(Avisa Oslo)

SISTE: Foreløpig opptelling klokken 01.10 viser at 95,7 prosent av alle stemmene er talt opp. Det viser et Høyre med 32,5 prosent av stemmene, mot et Arbeiderparti på 18,6 prosent.

Like før klokken ett natt til tirsdag, gikk byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg opp på talerstolen på Høyres valgvake. Han erklærte Høyre som Oslos solklart største parti.

– Det ser rimelig klart ut at det sittende byrådet og Raymond Johansen har mistet flertall, sier han, og legger til at han har invitert de borgerlige partiene til samtaler allerede tirsdag.

– Det er for tidlig å konkludere, men det ser rimelig klart ut, at det flertallet som har styrt byen de siste åtte årene er tapt. Da vil jeg som lederen for det største partigruppa i bystyret ta kontakt med de partiene som utgjør nytt flertall, for å se om det er grunnlag for å danne nytt byråd, sier Lae Solberg til AO.

– Høyres ønske er å danne byråd bestående av Venstre, KrF, Fremskrittspartiet og Høyre, og så må vi se hvordan det ser ut om noen timer, fortsetter han, og sier at kvelden vil vise om de får til å danne byråd.

– Er MDG en mulighet?

– Det er for stor avstand mellom Høyre og MDG. Det mener jeg er uaktuelt, sier Lae Solberg til AO.

Dobbelt så bra

I ettiden natt til tirsdag, er 95,7 prosent av stemmene offentliggjort, og viser et Høyre som går frem 7,1 prosentpoeng fra forrige lokalvalg, til 32,5 prosent. Det foreløpige resultatet viser at Høyre dermed gjør det dobbelt så bra som Arbeiderpartiet, som ligger på 18,5 prosent.

Med 59 plasser i bystyret, er det blokken som først når 30 mandater etter alle stemmene er talt opp som stikker av med seieren. Med alle forhåndsstemmene talt opp, som utgjør rundt halvparten av alle stemmene, har Høyre 22 mandater. Dette er en økning på sju Høyres del, sammenliknet med forrige lokalvalg i 2019.

– En ting kan vi være helt sikre på, og det er at Høyre blir Oslos største parti ganger to! fortsatte Lae Solberg fra talerstolen til stor jubel.

Klokken 21.00 mandag kveld ble forhåndsstemmene offentliggjort, som utgjorde 48,1 prosent av alle stemmene i Oslo. De resterende 52 prosentene fra selve valgdagen telles opp fortløpende gjennom kvelden.

– Dette er bare forhåndsstemmene

– Det er veldig gøy å se at vi er blitt så store at det er så mange som er klare for et skifte – så tusen takk, Oslo! sa ordførerkandidat Anne Lindboe da hun snakket med pressen rundt klokken 21.45.

Hassan Nawaz, som sitter i bystyret for Oslo Høyre, vil derimot ta forhåndsstemmene «med knusende ro»:

– Det en enorm tillitserklæring. Men dette er bare forhåndsstemmene. Jeg tror vi skal ta det med knusende ro og se hvordan det utvikler seg utover kvelden. Men foreløpig er det positivt og det setter vi jo enormt pris på, sier Nawas.