TRYVANN: De to foregående årene har ungdomsdiakonene i Oslo, Asker og Bærum vært på plass med et telt på festplassen til russen på Tryvann under russefeiringen. Denne helgen har de utvidet tilbudet med egen buss, noe russen har satt stor pris på, særlig når temperaturen har sunket ned til frysepunktet.

De to første russenettene på Tryvann er unnagjort, og tusenvis av russ har hatt det moro. Sent lørdag kveld er Akersposten også en tur innom for å sjekke ut det nyeste av året, varmebussen!

Kåret til beste buss...

Vi møter to blide ungdomsdiakoner, Kari Winger Oftebro i Ris menighet og Martine Hasseleid Semb i Helgerud menighet i Bærum. De to forteller at natt til lørdag hadde de mer enn 400 russ innom varmebussen.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Hvorfor kommer de inn her? Her er det verken høy musikk eller lov til å drikke øl?

– Nei, russen skal ikke sitte her inne og drikke. Den regelen aksepterer de. Mange setter også pris på at dette er et sted med litt ro, sier Kari Winger Oftebro.

– Likevel ble vi i går kåret til årets beste buss av mange av ungdommene, smiler Hasseleid Semb.

Varme i kroppen, kakao i koppen, og mulighet for en prat, enten med andre russ eller med voksne, er tydeligvis attraktivt.

– Det har jo vært en kald start på russetiden, så det er greit å ha et sted å varme seg. Varmebussen vår har vært superpopulær. Det er jo mange som ikke er bussruss. Det har stort sett vært fullt hele tiden her inne. Det har vært kø også, sier Winger Oftebro.

De to ungdomsdiakonene forteller om mange blide og hyggelige ungdommer. Selv om en del har fått i seg vel mye alkohol, har det gått knirkefritt så langt.

– De er veldig fin ungdom, og de er så takknemlige når de får en kopp kakao eller litt vann, sier de to, som forteller at de også har sett tegn på at festen har gått vel langt for noen.

– Men det verste vi så i går, var at noen kastet opp fordi de hadde drukket for mye. Det skjer, sier Winger Oftebro.

Ingen moralpreken

– Dere er ikke fristet til å komme med en moraliserende pekefinger?

– Nei, nei, nei! Russen feirer og fester, og det skal de få lov til. Vi har både spyposer og antibac. Det viktige for oss er å trygge ungdommer i sårbare situasjoner. Dette er et ekstra tilbud, der de kan bli tatt vare på av voksne mennesker, sier hun og legger til at de samarbeider tett med arrangørene, med vaktene, politiet og helsepersonellet, som alle sammen passer på at Tryvann skal være et trygt sted å være på russefest.

Fredag kveld var de seks ungdomsdiakoner på plass, lørdag kveld er det åtte.

Aisha Furuberg er i arrangørstaben. Hun syns varmebussen er kjempeflott tilbud.

– Særlig for all russ som ikke har egen buss. Jo flere voksne som er her og passer på gjengen vår, jo bedre er det, sier hun.

Hutrende vandreruss

Klokken nærmer seg 23 lørdag kveld, og det begynner å fylle seg opp på området. Musikken dunker fra mange kanter. Arrangøren venter at rundt 6000 ungdommer skal feste sammen i natt. Noen hundre russ har allerede funnet sammen foran hoved-dj’en og danser varmen inn i kroppen. Inn døren i varmebussen kommer russ fra fjern og nær.

To blide gutter fra Drammen, Philip Niane og Prince Smith – vi får inntrykk av at navnet på russekortet ikke er akkurat det samme som navnet i passet hans – slår seg ned ved siden av oss.

(Saken fortsetter under bildet.)

De takker ja til et glass vann, og Prince tekster en kompis med klar beskjed om hvor de er.

– Jeg skriver at vi er i den beste bussen. Da skjønner de det, sier han til Philip.

– Ja, det er her jeg har vært mest, sier han til Akersposten.no.

– Vi er vandreruss, uten buss, og da er det veldig fint å gå inne her en tur, sier Philip.

Håper på fortsatt varmebuss

Håkon Breidablikk fra Torshov sitter plutselig ved siden av oss, og han er veldig fornøyd med å finne frem til varmebussen til diakonene.

– Dette er bra, for det er veldig kaldt. Jeg visste ikke om denne bussen før nå, selv om jeg var her i går, smiler han. – Da var det veldig dårlig vær, så i dag har jeg ull under!

Håkon er også vandreruss, så dette tilbudet setter han stor pris på. Neste uke skal han på russetreff i Stavanger.

– Jeg håper de har et sånt tilbud der også! sier han.

Ida Trøstheim fra Ski er allerede dreven bruker av varmebussen, for hun er innom andre natten på rad.

– Jeg må jo utnytte dette! sier hun. – Det var overraskende, dette hadde jeg ikke forventet. Jeg kommer innom her for å varme meg og snakke litt. Dette burde være et fast tilbud, sier hun.

Busstilbud i fare

Til tross for dundrende suksess og mange lovord, og oppfordringer fra drøssevis av russ om at varmebussen bør være et fast tilbud, har diakonene dessverre nedslående opplysninger å komme med. Denne helgen er nemlig et engangstilfelle. Det er dyrt å leie bussen, og menighetene har ikke midler til å være på plass om to uker, når russen igjen samles til russefester på Tryvann.

– Vi skulle gjerne vært her da også. Det er nok av diakoner som vil stille opp. Så hvis noen har lyst til å sponse bussen, stiller vi opp for ungdommene igjen, sier Kari Kari Winger Oftebro.

– Hva koster det?

– Busselskapet har vært veldig greie. De har gjort om bussen for oss og kjørt den hit. Det koster 10.000 kroner for en helg, sier hun.

Så hvis du eller din bedrift har lyst til å sponse bussen for et par kvelder, er det bare å melde i fra til Akerspostens redaksjon, post@akersposten.no.


LES OGSÅ: Røa/Hovseter, Borgen og Montebello blir nye fortettingsområder

– Russefeiringen er fullstendig energi på avveie


Følg Akersposten.no på Facebook