HOFF: Det sier Esther Marie Lier, leder av Ullern frivilligsentral. Hun har jobbet i mange år for å forebygge psykisk uhelse, og mener menneskets viktigste behov er å bli sett.

Hun sier at pandemien gjorde at mange følte på ensomhet og isolasjon. I starten av pandemien ble det en kollektiv opplevelse, som gjorde at vi følte på det fellesskap.

– I samfunnet i dag bekjemper vi fattigdomskrise, høye strømpriser og økende matpriser. Opplevelse av ensomhet blir ikke mindre nå, sier hun.

Lier legger vekt på at mennesker trenger hverandre. Dagens utfordringer med dårlig økonomi, gjør det vanskelig å tilpasse seg i samfunnet. Hvem kan hjelpe? Ullern Frivilligsentral har ikke penger å dele ut, men skaper møteplasser og én-til-én-kontakt som kan gjøre det lettere å forebygge psykisk helse.

– Vi skaper sosiale møteplasser, noe som er ekstra viktig etter pandemien med mye sosial avstand, økt ensomhet og frykt. Sammen er vi sterkere, og da blir det lettere å håndtere utfordringer, sier Michelle Leer, nyansatt frivilligkoordinator på Ullern Frivilligsentral.

De store ideelle organisasjonene som blant andre Kirkens Bymisjon, Frelsesarméen, Fattighuset, Evangeliesenteret, samarbeider om Matsentralen som i 2022 delte ut cirka fire millioner måltider i Oslo. Maten går til organisasjoner og virksomheter som tilbyr et måltid mat og fellesskap. Ullern Frivilligsentral eies av Kirkens Bymisjon og får tildelt varer for å avhjelpe noe av fattigdomsproblematikken.

– Vi har kontakt med mange familier som fikk ullklær i ulike størrelser i julegave. Det hjelper når vi vet at strømprisene sliter på mange sin private økonomi, sier Lier.

Hun fortsetter med å fortelle at de også under julegaveutdelingen til flykninger, gikk til innkjøp av gavekort på dagligvareforretninger. Dette ble sponset av Gjensidigestiftelsen.

Den gode samtalen

I løpet uken har Ullern Frivilligsentral flere tilbud, blant annet torsdagstur og lunsj, språkkafé og Ullern-venn. Alle steder serveres brødmat eller pizza. Det er populære tilbud bestående av gode samtaler, latter og vennskap.

– Vi opplever at mange som føler de står i et avgjørende vendepunkt, og samtaler og fellesskap gir indre styrke. Når styrken kommer kommer håpet, sier Lier.

Flere frivillige

Hva kan jeg gjøre for deg? Følg Kongens oppfordring, og la det bli en del av tankegangen vår.

– Løft blikket og se dem rundt deg. Frivillighet bidrar til god psykisk helse, som er knyttet til tilhørighet og mening i livet. Det skal ofte ikke så mye til for at de rundt deg får det bedre, sier Leer.

Ifølge Lier er ensomhet en av våre største utfordringer og flere frivillige kan hjelpe med å gjøre en forskjell. Med frivillig arbeid hjelper vi hverandre.

Krisetjenesten (Kirkens SOS) har nå kommet til Skøyen. Har du behov for å prate om det, ta kontakt: