LILLEHAMMER: – Det er ganske sykt. Hva skal jeg si – det var ikke gitt at jeg skulle hente den fjerde kula i år. Det var en del utfordringer på veien med ryggskade i januar, korona i februar og et OL som gikk med korona, men jeg klarte likevel å snu det om til noe positivt den perioden og holde treningen oppe, at det var mulig å vinne World Cup sammenlagt helt på slutten, sier Riiber.
Hn lå rundt 150 poeng bak østerriske Johannes Lamparter foran de siste fem rennene, og ikke mange trodde helt på at 24-åringen kunne ta hjem glasskula.
Ikke før verdenscuphelgen på hjemmebane i Holmenkollen hvor han vant begge løpene, mens Lamparter havnet som nummer åtte i det ene løpet.
– Det var en magisk Kollen-helg. Formen var bra i både hoppbakken og i langrennssporet. Det er sjelden jeg konkurrerer dårlig på hjemmebane, og det fikk jeg bevist i år og, at det er ikke noe flaks det jeg har gjort i Kollen. Det var avgjørende for at jeg kunne snike meg foran han før siste renn i Klingenthal, sier Riiber.
Der vant han begge rennene, og med sine 49 verdenscupseiere og fire sammenlagttriumfer er han foran finske Hannu Manninen, og er tidenes mestvinnende kombinert-løper.
– Det har ikke rukket å synke inn, og jeg tror ikke det rekker å synke inn før karrieren er over. Men jeg ser på dette som en fin milepæl, og håper å kunne doble rekorden, sier Riiber.
(Saken fortsetter under bildet.)
Sikter mot VM 2025 og OL i 2026
For 24-åringen er langt fra mett – og er klar på at både VM på hjemmebane og OL i 2026 er store mål han sikter mot.
– Det er en haug med VM-medaljer, og så er det et VM på hjemmebane i 2025 som blir veldig stort, og så tror jeg Cortina-OL i 2026 blir i mye finere rammer enn de to OL'ene jeg har vært med i hittil, uavhengig av prestasjonene av alt. I de to OL'ene i Asia har det vært lite publikum, så jeg er veldig sulten på å gjøre det bra både på VM på hjemmebane i 2025 og Cortina d'Ampezzo i 2026, sier han.
Og han legger ikke skjul på at han har noe uoppgjort i OL etter to OL uten individuell medalje.
– Ja, jeg mangler et OL-gull og en individuell medalje. Jeg var godt forberedt i år og hadde egentlig gjort alt riktig, bortsett fra å få korona.
Riiber er klar på at gullsjansene hadde vært store om det ikke hadde vært for sykdommen som kom så ubeleilig.
– Det hadde det vært et bankers OL-gull i mine øyne. Jeg er veldig sugen på å få den medaljen, samtidig så er det ikke det viktigste for meg – det viktigste er å gjøre det bra stort sett hele tiden, sier Riiber.
– Hvordan opplevde du å få korona i dagene før OL-start?
– Vi levde i troen på at dette gikk bra, vi overlevde både PCR-test og koronatesten på flyplassen da vi kom til Kina – og den første testen som var i utøverlandsbyen. Men den tredje testen på dag to var positiv, og det kom som et sjokk på oss alle. Først var det vår kollega Kristjan Ilves som testet positivt og så kom min rett etterpå, så det var veldig flaks at det stoppet der. Norge hadde et fantastisk OL med gode resultater, så at jeg ble sittende på benken gikk fint i dette OL, sier Riiber.
Til daglig bor han nå på Lillehammer, og der nyter han hverdagen som far til lille Ronja, som kom til verden i 2020, og han forteller at det fungerer bra med livet som toppidrettsutøver.
– Jeg har vært familiefar i to år, og man er avhengig av en snill kone som hjelper til på hjemmebane, at hun på vinteren tar mesteparten av de oppgavene som kommer slik at jeg får sovet, restituert og trent som jeg skal. Men på sommeren prøver jeg å være mer tilgjengelig og til stede, være litt mer fleksibel. Jeg trener to til fire timer om dagen, så det er masse tid til overs til å være normal familiefar, og være tilgjengelig, sier Riiber.
Fikk en god base i Heming
Karrieren startet i moderklubben Heming som 4-åring, og selv mener han at det er der han fikk en god base.
– Vi hadde alt fra orientering, alpint og langrenn. Jeg hadde et veldig bra tilbud i Heming som jeg benyttet meg av da jeg var yngre, og så var det kompisgjengen som var i Heming. De har dyrket frem mange flinke talenter, så Heming har vært en viktig brikke oppi det hele, forklarer Riiber.
– Du er et forbilde blant yngre utøvere i klubben – hvordan ser du på det?
– Jeg var den eneste som drev med kombinert da jeg var ung i Heming, så jeg håper dette kan bidra til at Heming får et lite kombinert-løft igjen. Jeg vet at det er en gjeng som driver på bak der, og det at jeg kan være med på å skape en kombinertkultur i Oslo igjen er noe jeg håper å få til. Jeg håper at jeg inspirerer unge til å gå den samme veien, for det er en veldig morsom idrett å drive med, forteller Riiber.