RØA/BOGSTAD: Den har ligget der i årevis, matbutikken i krysset Ekraveien/Bjerkebakken. I hele 50 år var det Knut Stensås som drev butikken. Han ga seg i 2017, og de siste par årene er det Umar Ali som har styrt skuta. Pandemi og økte mat- og strømpriser, i tillegg til en tøff konkurransesituasjon, har gjort jobben tøff.

I 2017 sa legenden Knut Stensås takk for seg etter 50 år i lokalbutikken i Ekraveien:

Les også

– Takk!

– Vi er i snitt 106 kunder minus pr. dag i forhold til i fjor. Det er omtrent like mange kunder som butikken må ha tilbake for at det skal gå rundt økonomisk, sier Ali til Akersposten.

Ali har solid erfaring i matvarebransjen, blant annet gjennom flere Joker-butikker, både i sentrum og på Holtet og Bekkelaget. Han forteller at økte strømpriser har en dramatisk negativ effekt på mindre matbutikker.

Vi som har små butikker, merker det veldig når strømprisene går opp. Vi har kuttet rundt 40 prosent i belysningen, men kjøl og frys koster mye.

En periode i korona-tiden gikk det bedre økonomisk. Overskuddet brukte Ali til å fornye utstyr og investere i butikken.

– Vi vil jo at folk i strøket skal ha en fin butikk, smiler han. Lite visste han om smellen som ventet like rundt hjørnet, der krig i Ukraina og økte strømpriser har gjort noe med både utgiftsnivå og folks forhold til egen lommebok.

– Folk er blitt mer bevisste på hva de handler. For oss, som er en typisk suppleringsbutikk, har det fått en negativ effekt, sier Ali.

Her er Arslans tiltak

Kjøpmannen, som snart gir ansvaret for butikkdriften i Ekraveien videre, håper at butikken vil løfte seg igjen under sin nye sjef.

– Det er viktig med å en sånn nærbutikk. Det er hit folk sender barna sine for å handle første gang. Det er her barna lærer å regne, sier han. – Vi kjenner også omtrent alle kundene på fornavn. Det er veldig hyggelig.

– Hva skal du satse på, Arslan?

– Jeg skal gjøre noen endringer. Vi skal ha mer fokus på varmmat, vi skal igjen ha hjemmelagd roastbeef og hjemmelagde salater. Som Skagen-salaten som denne butikken var så kjent for før, sier han. Og fortsetter:

– Så skal vi lage nytt kjøkken og kanskje satse litt på takeaway. Én eller to faste dager i uken kommer vi til å steke kylling. Det er viktig da at folk vet når det er og at de vet at da kan de få akkurat det, sier han.

Dessuten utvider han tilbudet om hjemkjøring av varer, og det blir gratis.

Planter og blomster

På utsiden blir det endringer i sommersesongen. Da kommer han til å satse på å være den lokale leverandøren av planter, blomster, jord, potter, gjødsel og annet til både ute og inne. Det er mange i området som legger mye tid og kjærlighet i hager, blomsterbed og blomsterkasser.

– ­Vi skal lage et mini-hagesenter. Det tror jeg folk har lyst på, sier han offensivt.

Utvidet pakkeutlevering er også på listen hans over tiltak for fremtiden, slik at flere legger turen innom butikken.

– Har du troen?

– Ja, jeg er positiv! sier Arslan Saleem bestemt.

– Arslan er en kjempehyggelig og flink fyr. Jeg har ikke sett liknende pågangsmot hos veldig mange. Bruk butikken her fremover! oppfordrer den avtroppende sjefen, Umar Ali.

– Det skal ikke så mye til å få inn 100 kunder mer om dagen. Legg for eksempel snuskjøpet ditt her i stedet for i en annen butikk. Det er sånne ting som kan snu trenden, sier Ali, som selv om han på papiret er ute ved nyttår, kommer til å hjelpe sin venn og kollega med driften videre.