Hvor går sommerferien i år?

Til Jomfruland og Tromøya – på familiehytter i juli. Og til Bayreuth for å høre Wagner i august.

Hvordan reiser du?

Med bil på hytteferien. Å ta kollektivtransport mellom småsteder på Sørlandet er ikke så greit. Til Tyskland tar vi fly – hvis streiken er over, hvis ikke, blir det bil dit også.

Hva er din beste/morsomste aktivitet om sommeren?

Å være sammen med nære og kjære, og ha tid til lange samtaler. Ellers er det å ligge på et svaberg i sola og se utover sjøen - ta et bad – spise niste og drikke kaffe fra termos.

Hvilket sted er ditt yndlingssted i bydelen om sommeren?

Det må være den fine kyststien fra Sollerudstranda til Vækerø.

Gjør du noe som vil overraske deg selv i sommer?

En av aktivitetene på Jomfrulandsdagene nå i juli er eksteriørbedømming av hest, som jeg pleier å være med på. Hvis jeg vinner den konkurransen, blir jeg ekstremt overrasket!

Hva er ditt beste barndomsminne fra sommerferie?

Somrene på Jomfruland står for meg som ett eneste langt, herlig sommerminne, men jeg kan trekke frem en Olsok-aften på Stråholmen, med voksne og barn i skjønn forening, bål og steking av pølser på spidd, trekkspill og dans på gressvollen, hjemreise med motorbåt og morild i vannet.

Når du er i Oslo, hva er ditt badested?

Jeg må dessverre si at det er i Asker og Bærum, på Storøyodden, eller utover Hurumlandet. Det er altfor ofte dårlig vannkvalitet på Sollerudstranda, så det er en sak jeg brenner for, å få renere badevann der.

Hvor varmt må det være i vannet før du trår vannet?

Grensen min for å begynne å bade om våren, er 14 grader, så jeg er ingen isbader. Men om sommeren tar jeg morgenbad hver dag. Da smaker frokosten bedre.

Hva ligger helst på grillen denne sommeren?

Jeg griller ikke selv, men jeg er veldig glad i fisk og grønnsaker i folie.

Vin eller øl til grillmaten? Anbefaling?

Om sommeren liker jeg godt å drikke rosévin, og favoritten min er Domaine La Suffrène fra Bandol. Det er et lite sted i Sør-Frankrike, dit jeg kom som interrailer tidlig på syttitallet. Stedet hadde en idyllisk liten badebukt, det var rene paradiset. Og rosévinen smakte naturligvis deilig. Da jeg kom tilbake dit ti år etter, var bukta tett bebygd, og hadde mistet all sjarm, men rosévinen er fremdeles verdt å smake på.

Hvilken bok/bøker ligger på nattbordet eller ved fluktstolen denne sommeren?

Som profesjonelt litteraturmenneske, har jeg naturligvis haugevis med bøker med meg på ferie, men jeg vil trekke frem tre:

1. Per Petterson, Mitt Abruzzo (2021), en dagbok fra koronatiden, som gir et sympatisk og nært bilde av en av mine yndlingsforfattere.

2. Sofi Oksanen, Hundeparken (2021, overs. Turid Farbregd), en roman om fertilitetsindustrien i Ukraina, skrevet av en av Nordens mest interessante forfattere.

3. Klaus Mann, Mephisto (1936) en nøkkelroman om en tysk skuespiller som solgte sin sjel til djevelen (nazistene) for å redde sin karriere. De siste par årene har jeg hatt som prosjekt å ta opp igjen tysken min fra gymnaset, så jeg leser den på tysk (med ordbok), men den er oversatt til norsk av Ådne Goplen.

Lar du politikken «hvile» i sommerferien?

Jeg er alltid opptatt av det som skjer i samfunnet. Det er ingen politiske møter i sommerferien, men vi leser aviser hver dag i vår familie, og diskuterer livlig rundt matbordet. Det er alltid nyttig å bryne sine egne meninger mot andres, og det er ikke farlig å være uenig, hvis man bare skiller person og sak.

Hva er den første, viktige politiske saken du går løs på etter ferien?

Av lokalpolitiske saker har vi alle de store samferdsels- og utbyggingssakene, som Fornebubanen, Lilleakerbyen, vannforsyningen til Oslo, osv. Det er vanligvis stor enighet i bydelsutvalget om hva som er best for bydelen, så det vi først og fremst må arbeide for, er å få gjennomslag på Rådhuset. Så er det naturligvis Ullevålsaken, som «hele Oslo» er enige om, men som det er usedvanlig vanskelig å få gjennomslag for hos sentrale myndigheter. Av rikspolitiske saker, er jeg svært opptatt av energipolitikken. Jeg vil ikke ha strømstøtte, jeg vil ha styring med energimarkedet, slik at vi vanlige innbyggere kan betale strømregningene våre uten å ruinere oss.

Les også:

Sommerpraten med Carl Oscar Pedersen (H)

Sommerpraten med Anders Skånlund