Fra vårt rikholdige arkiv av lokalhistoriske artikler har vi hentet frem denne. Red.
LILLEAKER: 26. november 1942 banket to sivilkledde politimenn på døren til Rachel Krupp i Lilleakerveien 34. Adressen er i dag nærmeste nabo til Circle K-stasjonen ved siden av Coop Prix på Lilleaker. I huset bodde Rachel med sin lille sønn Lasse på tre måneder.
Det er lite hyggelig å tenke på, men det er et faktum at norsk politi den dagen – som under hele krigen, kom i hensikter man ikke forbinder med norsk politi. Deres oppgave var å arrestere jøder og sende dem til utryddingsleire i Polen.
Evig minne
I asfalten rett nedenfor huset hvor Krupp bodde, kan man i dag se tre såkalte snublestener nedfelt i asfalten. Det er skilt påført navn. De er satt ned til evig minne om jødene som på brutalt vis ble arrestert og sendt i døden.
På Lilleaker kan man lese navnene Rachel Krupp, Isak Krupp og Lasse Krupp. Isak var faren i huset, og da politiet banket på denne novemberdagen, var Isak allerede arrestert. Det skjedde en måned tidligere.
Nå hadde turen kommet til kvinner og barn.
Drev butikk
Historien om familien Krupp på Lilleaker startet i 1917, da de kom til Norge fra Russland. Isak og kona Rachel flyttet inn i Lilleakerveien 34 og åpnet manufakturforretning i underetasjen i huset. Forretningen hadde godt besøk av folk i distriktet, og de to var et populært par på Lilleaker.
En annen populær og kjent kar på Lilleaker var skuespilleren Jack Fjeldstad. Han var født og oppvokst her, og han kjente godt til manufakturforretningen og ekteparet Krupp. Jack kom med i illegalt arbeid tidlig i krigen, og høsten 1942 fikk han vite at jøder i Norge skulle arresteres. I biografien «10 liv» forteller Jack blant annet om familien Krupp.
Jacks familie handlet hos Krupp, og han hadde ofte vært innom forretningen og pratet med Isak, som var en humørfylt og likandes kar. Også tyske soldater som var innkvartert på Lilleaker skole, som tyskerne hadde beslaglagt til sItt bruk, handlet hos Krupp. De skal ha vært høflige og korrekte og fant seg tilsynelatende vel til rette i forretningen.

Ullern-legen som ble skutt ved Bestumkilen
Skjebnessvangert nei til hjelp
Vegg i vegg med Krupps manufakturforretning drev Thor Thoresen sitt skomakerverksted. Thoresen var innfødt Lilleaker-gutt, god venn av Jack og forbundsfelle i det illegale arbeid. Også han hadde fått melding om den forestående aksjonen mot jødene. Sammen gikk de til Krupp og sa han burde gå i dekning. De kunne også hjelpe ham til Sverige hvis nødvendig.
Men nei. Krupp sa, som sant var, at han ikke hadde gjort noe galt. Han fryktet slett ikke å bli arrestert. Dessuten opptrådde tyskerne som handlet hos ham, vennlig og korrekt. Hva hadde han å være redd for?
Kort etter, 26. oktober – ble han hentet av norsk politi og satt i forvaring på Berg arbeidsleir.
Tilbake satt Rachel med tre måneder gamle Lasse. I lang tid hadde de ønsket seg et barn, og det var stor lykke da Lasse kom til verden. Nå var hun svært urolig for hva som skjedde med hennes mann.
Nytt nei til hjelp
Rett før 26. november fikk Jack Fjeldstad og flere andre i det illegale motstandsarbeidet nyss om at en ny aksjon var på gang i Oslo. Nå var det kvinner og barn som skulle arresteres. Nok en gang gikk Jack og Thor Thoresen til Krupp og tryglet Rachel om at hun og barnet måtte gå i dekning. Men hun var ubøyelig. Når hennes mann var borte, kunne det være det samme med alt.
Like etter dukket altså to sivilkledde norske politimenn opp i Lilleakerveien 34, og hentet Rachel og hennes lille baby.
Det hører med til historien at Thor Thoresen senere ble arrestert. Han havnet på Grini etter å ha blitt utsatt for grov tortur.

Fra én til 50.000 biler i døgnet