MØLLEFOSSEN, LILLEAKER: Lørdag klokken 12.00 åpner Ari Behn utstilling i Lilleakerveien 4. Her vises malerier, skisser, silketrykk og tegninger, og flere av verkene har aldri tidligere vært stilt ut. Utstillingen står ut neste helg.

Her er det også arbeider jeg ikke har sett før, sier Anja. - Maleriene er i privat eie, men trykkene er fremdeles til salgs, av de som er igjen her. Det betyr mye å kunne synliggjøre kunsten hans for publikum, at den fortsatt kan oppleves etter hans død. Ivareta og forvalte den på en god måte.

Det føles fint og koselig

Trykkene selges til den pris Ari en gang satte.

– Det blir feil å sette prisene opp, og de vil aldri komme på salg via nettbutikk, sier gallerist Kenneth Stensholt.

– Og når det er tomt, så er det tomt!

Maud Angelica liker også veldig godt å se pappas bilder utstilt igjen, og hun har arvet hans interesse for kunst – både å nyte den og som utøvende.

– Det er gøy å se alle disse bildene hans samlet. Det føles fint. Og koselig. Dette er utstillingen med flest bilder av pappa ever - etter Bergen og Moss, da, sier Maud.

Mange hits

Anja har jobbet mye med brorens kunst og blir aldri lei bildene hans.

– Fargene, det narrative, koloritten - bildene fortsetter å leve.

Gallerist Kenneth Stensholt er så enig.

– Jeg må ha sett nesten hundre Ari Behn-utstillinger, og jeg blir aldri lei. Hva som gjør det, er vanskelig å si, men det er som med musikk – noe lever gjennom skiftende tider.

Anja er enig.

– Han hadde mange hits, ja! Og han solgte godt og trengte ikke å "please" kjøperne. Det er vel ofte det å forsøke å gjenta en suksess som ødelegger for noen kunstnere. Bildene til Ari er både såre og gledesfylte, og det gjør at stemmen hans blir bevart. Han lot seg ikke rokke ved.

Tid for mimring

Det mimres varmt og godt i galleriet mens vi vandrer gjennom utstillingen.

– Pappa elsket å male på gulvet, husker du det, Maud? Hvordan han rullet ut svære lerret og malte i vei!

Visst husker Maud Angelica det. Datter og søster snakker om billedspråk og litteratur, om de tre berømte T-ene, Trist som faen, Talent for lykke og Tiger i hagen. De er begge glade for at Aris litteratur ble tatt inn i skoleverket og brukt i analyser.

– Pappa må leses mellom linjene, sier Maud. – Og han krever tilstedeværelse av leserne, det er helt sikkert! Men tekstene hans, de lever og vokser med deg.

Ari Behn var tidlig ute med å mikse litteratur og billedspråk.

– Nå forventes det nærmest at det jobbes med tekst parallelt med bilde, og du er jo der, Maud!

Utstillingen viser for øvrig også tre bilder han har malt spesielt til hver av sine tre døtre; Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, og som nok betyr noe spesielt for hver av dem.

Innovatør

Det er ingen tvil om at Ari Behn var forut for sin tid, på så mange måter.

– Pappa brukte jo smykker, og han tatoverte seg, lenge før det ble mote hos gutta, sier Maud Angelica.

– Og fargene han brukte i maleriene sine! Han var vågal i fargebruken og benyttet kontraster og komplementærfarger om hverandre på modig vis.

Det er fint å se kjærligheten til og stoltheten over pappaen sin i Maud Angelica. Ingen tvil om at han er til stor inspirasjon og glede for familien sin.

Anja smiler. - Han forholder seg ikke til det mer det lavmælte, nordiske uttrykket. Og han var inspirert av Munch, som jo også fikk mye pepper i sin tid. Ari hadde en sjelden trygghet og utstråling. Hvis han var på kjøkkenet var det der festen var.

Nært forhold

Ari Behn døde i julen 2019. Arven etter Ari er omfattende på så mange måter, så de har dannet en arbeidsgruppe, Søsteren Anja, broren Espen og prinsesse Märtha Louise, sammen med Galleri Art Design's Kenneth og Heidi Stensholth, for å forvalte Ari Behns kunst på beste måte.

– Vi er svært takknemlige for billedkunsten og litteraturen han har etterlatt seg og som vi nå kan forvalte og ivareta videre, og samtidig fortelle historien hans. Vi hadde et nært forhold, broren min og jeg. Da vi var ungdommer, skrev vi små lapper til hverandre stad vekk, som Ari tok vare på. Han var i det hele tatt veldig god til å ta vare på – både øyeblikk og mennesker, sier søsteren.

– Han var ekstremt oppmerksom og omtenksom. Han var en uredd kunstner og offentlig person, han var ydmyk, trygg - og gav alltid plass til andre, fikk alle til å skinne. De 47 årene vi fikk med Ari tar vi med oss og er takknemlige for. Og sporene han satt vil fortsette å leve, avslutter Anja Bjørshol.

Utstillingen i Galleri Art Designs nye lokaler ved Møllefossen, like nedenfor CC Vest, varer til 18. desember.