MAKRELLBEKKEN: Etter fire og et halvt år med den familiedrevne landhandelen på Makrellbekken ser det ut til at den kanskje går inn i sin siste sesong. Men landhandler Alexandra Verdu-Isachsen har ikke helt gitt opp håpet om videre drift.

På Landhandleriet får du for det meste økologisk mat. Det er viktig for eierne å vite historien til hvor maten kommer fra og hvordan dyrene har hatt det eller hva slags bønder som dyrker grønnsakene.

Maten er dyrket på naturens premisser. Eller som Alexandra synes er mer riktig å si; uten kjemiske, syntetiske sprøytemidler. Det er også viktig for dem at maten er kortreist.

Oppstart av landhandelen

– Det var stort sett veldig positiv mottakelse og mye nysgjerrighet i starten, men jeg merket at det var mange som var litt skeptiske til økologisk mat, sier hun.

Da de først startet opp, var det mye usikkerhet, innrømmer Alexandra. Hun sier at noen dager var det helt stille, mens andre dager var butikken fylt med kunder. Med mye testing fant de ut hvilke åpningstider som fungerte best.

– Jeg har aldri drevet en butikk før dette, men på grunn av landhandelen har jeg fått sjansen til å møte så mange nye mennesker, samtidig som jeg fått til en drøm, sier hun.

– Jeg lærer noe nytt hver dag, legger hun til.

Kundene er som familie

Alexandra sier at mange syntes det var rart at det var mulig å kjøpe matvarer eller vaskemidler i løsvekt. Etter som årene gikk, så hun at flere kom med egne flasker og merket at det var mer lønnsomt.

Mange av kundene har blitt faste kunder av landhandleriet, og eierne elsker å prate med både nye og gamle kunder.

– Det føles ut som en storfamilie, sier hun.

Verdu-Isachsen liker at hun kan inspirere kundene til å lage mer hjemmelaget mat eller kjøpe ren mat. Hun mener at mange av kundene blir faste fordi de elsker å høre historien bak maten de kjøper og spiser.

– Det er umulig å ikke bli glad i kundene, sier hun.

Vellykkede kurs før korona

Mye ros har hun fått for både gjestfriheten, matvarene og det særegne lokalet på Makrellbekken. Hun sier at folk har sagt at det er sjelfullt å komme inn i butikken. Alexandra er veldig glad for alle de positive tilbakemeldingene og mener at det er derfor hun fortsatt er der.

De har også prøvd seg på kurs i helgene og kveldene innen matlaging og hadde suksess med dette før korona-pandemien. De hadde blant annet vinsmaking, baking og pølselaging.

Alexandra forteller at de fire første årene gikk veldig bra, men rett etter at korona-pandemien roet seg ned, begynte Ukraina-krigen. Mat og strømpriser gikk opp, og i tillegg sier hun at hun sliter med kommunikasjonen med de nye huseierne. Nå er hun redd for at økonomien ikke vil strekke lenger enn nyttår.

Hun hører mye fra kundene at de ønsker flere typer mat, men hun må da si at hun dessverre ikke har fasilitetene til å produsere mer.

Etter å ha skapt et helt spesielt miljø i lokalene på Makrellbekken synes hun det høres trist ut hvis det skal komme en pizzakjede eller kaffesjappe, som fins overalt.

Justerer konseptet

Nå ønsker hun full endring av konsept etter at kafeen stadig øker i omsetning. Hvis de får muligheten, har familien lyst til å gjøre om landhandelen mer til et spisested med flere delikatessevalg og mindre butikk.

I tillegg vil de legge mer til rette for takeaway, catering og å leie lokale til arrangementer. Hun sier at hun ikke bare vil selge økologisk mat, men fortsatt vite hvor maten kommer fra og at den er kortreist.

– Drømmen er å henge spekeskinker i taket, sier hun smilende.

Hun kan ikke tenke seg at landhandleriet ikke skal være der lenger, og de har ikke gitt opp helt ennå. Familiebedriften søker nå etter en samarbeidspartner med både kompetanse og større midler.

– Jeg er ikke et menneske som gir opp veldig fort og det er mest på grunn av kundene. Jeg elsker det jeg driver med, sier hun

– Hvis dette løser seg, kan vi lage underverker, avslutter hun.