ULLERN: – Jeg spilte i Ullern selv i 22 sesonger, så for meg er det veldig koselig og en tilhørighet. Jeg synes det er veldig koselig å bli spurt, sier Frey.
– Så det var ikke vanskelig å si ja?

– Det var ikke vanskelig. Jeg måtte bare få på plass at jeg ikke kunne vært med på alt. Jeg kan ikke være fulltidstrener, fordi jeg har andre forpliktelser. Men jeg kan bli med på det jeg kan, så denne sesongen blir litt halvveis, sier Frey.

Og treneren får mye å gjøre kommende sesong. Planen er at han skal ha 50 prosent stilling som sportslig leder hos Ullern basketball, 50 prosent stilling hos Norges Basketballforbund, og på fritiden skal han trene elitelaget.

– Alle de årene jeg har vært trener, så har jeg nærmest vært det gratis på fritiden, og nå får jeg betalt for det i arbeidstiden. Det blir noe kveldsarbeid selvfølgelig. Det jeg gjør med forbundet begynner sannsynligvis ikke før til høsten, og det kommer til å bli mer prosjektarbeid. Jeg tror det skal gå greit å organisere min egen arbeidsdag. Jeg kommer til å være min egen sjef og kan legge opp min egen arbeidsdag, forteller Frey.

I gang med å planlegge neste sesong

Han kom inn som «nødhjelp» da svenske Fredrik Blomqvist ga seg etter Ullerns svake sesongstart. På grunn av andre forpliktelser har Frey delt på trenerrollen med kaptein Tori Halvorsen.

– Tori Halvorsen og jeg har sparret litt sammen. Jeg har klart å få med meg et par økter i uka, og hun har tatt de øktene hvor jeg ikke er der, forklarer Frey.

Ullern avsluttet nylig seriespillet med en fjerdeplass og tok hjem en bronsemedalje fra sluttspillet i Bergen. Selv har Frey for lengst rettet tankene mot kommende sesong.

– I hodet mitt er det mye som planlegges hele tiden. Nå er fokuset på å fullføre denne sesongen, men så blir det å planlegge vår- og sommertrening med de unge spillerne i Ullern, som er i ferd med å komme inn og ta en rolle, med litt fysisk trening. De er veldig entusiastiske rundt dette, og de har fått sjansen til å trene med damelaget. Jeg gleder meg til å ta tak i gruppen der, og lage et godt fundament foran neste sesong, forklarer Frey.

Så langt er han usikker på om det kommer nye inn, men først skal det fornyes med dagens spillere.

En av dem er definitivt kaptein Tori Halvorsen.

– Hun er landslagsspiller og har vært med i mange år. Hun har spilt på college i USA, så hun er en viktig kulturbærer for det laget. Det er fint å ha både gode spillere og folk som har vært i gjennom hele den reisen, som kan være mentorer for de yngre spillerne. Akkurat nå har vi Tina Moen også, så det er dobbelt opp selv om hun sikkert skal tilbake til Sverige. Det er veldig ålreit å ha med de to, forteller Frey.

– Hvilke målsettinger har dere angående neste sesong?

– Vi har ikke satt noen målsetting ennå. Hjertet mitt ligger veldig nær det å utvikle spillere og talenter, så det er det jeg ønsker å kunne gjøre med det damelaget. Det kommer mange unge opp nå, og mange av dem har en drøm om å komme seg til college og spille på et høyere plan. Det å få dem dit er viktigere for meg enn rene resultater, sier han.

– Vi hadde vår storhetstid for noen år siden hvor vi hadde fem NM-gull på rad, og vi var helt dominerende. Nå er det Ulriken som har tatt over den plassen og har lagt ned veldig mye bra arbeid, og er helt utilnærmelig best denne sesongen. Men det er bevegelser i markedet, vi kommer til å prøve å bli så gode som vi kan bli, og så får vi ta en runde hvor laget setter seg ned sammen, og snakker om mål, sier Frey.

Kjent i basketmiljøet

Er du kjent i basketballmiljøet, så vet du nok også hvem Ståle Frey er.

På CV'n har han 22 år som spiller i eliteserien, 65 landskamper, trener på eliteserienivå siden 1980, landslagstrener og jobb for Olympiatoppen – for å nevne noe.

– Hvordan har den reisen vært?

– Det begynte som en nødvendighet, fordi da jeg begynte å spille basketball på 1970-tallet, så var vi ikke Ullern Idrettsforening – vi var Ullern Basketballklubb. Da var vi små, og vi måtte drive det selv. Da måtte du enten sitte i styret, være dommer eller så måtte du være trener, sier Frey.

Da var valget ganske lett, forteller han videre.

– Jeg er en praktiker, så jeg likte å være trener. Så da ble jeg kastet inn i det, og de trengte en trener til elitelaget. Jeg var ganske ung. Det ble veldig spennende, og jeg liker å prøve å connecte med spillere, utvikle spillere, utvikle samspill og skape et lag. Jeg har prøvd å slutte mange ganger, men jeg har aldri klart det, og jeg har trent barna mine da de var yngre. Så jeg har også trent barneidrett, og hele tiden blir man litt klokere og du blir aldri helt klok, sier Frey.

De siste fem årene har han jobbet i Olympiatoppen.

– Jeg har jobbet som en sparringpartner for andre landslagstrenere, og det har vært veldig lærerikt. Jeg føler at det har styrket meg i den reisen, og når jeg nå kommer tilbake har jeg mer balast til å jobbe med trenerutvikling, både i forbundet og i klubb, forklarer Ullern-treneren.