OSLO: – Kjenner du noen eller har du lyst til å besøke Østensjø-området så kan du fra neste år ta rosa buss også dit, sier en glad Robert Steen.

Byråd for eldre, helse og innbyggertjenester, Robert Steen, forteller at dette er en drøm som går i oppfyllelse. For noen år siden drømte han at en dame fra Vestre Aker skulle møte en venninne fra Rustasaga i Bydel Østensjø. Damen i Vestre Aker skulle invitere på napoleonskake på Frognerseteren. Damen fra Østensjø skulle invitere på vafler på Rustadsaga.

Nå kan det gjennomføres med hjelp av Rosa buss.

BU-leder Bjørn Strøm og bydelsdirektør Lars Henrik Bøhler i Bydel Østensjø, uttrykker stor glede over at deres bydel kommer med i dette meget populære transporttilbudet.

– Nå går drømmen i oppfyllelse, sier Steen. – Nesten i alle fall. Fra neste år er dette mulig. Da håper jeg drømmen blir virkelighet, legger Steen til og opplyser at dette er hans barndoms bydel.

Halve byen er med

– Fra neste år er halve byen med i aldersvennlig transport-tilbudet. Det synes jeg er storveis, sier Steen. Når Østensjø nå trer inn i de rosa bussenes rekker, kan en fritt ferdes i bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker, Sagene, Bjerke, Alna og halve Marka.

– Det blir sju og en halv bydel. Da er vi kommet halvveis, sier Steen, som ønsker at tilbudet skal komme alle over 67 år til gode. Han opplyser at kommunen arbeider med hvordan en bedre kan koordinere de ulike busstransport-tilbudene i kommunen. I tillegg til de rosa busser har kommunen også andre busstilbud, som for eksempel skolebusser.

– Nå må vi se på om vi kan koordinere busstilbudene på en bedre måte, sier Steen.

Uansett hvor i Oslo en bor – og en er over 67 år – kan en registrere seg som bruker. Bor en utenfor området til rosa busser, kan en reise til en av de nevnte bydelene og bestille aldersvennlig transport fra et sted der tilbudet finnes.

Klubb på hjul

Den gangen en begynte å sysle med tanken om et transporttilbud til den eldre befolkningen, var det tenkt som nettopp det – et transporttilbud.

– Så har dette utviklet seg til noe langt mer.

– Til hva da?

– Det er også blitt et sosialt tilbud.

– På hvilken måte?

– Folk hygger seg på turen. Treffer andre. Kommer seg ut av hjemmet og snakker med mennesker, fortsetter Steen. Eldrebyråden er sterkt opptatt av at innbyggerne må pleie sosiale opplevevelser. Det er livgivende og viktig for den psykiske helsen, understreker han.

– Ensomhet og isolasjon kommer det ikke noe godt ut av. Jeg har hørt at folk har kalt bussene for "ungdomsklubb" på hjul. Intet er bedre enn det! sier Steen og legger til at noen sitter på bussen i et par timers tid. Blir kjørt rundt. Snakker med mennesker og får andre opplevelser enn det husets fire vegger kan gi.

– Bussene er noe langt mer enn en transport fra A til B.

CC Vest populært

Det har blitt mer enn 200.000 turer siden oppstarten i Nordre Aker i 2017. Det bestilles i underkant av 7000 turer hver måned. Det er registrert at rundt 4500 innbyggere bruker bussene aktivt hver måned. Mange av disse turene går til CC Vest og Storo-senteret. En ser også at mange reiser på tvers av bydelene.

For få dager siden skrev Akersposten om hvordan en kan bruke de rosa bussene til opplevelsesturer – til kortreiste ferieopplevelser.

– Jeg gleder meg til at også Rustadsaga vil bli innlemmet som et turistmål neste år, sier Steen, som legger til at Oslo kommune bare kan legge til rette for innbyggerne.

– Det er opp til hver enkelt innbygger å benytte seg av tilbudet.

– Mange tror at tilbudet bare gjelder de skrøpelige.

– Det er ikke riktig. Eneste krav er at en er 67 år, sier Robert Steen. En bør også ha en mobiltelefon fordi Ruter aldersvennlig transport sender tekstmelding om når de kommer og henter.