helgen. Det ble det ikke noe av. På de tre viktigste isbanene, Ullernbanen, Bogstad kunstisbane og Gressbanen, er det fremdeles sommerlig.
– Foreløpig status er at kjøleanleggene vil bli satt på 14. november og kan forvente å påbegynne oppstart av islegging fra fredag 18. november. Dette vil si at kunstisanleggene vil kunne bli tatt i bruk til aktivitet rundt 25. november. Dette er selvfølgelig avhengig av værforholdene, sier avdelingsleder for idrett, Jeanett Femoen i Bymiljøetaten.
For med opp til rundt 13 grader i helgen og rundt syv grader kommende uke, så kan det begynne å spøke.
– Det kritiske når det gjelder værforholdene er hvis det fortsetter å være såpass mildt som det har vært, og ikke kommer mer kulde, sier Femoen.
Og i klubbene følger man tett med på værmeldingen.
– Vi ser jo må værmeldingen hver dag, og det er mildt. Så lenge det er åtte grader eller mindre, så kan man begynne, men selv da er det kritisk. Det er ikke noe poeng å sette i gang for tidlig, sier styreleder i Ullern, Mattis Bentzen.
Frustrerende situasjon for klubbene
Seriestarten skulle opprinnelig vært denne helgen, så ble den utsatt til rundt 20. november, men også det begynner det å spøke for nå. For da Akersposten ringte rundt til våre lokale klubber, var alle bekymret for når det kan begynne å legges is.
Både Ullernbanen hos Ullern og Gressbanen hos Ready er driftet av av Oslo kommune, og situasjonen beskrives som frustrerende.
– Vi vet jo ikke akkurat når vi kan starte isleggingen, for det er intervaller som vi har å gå på fra kommunen, så det er usikkert når vi kommer i gang med isen. Men vi satser på rundt 25. november og at vi har is klart til da, sier Bentzen.
I Ready har man både et dame- og et herrelag som spiller i eliteserien.
– Begge lag hadde gjerne skulle vært i gang på egen is. Vi merker at forberedelsene blir ganske annerledes når det blir så uforutsigbart som nå. I en vanlig sesong hadde vi vært i gang og trent på Gressbanen, og hatt serieåpning nå, men det er vi ikke i nærheten av å få til, sier Ready-trener Lars Christian Sveen.
Derfor har både Ready og Ullern vært nødt til å reise til Sverige, leie seg inn i ishaller, og ta noen turer til Vikingskipet på Hamar.
– Vi valgte ganske tidlig å booke inn to treningsleiere og en cup i Sverige, for der vet vi at det er bra forhold, og så fikk jeg nyss i at det var et par ledige treningstider i Vikingskipet på Hamar. Så vi var der å trente forrige fredag, spilte kamp mot Drammen på tirsdag, og vi skal opp der i dag og spille treningskamp. Sånn sett har vi vært ganske heldige og klart å lure til oss et par tider der som gjør at vi har klart å spille et par ekstra kamper, sier Sveen.
– Men det er langt fra optimalt?
– Nei, det er så langt fra optimalt som det kan komme. Jeg håper at dette blir en kickstart på at man må sette ned noen prosjektgrupper for å se mye mer konkret på haller. Nå kommer det vel tak på Valle Hovin om ikke så alt for lenge, men likevel tror jeg at hvis norsk bandy skal leve videre og være konkurransedyktige, så bør vi ha en hall i Oslo, en i Bærum og en i Drammen for å kunne opprettholde virksomheten, sier Sveen.
Både Sveen og Bentzen er mest opptatt av de yngre i klubben.
– Det er kanskje aller mest synd på dem egentlig at de ikke får hatt aktivitet på isen, og det er det vi tenker aller mest på, sier Bentzen.
Røa må følge med på strømprisene
I Røa Bandy er situasjonen en annen ettersom banen deres på Bogstad ikke driftes av kommunen. Også der følger man tett med på værmeldingene.
– Vi kan håpe på at det vil være mulig å sette i gang mot slutten av neste uke, men det er veldig tidlig å si om det faktisk kan gå eller ikke. Mot torsdag neste uke, så har det i hvert fall begynt å bevege seg mot at det er teoretisk mulig, og så får vi se hvordan det ser ut da. Det tar fem-seks dager å få opp isen etter at vi har begynt, sier bandyleder i Røa, Iver Endresen.
Det er ikke bare været de må følge med på, det er også strømprisene. Endresen forklarer at klubben må være nøye med når man setter i gang med isleggingen og hvor mye strøm som brukes.
– Nå har heldigvis strømprisen gått litt ned, så jeg tror at vi, med litt strømstøtteordning og sånn strømprisen er nå, så skal vi klare å sette i gang, og få en normal drift til tross for strømprisene ut året. Så er vi helt avhengig av hvordan været er i forhold til hvordan isen blir. Vi kommer til å kjøre ettersom hvor høy strømprisen er, sier Endresen.
Ellers er det litt usikkert hvordan resten av sesongen blir for Røa.
– Det er det budsjettet som bestemmer hvor mye strøm vi kan bruke og så følger vi med på hvor mye vi kan bruke hver dag, og hvor mye det koster, og så spiser vi av det budsjettet. I fjor var vi heldige å kunne drifte veldig mye på natur-is, og det kommer vi til å gjøre så mye som mulig for å spare på strømmen, forteller Endresen.