MIDTSTULIA: Norge har oppfostret mange gode utøvere i både kombinert og hopp, og en ny, lovende utøver er på gang i Ingvild Synnøve Midtskogen fra Holmenkollen.

– Jeg har selvfølgelig toppen som mål, men jeg tenker ikke så mye på det nå Jeg prøver bare å komme så langt som mulig, og ta steg for steg. Så kommer jeg så langt som jeg kommer, sier Ingvild.

Uansett, så har hun allerede rukket å gjøre seg bemerket, for forrige helg greide hun å kvalifisere seg til verdenscupen i hopp på Lillehammer. To ganger! Først ble hun den tredje yngste til å hoppe i normal bakke i kvinnenes verdenscup noensinne. Søndag ble hun den aller yngste i verdenscupen til å hoppe storbakke.

Det er ikke noe jeg har tenkt så mye på, men jeg synes jo det er litt stas, sier Ingvild.

Riktignok endte det med en sisteplass og en disk, men det sier også noe om at det ligger et potensiale der. Disken skyldes i følge pappa Steinar at treneren vinket for sent fordi en jakke falt fra heisen ned mot bakken, og det skapte usikkerhet om det var trygt å hoppe. Den informasjonen nådde aldri juryen.

– Jeg overrasket meg selv, for det gikk mye bedre enn forventet, sier Ingvild.

– Hva gjør det med deg?

– Jeg får sett hva jeg kan få til og hvor jeg ligger an på det høyeste nivået, og det gir meg bare enda mer motivasjon.

Ellers bemerket hun seg også litt da hun hoppet 114 meter under en trening i Midtstubakken for halvannet år siden. Det er 2,5 meter lengre enn bakkerekorden til kombinert-utøver Jarl Magnus Riiber, men det ble ikke registrert siden det var under trening og fordi hun selv kunne bestemme avsats.

– Jeg hadde veldig høy fart og tok jo øverste bom. Jeg var veldig gira på å hoppe til den siste streken, så da bestemte jeg meg for at jeg skulle gå opp mange bommer, ta et siste forsøk og hoppe det siste strekket. Etter det har jeg ikke tatt så høy bom. Jeg hadde et hopp i sommer der jeg plutselig fikk veldig mye vind, og da hoppet jeg mot samme strek, men det var mye lavere fart, forklarer Ingvild.

Trener tolv timer i uken

Da Akersposten møtte den unge hopp- og kombinertutøveren i Midtstulia denne uken, var hun ferdig med barmarksøkt i vente på snøen, og selv tror hun at det blir rundt to timer trening hver dag, og om lag tolv timer i løpet av uka.

– Nå blir det mange konkurranser i helgene, så da blir det ikke så mange økter, sier Ingvild.

Og konkurransene står i kø, blant annet COC Kontenialcup denne helgen i Vikersund, hvor 14-åringen har bestemt seg for å delta på hoppdelen.

– Jeg hopper egentlig for å være med i konkurranser. Jeg har ikke noe spesielt mål, men jeg vil prøve å gjøre det så bra som mulig, og så har jeg aldri hoppet i den bakken, sier hun.

Deretter kommer Silvester Tournament (hopp) i romjula , før sesongens store mål - junior-VM i Canada kommer.

Junior-VM er veldig spennende. Det er ikke like høyt nivå som det er i selve World Cup, så jeg kan komme lenger opp på lista, og da kan jeg se hvordan jeg ligger an der. Det er spennende at det er i Cannada også, forteller Ingvild.

Kombinerer satsing

Selv storkoser hun seg med å kombinere hopp og kombinert for Kollenhopp og Idrettslaget Try.

– Det er ting som krasjer, så jeg må jo velge av og til, men det er bare morsomt fordi jeg får holde på med flere ting, sier hun

Hva tenker du å satse på?

Det har jeg ikke bestemt meg for ennå. Jeg står med en fot på hver side for å si det sånn, så jeg tar det valget når jeg må. Jeg trenger ikke å gjøre det nå, forklarer tenåringen

Blir det mye?

– Det blir ikke for mye, jeg koser meg bare med det. Jeg har veldig fulle hverdager, men jeg får også litt fritid, mener hun.

Enkelte har omtalt 14-åringen som både fryktløs og gæren som skihopper – men selv bruker hun gjerne et annet ord.

Jeg har hørt at jeg blir beskrevet som litt gæren, men jeg vil beskrive meg selv som ivrig hvis jeg skal bruke ett ord, sier Ingvild forsiktig.

Og i kombinert?

– Jeg er egentlig ganske lik der, mener hun.

Ville "fly"

Allerede da Ingvild var fire, satte hun utfor en hoppbakke, før hun tok valget om å begynne med hopp da hun var åtte. Etter hvert ble det også naturlig med kombinert.

– Det å "fly" var noe jeg hadde lyst til, så var jo hopp det nærmeste, og kombinert er noe som har vært nærmest en selvfølge siden jeg har drevet med langrenn, så da gikk jeg på de kombinertrennene som var, sier hun.

Ingvild holdt også med ballett og rytmisk gymnastikk frem til tredje klasse, og forklarer at hun ikke holdt på med det så lenge.

Hva gjorde at valget falt på hopp og kombinert?

– Det var det jeg syntes var morsomst, og jeg fant ut at verken ballett eller rytmisk gymnastikk var min greie, sier hun.

Skryt fra tidligere trener

– Ingvild kan bli verdens beste i det hun velger av kombinert og hopp. Det har hun i seg. I hoppbakken er hun helt unik. Dedikasjonen hun viser er det som kreves for å bli verdens beste, har hennes tidligere trener, Anniken Mork, uttalt.

Til daglig går ungjenta fra Holmenkollen i 10. klasse på Wang Ung.

– På Wang Ung har vi trening spesifikk på vår egen idrett, så vi får trent vår egen idrett i skoletiden, forklarer hun.

– Hvem er forbildet?

– Jeg ser på hva alle gjør og prøver å lære av det. Jeg ser på alle som forbildet mitt, sier Ingvild.