GRINIDAMMEN/RØA/BÆRUM: Ved t-banebroen på grensen mot Bærum ligger Grinidammen, med demningen og Grini mølle som kjente landemerker. Dammen er et yndet utflukts- og badested for mange, men de siste dagene har det vært både stille og trist ved dammen. Noen har rett og slappet stukket av med vannet.

– Her bader barn og ungdommer, og folk griller og koser seg, forteller nabo til dammen siden 1983, Nils Carl Aspenberg. Han lurer på om Akersposten.no kan finne ut hva som har skjedd med den kjære dammen, som han kan se fra huset sitt, og som han og familien hans har brukt i alle år.


Aspenberg forteller at han ikke kan huske at dammen har vært tappet siden han flyttet hit i 1983, unntatt én gang tidlig i våres, da det ble gjort noen arbeider på demningen.

Han viser Akersposten hvordan demningen nå har fått en nedsenkning på den ene siden, og han tror at den kan være grunnen til at dammen ikke har vært helt tilbake til sin gamle høyde denne våren.

– De fylte ikke dammen helt opp igjen, sier han.

– Grinidammen er en veldig populær badeplass, og det er vanligvis mye folk her på fine dager. Han syns det er trist at den står helt ubrukelig nå når det er solfylte dager.

Kommer tilbake!

Etter å ha vært litt rundt på en telefonrunde i et par etater i Oslo kommune, får vi beskjed om at det er Bærum som har ansvaret for rehabiliteringen av dammen. I Bærum kan Anders Mangset, stedfortredende vassdragsteknisk ansvarlig, opplyse at det foregår rehabilitering av demningen i disse dager.

Det var meningen at disse arbeidene skulle vært ferdig tidlig i våres, men da måtte de avbryte jobben.

– Det har stått igjen noen betongarbeider, som vi ikke fikk gjort ferdig før vårflommen kom, sier Mangset til Akersposten.no. Han kan opplyse om at det skal være støpt ferdig i demningen i dag, og at det så vil ta noen dager før de kan stenge ventilen i demningen.

– Det vil antakelig skje rett over helgen. Med den vannføringen vi har nå, vil det ta noen dager før dammen er fylt igjen, sier han.

At arbeidet med demningen ikke var helt ferdig, er årsaken til at vannet de siste par månedene har vært litt lavere enn normalt. Mangset kan imidlertid forsikre om at Grinidammen vil nå gamle høyder igjen, til glede for folk i området og gladere badere.

Fant en bil!

Aspenberg har fungert som noe av en vaktmester for Grinidammen i årene han har bodd der. Han liker å dykke, og han har funnet mye rart i dammen opp gjennom årene.


Det mest spesielle må være bilen han kom over på bunnen av dammen, en Mini, som antakelig hadde ligget der lenge. Dette var i 1993, og bilen hadde DA-skilter og var altså fra en gang på første halvdel av 1970-tallet.

– Jeg ringte politiet, og de spurte om den hadde ligget lenge. Jeg svarte at det hadde den nok. «Ja, hvis det er noen i bilen, er de vel døde da,» sa politiet, sier Aspenberg.

Dermed ble bilen liggende der under vannet, og først nå i løpet av de siste par ukene er den plutselig borte. Aspenberg antar at det er brannvesenet som har fjernet den, etter at han har oppfordret brannfolk på dykkertrening i dammen om å ta den bort.

Handlevogner i retur

Ellers har det gått mest i sykler og handlevogner, og litt sveiseutstyr under t-banebroen.


– Jeg har sikkert plukket opp 50 sykler og 10 handlevogner. Når jeg finner sykler, legger jeg dem i en haug, og så ringer jeg etaten og sier i fra at de ligger der, og så henter de dem, sier Aspenberg.

Så en årsak til at dammen i dag, når den er nesten tom, ikke ser ut som en skraphaug, er altså at Aspenberg har dykket rundt i dammen og samlet skrot.

Han forteller at han har en helt annen taktikk når det gjelder handlevognene.

– Hvis jeg ser hvilken butikk de er fra, triller jeg dem bort til butikken og setter dem utenfor. De lurer nok litt når det plutselig står en tilgrodd vogn utenfor, smiler han.

– Få tilbake vannet!

Nå håper Aspenberg og sikkert mange, mange flere i området å få tilbake vannet i Grinidammen så raskt som mulig, slik at idyllen blir gjenskapt.

Og han håper naturligvis vannet når gamle høyder, noe Bærum kommune altså kan love.


FLERE SAKER PÅ AKERSPOSTEN.NO:

Røatunnel-start i 2020

Her kommer nye Huseby

Høyblokker langs Mærradalen

7-Elevens dager på Røa er talte

– Røatunnel har hovedprioritet


Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!