RØA: Tirsdag ettermiddag viste han byråd Tone Tellevik Dahl hyllene med sirlig organiserte filmer, og hele den hyggelige leiligheten som han deler med hunden sin.

I Røahagan 1, fredelig beliggende med Hovseterdalen som nærmeste nabo, har Boligbygg bygget åtte tilpassede boliger på 47 kvadratmeter med tilhørende fellesrom og personalbase. Dette er såkalte PU-boliger, altså for folk med psykisk utviklingshemming.


– Jeg er veldig fornøyd med leiligheten min, og liker spesielt godt utsikten mot Mærradalen. Det er også fint at vi har fått velge farger på veggene selv, mener Peder Godager, som har fulgt med på byggeprosjektet og gledet seg til å flytte inn og innrede boligen.

– Like muligheter

Under åpningen understreket byråd Tone Tellevik Dahl at alle skal kunne bo trygt i eget hjem - enten man er eldre eller yngre, har utfordringer i livet eller trenger litt ekstra tilrettelegging.

– Alle innbyggere skal ha like muligheter til å leve gode liv, uavhengig av hvor i byen de bor eller hvor i livet de er, sa hun.

– Vi i kommunen skal sørge for at tilbudene vi har og omsorgen vi gir er tilpasset dem som trenger det. Derfor vil byrådet i budsjettet for 2019 og de neste årene totalt investere nesten to milliarder kroner til bygging av boliger for vanskeligstilte og mennesker med nedsatt funksjonsevne. De neste årene igangsetter vi bygging av 375 slike boliger, opplyste byråden.

Byrådets visjon sier blant annet at Oslo skal være varmere by med plass til alle.

– En ledesnor for byrådet er at vi vil legge til rette for at innbyggerne skal kunne være sjef i eget liv, og være seg selv gjennom hele livet. Det å kunne få være seg selv, bruke sine egne ressurser og få stimulert sine interesser ut fra egne forutsetninger, er helt grunnleggende, sa Tellevik Dahl.

– Jeg ser også at det er blikk for kvalitet her, for jeg ser parkett, ikke vinyl, poengterte byråden. – Og dette har blitt lyse, trivelige leiligheter, med en beliggenhet som andre kan være skikkelig misunnelige på.

I tråd med visjon

Leilighetene er også i tråd med andre deler av byrådets visjon: At Oslo skal bli grønnere. Leilighetene i Røahagan 1 tilfredsstiller nemlig passivhusstandard og har grønttak.

– Det er jo perfekt, når Oslo til neste år skal være Europas miljøhovedstad, sa Tellevik Dahl.

Prosjektet i Røahagan er bare ett av flere som kommunen er i gang med. Ett prosjekt med 10 omsorgsboliger i Gustav Vigelands vei ved Castinetto borettslag i Bydel Ullern, ferdigstilles nå. Og det er planer for bygging av totalt 90 nye omsorgsboliger i seks ulike prosjekter i bydelene Nordre Aker, Ullern, Østensjø, Søndre Nordstrand og Alna. Prosjektene er planlagt å stå ferdig i løpet av 2020.

Avslutningsvis gratulerte byråden Boligbygg og bydelen, som sammen med entreprenørene Jaco Enterprise & Management AS har bygget, utformet og skapt de nye hjemmene i Røahagan.

Personlig preg

– Vi synes det er spesielt hyggelig at beboerne her har fått mulighet til å sette sitt personlige preg på boligene ved å velge farger på vegger selv. Mange av beboerne fikk også komme og se bygget da det var under oppføring i mars 2018, og har dermed blitt involvert mer enn det som har vært vanlig i lignende prosjekter, sier Boligbyggs direktør Marit J. Leganger.

LES OGSÅ: De gleder seg til å flytte inn i Røahagan

Boliger for funksjonshemmede i kvikkleiretrøbbel

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Bildeserie

– Jeg liker spesielt godt utsikten