SOGNSVANN: – Sist gang jeg var med, så var jeg med på Råtassen, og da hadde jeg tenkt å løpe Råskinnet neste gang, sier Leopold.

Mens Råtassen er på rundt tre kilometer, er Råskinnet en atskillig mer voksen oppgave på cirka ni kilometer, men 15-åringen var ikke snauere enn at han ble nummer fjorten sammenlagt i herreklassen, og nummer fire i klassen 15-17 år.

I alt brukte han 44 minutter og 46 sekunder på sine ni kilometer.

– Jeg synes det gikk ganske bra, sier Leopold.

– Hvordan opplevde du løpet?

– Jeg kom ganske greit ut og så var det mange å løpe med underveis. Det som var dumt, var at helt på slutten var det noen som hadde fjernet løypemarkørne, men jeg hadde løpt gjennom løypa et par ganger, så jeg visste løypa. Så da var det mange som fulgte etter meg, sier Leopold.

Hovedlandsrennet blant høydepunktene

Langrennsløperen har gjennomført en bra sesong i vinter hvor han blant annet vant Lauritz Bergendahls Minneløp i Sørkedalen, og to førsteplasser i KM Oslo, samt en fjerdeplass i distanserennet i Hovedlandsrennet i Holmenkollen hvor han også fikk med seg et stafettgull.

– Høydepunktet var vel hovedlandsrennet med stafetten hvor vi vant og da jeg vant cupen Oslo/Akershus, sier Leopold.

Han har ambisjoner i langrennssporet.

– Neste sesong er det ett år til med Hovedlandsrennet, så blir det Norgescup etter hvert. Så det er det som blir målet fremover. Det er det man trener i mot nå, sier Njård-løperen.

Siden langrennssesongen for lengst er over har 15-åringen, som løp for både Njård og Ready, en rekke terreng- og motbakkeløp på timeplanen.

– Vi har Grefsenkollen Opp, Oslos bratteste, og så blir det vel Nordmarkstraver'n (halvtravern, 15 kilometer), tenker jeg. Og så skal jeg løpe halvmaraton i skogen, sier Leopold, som for øvrig vant halvtraver'n i fjor høst.

Får kanskje med seg begge døtrene neste år

Ellers var også Ole Petter Kjerkreit fra Heming, som løp seg til en andreplass i klassen 45-49 år med på Råskinnet. Også han var misfornøyd med at deler av merkingen var borte.

– Det er helt meningsløst. Det er muligens Norges mest brukte turterreng, så det løper folk her hele tiden, så jeg ser ikke det at man har et løp her har så mye å si. Men noen har prøvd å ødelegge løpet. Noen fikk nok løpet ødelagt og jeg var blant dem som ble verst rammet, sier Kjerkreit.

Han hadde med seg datteren Ingrid (13) som deltok på Råtassen.

– Neste år stiller vi kanskje i alle tre løpene. Karoline er fem, og man må være seks til ni år, så kanskje hun blir med i Knøttetassen til neste år. Og så har du Ingrid som stiller i mellomløpet, og så har du langløpet, sier Kjerkreit.

– Hvordan opplevde du løpet, Ingrid?

– Det var et veldig kult terreng å løpe i. Det var veldig slitsomt, men det var gøy, sier Ingrid.

13-åringen bar preg av sine tre kilometer i sølepytter og ulent terreng etter målgang.

– Jeg synes det er ganske morsomt å løpe i sånt terreng, og det er ikke farlig å bli skitten, smiler Ingrid, som for øvrig også driver med langrenn og orientering.

Fikk meldinger om at merkingen var borte

Ready var glade over å endelig være i gang med Råskinnet igjen etter to års fravær, var alt i alt fornøyde med rundt 850 fordelt på Knøttetassen, Råtassen og Råskinnet.

– Det er vi godt fornøyde med ut i fra forholdene sånn som det har vært, at vi har vært borte i to år og folk kanskje har glemt oss litt. Dette er på linje med at andre løp også har opplevd å komme i gang igjen. Råskinnet hadde 50% frafall i påmelding, sier Richard Brande i Ready.

Da Akersposten snakket med arrangøren etter løpet, var de fullt klar over at merking var tatt bort i forkant av løpet.

– Vi fikk melding fra de første løperne som kom i mål på Råskinnet om at det manglet merking noen hundre meter av løypa på vestsiden av Sognsvann. Det var ikke vi klar over, og da måtte vi iverksette ny merking. For den store delen av løperne fikk det ikke noen store konsekvenser, men for de første ble det nok noen hundre meter ekstra løping. Det er veldig beklagelig og helt uforståelig at noen finner glede i å gjøre hærverk, sier Brande.

– Hva kan dere gjøre med dette, for det har jo skjedd før?

– Det vi kan gjøre kortsiktig er å ha mer strategisk plasserte løypevakter som tar et litt ekstra ansvar for å følge opp løypemarkeringen rundt sin post i løypa, og kanskje litt tettere med løypevakter også. Og så vil vi naturligvis fortsette med løypegjennomgangen rett i forkant av løpet, og kanskje legge den enda tettere på gjennomføringen av løpet. Det er noen tiltak som vi kan få gjort, sier Brande.

Fint å være tilbake

Både i 2020 og i 2021 satte koronapandemien og smittesituasjonen en effektiv stopper for løpet, og det tror Brande har hatt konsekvenser for rekrutteringen.

– Vi opplever det samme som andre idrettsarrangement gjør, og det er jo det at det er større frafall enn det vi hadde håpet på. Vi forventer at det kan bli opp mot 800 deltagere mot cirka 1000 flere i 2019, og det er det de fleste store mosjonsløp opplever. Det er ikke unikt for Råskinnet, sier han.