RIS/ULLERN: 15. desember 19.00 skal søstrene Hvinden Hals for første gang ha julekonsert i Ris kirke. Etter ni år med julekonserter for en fullsatt Majorstuen kirke tar de nå julekonserten med seg litt lenger vest i byen.

De er oppvokst på Fagerborg, de to musikalske søstrene. Med en farfar som drev familiebakeriet Baker Hansen i Bogstadveien var jentene tidlig oppe og med på å hjelpe til i bakeriet når det trengtes. Men det var nok ikke bakere søstrene drømte om å bli, det ble tidlig klart at sang og musikk var det som gjaldt for Kathrine (34) og Susanne (31).

Begge var godt utstyrt med både interesse og ikke minst sitt talent.

Med mor som inspirator, organisator, pådriver og supporter startet de tidlig på veien mot det som nå har blitt en musikalske karrierer for dem begge. Storesøster Kathrine er fiolinist, utdannet i London, og lillesøster Susanne studerte i København på det kongelige danske musikkonservatorium.

Fra Fagerborg til Ullerntoppen

Etter en god oppvekst på Fagerborg har altså søstrene ganske nylig tatt med seg sine familier og flyttet til Ullerntoppen. Her stortrives familiene, og flyttingen er hovedårsaken til at julekonserten 15. desember skjer i Ris kirke i stedet for i Majorstuen kirke.

– Vi har hatt julekonserter for en fullsatt Majorstuen kirke i ni år, og nå håper vi jo at riktig mange fra vårt ny nabolag kan tenke seg en førjulskonsert med oss i Ris kirke. Og så er det jo lov å håpe at noen fra vårt publikum på Fagerborg "blir med" til Ris kirke 15. desember. Det hadde vært stas!

Søstrene Hvinden Hals har også gjerne med seg en gjest eller to på sine julekonserter, i fjor var gjesten Postgirobyggets Arne Hurlen, i år får de selskap av artisten Sondrey, som også lyder navnet Sondre Mulongo Nystrøm, og skuespiller Arnhild Litleré.

Støtte fra mor

Det er ikke tilfeldig at det er musikken som har dominert søstrenes liv helt siden de var barn.

– Mor hjalp oss med øvingen, og vi startet etter hvert på talentprogrammet på Barrat Dues musikkinstitutt, forteller Kathrine.

Søstrene har altså sunget og spilt klassisk musikk i en årrekke allerede, det ble nemlig fort klart at de var talentfulle begge to. Både Kathrine og Susanne nådde raskt opp på et elitenivå og har reist, opptrådt og undervist både sammen og hver for seg i mange år. Men har det vært bare gøy og greit?

– Neida, klart vi har protestert innimellom, ikke skjønt vitsen ved å bruke så mye tid på musikken når vi hadde andre mer spennende ting vi ville drive med. Men mor holdt fast ved at dette kom vi til å få så mye glede igjen for etter hvert. Og hun fikk jo rett, sier Kathrine.

Det MÅ jo ha gått en kule varmt hjemme på Fagerborg underveis på jentenes reise, men såpass må vel til når man jobber så tett sammen med sine nærmeste. Det virker - og høres - i hvert fall ut som at familien Hvinden Hals har kommet vel gjennom eventuell turbulens.

Godt spenn i type oppdrag

Søstrene Hvinden Hals setter stor pris på variasjonen de har i oppdragene sine.

– I tillegg til å holde konserter spiller vi forestillinger, vi er en del av Den Kulturelle Skolesekken, og vi jobber med event-markedet. Med så vidt spekter på oppdragene trenger vi et godt utvalg av sceneantrekk. Det er jo en viktig del av totalinntrykket, og Kathrine syr heldigvis disse til oss begge. Og så er vi jo veldig glade for at vi også har opptrådt, undervist og vunnet priser utenfor landegrensen, og har fått sett oss om litt i den store verden, avslutter Susanne.