RØA: «Hovedsaken i denne boken handler ikke om det er rett for KrF å samarbeide til venstre eller høyre i politikken, men hvor galt det kan bli når religiøse instinkter får for stor plass og betydning. Jeg er spesielt opptatt av å beskrive hvordan maktpolitikere kan kidnappe religion til sitt formål, og hvor ukritisk troende velgere kan respondere når slike frierier legges ut.»
Utdraget er hentet fra forordet i Helge Simonnes’ ferske bok, «Kampen om korset i politikken». Røa-mannen, tidligere Vårt Land-redaktøn gjennom 25 år, sier til Akersposten at det var da Donald Trump ble valgt til president, ideen om bok dukket opp.
– Jeg så hvordan Trump la opp sin valgkamp og hvordan han spilte på å få støtte fra kristenfolket og patriotiske amerikanere. Så begynte jeg å lete, og jeg så at det ikke var bare i USA, men også for eksempel i Brasil og i europeiske land som Ungarn og Polen eksempler på ellers sekulære politikere som bruker et religiøst vokabular. Vil man fremme patriotisme, er åndelig retorikk svært virkningsfull.
– Jeg mener at religionen blir kidnappet til et formål som jeg ikke ser at kristne bør slutte opp om, sier Simonnes og viser til at rundt 80 prosent av de evangelikale kristne ga sin støtte til Trump ved presidentvalget i 2016.
Han understreker at han ser store forskjeller på Frp’s Sylvi Listhaug og president Trump, men at det fins likheter i at de spiller på de samme mekanismene.
Teologisk splittelse
I boken har den tidligere sjefredaktøren, nå blant annet kommentator i Dagsavisen, tatt for seg splittelsen i Kristelig Folkeparti før og etter Knut Arild Hareides røde veivalg. Han har også sett på den langvarige konflikten mellom Hareide og Frp’s Sylvi Listhaug. Simonnes beskriver hvordan to motstridende holdninger til teologi og politikk ble en brannbombe for KrF.
KrFs problem er, ifølge forfatteren, ikke de politiske fargevalgene, men at ledelsen ikke har forstått alvoret i den teologiske splittelsen og polariseringen i Norge. Han mener at forsøkene på å forklare hva kristendemokratisk politikk er, har mislykkes, og partiet har mistet en stor gruppe potensielle velgere. I mange kristne miljøer er det fortsatt en oppfatning at «Guds ord må styre politikken».
– Vil advare
Simonnes mener at Trump og Listhaug har noe felles i måten de bruker religion i sin politiske retorikk.
– Når Listhaug snakker om «norske, kristne verdier» i en innvandringskritisk sammenheng, er jeg spesielt var på denne «Gud er på parti med oss-« holdningen. Hun uttalte også at «Hareide sleiker imamer oppetter ryggen». Når man sier slikt om en KrF-leder, spiller man på religiøse motsetninger, sier han.
– Jeg ønsker å be folk være på vakt når politikere bruker åndelige retorikk. Jeg ønsker at de som gjør det skal bli avslørt. Jeg mener at Listhaug gjør dette, sier han.
– Jeg vil advare, fortelle lesere at her må man være på vakt og være kritisk. Og jeg vil advare kirken og samfunnet om at politikere kommer til dekket bord, både i en del kristne miljøer og hos folk som ikke går så mye i kirken, men som har «sin barnetro». Den siste gruppen er kanskje enda mer mottakelig for denne type budskap, sier Simonnes.
Reaksjoner
Reaksjonene på boken har ikke uteblitt. Han har fått ros og ris fra mange kanter. « Men for en bok det er blitt,» og «Sjelden har jeg lest en bok som viser så mye detaljkunnskap», skriver Fædrelandsvennen, mens NRK har lagt boken inn i listen sin over anbefalte bøker denne høsten.
Samtidig har det også kommet negative reaksjoner, både fra anmeldere og i kommentarfeltene. «Simonnes verkar nevrotisk opphengd i Sylvi Listhaug,» skriver for eksempel Dag og Tid, mens andre mener at forfatteren skriver for mye om seg selv.
– Det siste har vært et bevisst valg som forlagsredaktøren og jeg har diskutert mye, sier han.
Simonnes understreker at mange KrF’ere har sansen for Listhaugs direkte ordbruk.
– Mange i KrF mener at jeg tar feil i forhold til Listhaug. Men denne prosessen i KrF begynte egentlig mange år tidligere, med klare fighter mellom Listhaug og Hareide. Mange mente hun snakket rett fra leveren, og at Hareide var for veik. Den splittelsen prøver jeg å beskrive, sier han.
Litt utover nattesøvnen
Helt overrasket er han ikke over de sterke reaksjonene. Både Trump, Listhaug og KrF-splittelsen i fjor høst har fått mye oppmerksomhet, og debatten har gått høyt.
– Jeg var klar over at jeg stakk hånden inn i et vepsebol, sier han.
– Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har fått så mye kjeft, men heldigvis også en del ros. Jeg innrømmer glatt at det går inn på meg når folk blir sinte og kommer med sterke utfall. Jeg må trene meg på å se at det også er masse fint som er skrevet om boka, sier han. – Det er mange veldig sterke følelser og reaksjoner, særlig på sosiale medier, der ting gjerne blir litt sterkere. Men man har jo ikke tid til å svare på alt. Det kan være ubehagelig og gi litt dårlig nattesøvn.
– Men jeg har en enorm glede av å formidle. Jeg tar sikkert feil i noen av mine analyser, men lærer av å snakke med folk! smiler Helge Simonnes.
Nå legger han ut på en runde med foredrag, hvor temaet er «God Bless America – fake news som banet vei for Donald Trump til Det hvite hus». Her kommer Røa-mannen helt sikkert også til å trekke paralleller til norsk politikk.
Det første foredraget er allerede tirsdag 20. august kl. 10 på Deichmanske bibliotek på Majorstuen. Foredraget er gratis, men man må melde seg på. Se mer her.