RØA: Onsdag 9. mars var det duket for NM-finale på Bærum Idrettspark mellom Røa IL og Stabæk – to av de mest tradisjonsrike bandyklubbene i Norge. Røaleiren hadde mobilisert skikkelig, og det var en stor horde av supportere som tok turen til Bærum for å støtte guttelaget under det avgjørende slaget om å «vinne kongens rike».

Denne kampen sto også i sterk kontrast til finalekampen Røa IL spilte – og vant – den 11. mars 2020 – kvelden før «covid lock-down» da Røa tok NM-gull – også mot Stabæk – med en 4-3-seier foran helt tomme tribuner.

Seier både på banen og tribunen

Denne gangen ble en ordentlig finale, slik den bør være, der Røa IL Gutt (16 år) leverte på alle områder foran en gjeng med entusiastiske supportere.

Det var full innsats fra første spilleminutt, godt samspill og flotte kombinasjoner. Dette hadde Røa-spillerne trent for i to år med nedstengning. Dette var en kamp som Røa bare skulle ta.

Røa vant ikke bare kampen på isen med det knallsterke resultatet 8-1, men også kampen på tribunen på grunn av den store supportergjengen som møtte opp og heiet på laget.

Anton Philippenko ble både toppscorer i turneringen som helhet og i finalen, og vi lurer selvfølgelig på hvordan det føles å score fire mål i en NM-finale?

– Det var en fantastisk følelse! Deilig å putte det første målet etter kort tid å sette laget i ledelsen. Hele laget spilte veldig bra, og jeg fikk gode pasninger som gjorde det lett å lage mange og farlige sjanser!»

– Hvorfor tror du at Røa har klart å vinne både serie og NM-gull i 2022?

– Vi har spilt som et lag gjennom hele sesongen, ikke som 11 individuelle spillere. Alle på laget har følt seg inkludert både på og av banen, som har hjulpet med utviklingen til laget. Alle har vært seriøse på trening, og vi har trent bra til sesongen, sier han.

– Hva tenker du om fremtiden for dette laget – blir det flere NM-titler på Røa IL Bandy?

– Hvis vi fortsetter med den samme innsatsen og det harde arbeidet, kommer vi til å vinne flere titler i fremtiden. Det er mange gode spillere på Røa, fra de yngre kullene som vil lære mye av oss i de kommende sesongene. Vi går for gullet i sesongen 22/23 også!

Fortjent NM-gull

I mange finaler er marginene små da det er to gode lag – sannsynligvis de to beste – som møtes. Med 8-1 seier i finalen, seier i alle kampene i turneringen og Røa-spillere på alle tre pallplasser på toppscorer-listen, er det liten tvil om at Røas gutter fortjente NM-gullet.

Hovedtrener Patrik Hed sier at dette er en ekte lagseier. Her har spillerne jobbet sammen og utfylt hverandre både i roller på banen og i forhold til å utvikle seg både kollektivt og individuelt. Det er alltid slik at noen spillere – særlig de som scorer mål – får mer oppmerksomhet, men her er det et helt lag som sørger for suksessen.

– Jeg er spesielt imponert over hvordan laget har jobbet sammen i vanskelige tider. Da covid-pandemien ødela hele 2020/2021-sesongen, og vi ikke fikk spille kamper. I denne situasjonen viste guttene en enorm treningsvilje og disiplin. Nedstengningen har virkelig fått frem kvaliteten som bor bandyspillerne i Røa. De har blitt ennå sterkere både fysisk og mentalt gjennom denne tøffe perioden.

Herrelag-opprykk

– Det er selvfølgelig ekstra deilig at Røa IL Bandy nå endelig kan få vist hva trenerne, lagene og bandygruppa som helhet har jobbet med over tid gjennom å krone årets sesong med et herrelag som rykker opp i Eliteserien og et guttelag som tar NM-gull. Dette er et strategisk arbeid som endelig gir resultater – preget av tålmodighet, teamfølelse, samarbeid og verdiene i Røa IL, glede, mestring og raushet, sier Hed.

– Vi gleder oss til neste sesong, sier han.

Lys Røa-fremtid på bandybanen

– Hvorfor vinner Røa NM gull, Patrik Hed?

– Jeg tror at det er for at vi har klart å holde spillerne motivert gjennom hele koronaperioden som på en måte bare har vært en lang oppkjøring til denne sesongen. Selv om det ikke ble kamper i fjor, klarte Hans Jørgen, Åste og de andre i laglederteamet rundt 2006-årgangen å holde motivasjonen oppe på spillerne, og det samme gjorde Christer, Magne og de andre laglederne i 2005, sier Hed.

– Selv om mange av 2005 spillerne har spilt opp i både junior- og A-lag denne sesongen, var nok det store målet for de å vinne NM i sin aldersklasse. Der skal hele laget ha skryt for at de har stått på gjennom hele sesongen selv om ikke alle alltid har vært på trening pga andre kamper.

– Hvordan ser fremtiden ut for dette laget, sett fra trenersiden?

– Fremtiden for hele Røa IL Bandy ser lys ut. Det er mange gode spillere og lag på vei oppover. Årets guttelag, som vant NM, vil bli delt til neste år, men flere kommer sikkert til å spille sammen på juniornivå allerede neste år. Vi håper også selvsagt at alle fortsetter og at 2006 og 2007 skal bli et sterkt guttelag til neste sesong.

– For 2005 spillerne blir fokus å prestere godt på juniornivå og flere kommer også til å få prøve seg på spill i Eliteserien. I Røa er stammen i herrelaget bygget på egne spillere fra våre gutt og juniorlag, og vi tror og håper at dette bare er starten på en fantastisk utvikling i bandymiljøet i Røa.