OSLO VEST: – Hvorfor ikke kjøpe det som er ligger ferdig marinert i disken? Det ser jo ofte fristende ut?

– Nei, kjøp aldri ferdig marinert mat. Det er for salt og har vært saltet i flere uker. Da blir det fort tørt når man griller eller steker det – og slett ikke så saftig som det ser ut, sier Henrik.

Ikke marinade på alt!

Han mener at det er så enkelt å krydre og marienere selv at man burde selv ta ansvaret for dette. Hvis man da i det hele tatt skal marinere. Mange blir så hekta på marinade under grillsesongen at de overdriver.

– Har du kjøpt en skikkelig indrefilet av okse eller entrecote, mør og dyr, da ødelegger du ved å marinere, sier Henrik.

Men det er mange tilfeller hvor det gjør seg med en god marinade, mener han. Særlig svinekjøtt er veldig egnet, ifølge kokken. Han gir deg mer enn gjerne noen tips til hvordan du selv marinerer enkelt – slik at resultatet blir mye bedre enn ferdig marinert fra butikk:

– Ta for eksempel soyasaus og litt rapsolje eller annen olje. Så hakker du hvitløk og chilli, har i sitron, lime eller rødvin, så er du godt i gang. Velg noen urter etter hvilken smak du ønsker, så blir det bra!

– Hvilke urter for eksempel?

– Du kan bruke rosmarin, eller timian, de gjør seg bra.

Flere tips fra Henrik: Gass eller kull?

Det aller viktigste med marinering er at du ikke kommer på at du skal marinere et par timer før maten skal serveres. Tid for å trenge inn i kjøttet er viktig, og da er et døgn eller to i marinade i en tett plastpose i kjøleskapet det som skal til. Vær obs på holdbarheten på kjøttet!

Så har Henrik et siste tips før grillingen:

– Husk at hvis du har brukt for eksempel hvitløk, er det lurt å fjerne hvitløkbitene før kjøttet legges på grillen. De blir bare svidd og ødelegger. De har gitt smaken til kjøttet allerede og trengs ikke når kjøttet er på grillen, sier han.

En rask løsning!

Har du gått på en smell og glemt helt at du skal grille på lørdag, eller bestemmer deg for å grille helt brått, sier Henrik at det ikke nytter å marinere raskt før grilling. Det vil ikke gi særlig effekt. Da er pensling før, under og etter grilling et godt alternativ.

– Bruk en glace, og da kan du gjerne kjøpe den ferdig på flaske, for eksempel fra Santa Maria, sier han.

Men kokk som han er, han vil aller helst lage glacen selv.

– Og det er enkelt. Da tar jeg gjerne soyasaus og honning, i like deler, gjerne sammen med hakket hvitløk og chilli, eller ananas og limeblad. Eller en kombinasjon med soyasaus, honning, tomat og hvitløk, sier han.

Pensle flere ganger

Den store forskjellen på marinering og glace, er at glacen påføres flere ganger. Først før kjøttet legges på grillen, så fortsetter man å pensle på sidene som er grillet.

– Vend kjøttet flere ganger og fortsett å pensle, sier kokken.

Et godt alternativ for marinade der altså.

– Hva noen kryddertips i samme slengen?

– Jeg liker å rubbe krydderet inn i kjøttet. Da gnir man en blanding med tørre krydder godt inn i kjøttet, enten med bare hender eller ved å legge det i en pose. Særlig svinekjøtt blir veldig godt på denne måten.

Henrik foreslår at man lager en krydderblanding, og han har naturligvis tipset klart:

Du kan blande for eksempel, paprikapulver, chillipulver, cayennepepper og spisskummen. Det er en god miks. Bare vær obs på at spisskummen gjør at det smaker ørlite grann taco. Noen liker det veldig godt, andre ikke så godt, sier han.

Da har du litt inspirasjon til helgens grillutskeielser. Henrik ønsker deg god grillhelg!

Om kokken:

Henrik Isaksson (40) har jobbet som kokk siden han var 16 år, før han tundt 10 år senre, i 2001, var med og startet et firma som spesialiserte seg på teambuilding-events. Der var det matlaging var hovedaktiviteten. I 2008 var han en av gründerne bak matkassekonseptet Matkomfort, som har etablert seg som en solid aktør i Stockholm siden den gang. Nå har han tatt med seg familien til Oslo og lansert Matkomfort her.

Vi i Akersposten skal benytte oss av hans ekspertise på kjøkkenet, og hver uke fremover gir han oss nyttige, annerledes og spennende tips til hvordan vi skal utvikle våre matlagingsferdigheter.

Flere tips fra Henrik: Gass eller kull?


Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!