MAKRELLBEKKEN: – Når man står her og venter, er man nødt til å sperre sykkelfeltet med bilen. Ellers kommer man ikke ut fra Morgedalsvegen, sier Simonsen, som beskriver det som skjedde slik:

– Jeg ventet altså på å slippe ut i Sørkedalsveien og så at det kom en syklist nedover sykkelveien langs Sørkedalsveien. Hun kom i ganske moderat tempo, men falt idet hun stoppet opp ved bilen min, sier Simonsen, som forteller at hun gikk ut av bilen for å sjekke at alt sto bra til med syklisten.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Det gikk bra med henne. Jeg fortalte henne at hun har vikeplikt for biler her, og da sa hun «nei». Men det har hun, sier Simonsen.

– Så kom en dame til på sykkel. Hun skjelte meg ut. Så kom det fire-fem menn syklende, og noen av dem stoppet opp og fortalte meg at her var det sykkelvei, og jeg skulle veket for syklisten. De var helt sikre – alle sammen – på at de hadde rett, sier hun. – Men det hadde de jo ikke.

LES OGSÅ: Landslagsalpinist på sykkel meid ned av lastebil

– Jeg satte meg i bilen for å kjøre. Damen på sykkel, altså ikke hun som hadde falt av sykkelen, prøvde å hindre meg fra å kjøre og sa at hun som hadde falt, burde få navnet og nummeret mitt, sier Simonsen. – Man blir jo helt satt ut av en sånn situasjon. De var jo så sikre på at de hadde rett.

Simonsen sier at hun ønsker at Akersposten tar opp denne saken for at flere syklister skal bli oppmerksomme på at de bør ta det rolig når de krysser Morgedalsvegen.

– Jeg ser mange komme i veldig stor fart nedover her. Sikten mot Morgedalsvegen er dårlig, sier hun. – Jeg frykter at det skal gå galt her.

Merking i asfalten?

Mens vi står og prater på fortauet, kommer flere syklister nedover sykkelveien forbi den amerikanske ambassaden og krysser over Morgedalsvegen. Simonsen har rett i at de kommer i god fart. På vei oppover kommer Henrik Østerman syklende. Vi tar en prat med ham, og han forteller at han nesten daglig sykler her til og fra jobb.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Jeg ser problemet her. Selv er jeg veldig klar over at man må ta det rolig når man kommer nedover. Hvis det står en bil og venter, hender det at jeg svinger bak den og sykler i fotgjengerfeltet, sier Østerman. Han er klar over at reglene sier at når man sykler i fotgjengerfelt, har man vikeplikt for biler. Man må gå av sykkelen for å oppnå en fotgjengers rettigheter i et gangfelt.

Altså er det ingen mulighet for syklister å komme unna vikeplikten når de skal krysse Morgedalsvegen. Det måtte i så fall bli hvis man sykler ute i kjørefeltet i Sørkedalsveien – og dermed sykler på forkjørsvei.

– Hva med merking av vikeplikt? Er det en idé å gjøre mer for at syklister skal være klar over at de kommer til en kryssende vei hvor de har vikeplikt?

– Merking av vikeplikten er en god idé, men skilt fungerer ikke så bra. Det er bedre å merke i asfalten, sier Østerman.

– Mange ikke klar over dette

Akersposten spør Bymiljøetatens pressesjef Monica Thorud Olsen om de oppfatter at slike kryss som i Sørkedalsveien/Morgedalsvegen er problematiske.

– Vi vet at mange ikke er klar over dette, men det er samme regler for sykkelvei med fortau (som det er her, red.anm.) som for gang- og sykkelvei. Syklistene har vikeplikt både når de skal svinge inn på eller krysse en vei. I dette tilfellet var det altså syklisten som skulle stanset og ventet til det ble klart i sykkelveien, eller benyttet seg av gangfeltet, sier Thorud Olsen til Akersposten.no.

På spørsmål om det har vært vurdert å merke vikeplikten bedre i sykkelfeltet, svarer hun:

– Oppmerking av vikeforhold, eventuelt skilting av vikeforhold, er ikke et tiltak som kan brukes på sykkelvei, men her er anlegget utformet med kantstein ut mot veien som tydeliggjør vikeforholdene for syklisten, sier hun.

Se mer om trafikkregler for syklister her


Les også: Landslagsalpinist på sykkel meid ned av lastebil

Stjerneskuddet Morten Thorsby (21) fikk fjernet en spesiell detalj i proffkontrakten

De lever et hundeliv – og digger det!

Følg Akersposten på Facebook